Kaip atsiųstame pranešime pasakoja kelionių planavimo platformos „24fly.com“ vadovė Eglė Lenkovičienė, Lenkija mums kartais atrodo tokia pažįstama, kad kartais tiesiog pamirštame, kokia ji įvairi, ir kiek daug joje galima pamatyti.

„Lenkija yra viena pagrindinių Lietuvos prekybos partnerių. Labai dažnai tai būna pirmoji užsienio valstybė, į kurią plečiamas verslas. Nieko keisto, kad lietuviai darbo reikalais į ją skrenda vis dažniau. Tačiau verta prisiminti, kad Varšuva taip pat yra unikalus miestas, kuriame tikrai galima surasti šį tą įsiminto, artimo sielai“, – teigia ji.

Kelionė Karališkuoju keliu

Varšuva laikoma bene labiausiai nuo Antrojo pasaulinio karo nukentėjusiu miestu. Jo metu buvo sugriauta net apie 85 proc. visų jos pastatų. Todėl Lenkijos sostinės senamiestis šiandien gana nedidelis. Nepaisant to, pamatyti čia tikrai turėsite ką.

Ko gero, žymiausias jos objektas yra Karališkoji pilis, kurioje kadaise rezidavo ir bendros lenkų-lietuvių valstybės karaliai. Visai netoli ir į UNESCO pasaulio paveldą įtraukta Turgaus aikštė, kurią supa XVII a. pirklių statyti aukšti, puošnūs ir spalvingi namai, o centre stovi oficialus miesto simbolis – Undinės Sirenos statula. Ši vieta itin puošniai atrodo šventiniu laikotarpiu, kai čia įsikuria kalėdinis miestelis, kuriame galima išgerti karšto vyno ar pasmaguriauti saldaus pyrago. Tad jeigu jūsų komandiruotė numatyta artėjant Kalėdoms, būtinai užsukite čia atsipūsti po ilgos darbo dienos.
Jeigu turėsite šiek tiek daugiau laiko pasivaikščiojimui, nepraleiskite galimybės pereiti Karališkuoju keliu, jungiančiu pilį su Vilanovo rūmais. Tai gana ilga, maždaug 10 km, atkarpa, bet besidriekianti šalia žymiausių Varšuvos objektų: Šv. Onos bažnyčios, Tiškevičiaus rūmų, Karmelitų bažnyčios, Prezidento rūmų, Belvederio rūmų, Kazimiero rūmų, Lazienki ir Ujazdovo parkų su rūmais ir kt.

Varšuva, Lenkija

Nuo betoninių gigantų iki nepakartojamų sodų

Būnant Varšuvoje verta apžiūrėti ir vieną labiausiai žinomų stalinistinės architektūros pavyzdžių – Kultūros ir mokslo rūmus. Šiame gigantiškame dangoraižyje šiuo metu įsikūrę ne tik biurai, kino teatras, parduotuvės, sporto klubas ir universitetas, bet ir viena įspūdingiausių miesto apžvalgos aikštelių, nuo kurios atsiveria neįtikėtina panorama. Ji veikia kiekvieną dieną, iki 20 val. (įėjimas 20 zlotų).

Jeigu betonas jūsų nežavi, aplankykite vieną iš gražiausių Varšuvos parkų – 76 ha ploto Lazienki. Miesto gyventojai jį ne be reikalo laiko tikru Lenkijos brangakmeniu. Parkas sudarytas iš trijų dalių: karališkosios, moderniosios ir belvederio tipo. Jame yra vadinamieji rūmai ant vandens – neoklasikinės architektūros šedevras, kuriame šiuo metu įrengtas architektūros muziejus. Lazienki parkas įkurtas miesto centre, tarp Aleje Ujazdowskie ir Czerniakowska gatvių. Parkas lankytojams atidarytas iki pat vidurnakčio.

Varšuviečiai labai didžiuojasi ir ant Varšuvos universiteto bibliotekos esančiu botanikos sodu, kuris vadinamas vienu gražiausių tokio tipo statinių visoje Europoje. Jame yra puikių poilsio vietų, atsiveria nuostabi panorama į Vyslą ir jos krantinėje esantį Mikalojaus Koperniko mokslo centrą. Augalų žinovai sode ras daug skirtingų rūšių gėlių, krūmų, medžių. Botanikos sodas duris lankytojams atveria kiekvieną dieną nuo 9 val. iki pat 21 val., taigi galėsite jį aplankyti ir po sunkių darbinių susitikimų.

Lazienki parkas

Pažįstami ir nauji skoniai

Jeigu istoriniai bei architektūriniai paminklai jus vis dėlto nelabai domina, o po dienos darbų labiau norite tiesiog gerai praleisti laiką ar skaniai pavalgyti, Varšuva irgi nenusivilsite. Būtinai apsilankykite Naujojo Pasaulio (Nowy Swiat) gatvėje. Čia rasite pačias geriausias vietas apsipirkti ar pavakarieniauti. Netoliese ir Foksal gatvė, išsiskirianti jaukių kavinių gausa.

Lankantis Varšuvoje būtina paragauti tradicinių lenkų virtuvės patiekalų. Viename iš daugelio jaukių restoranėlių išbandykite bigą (raugintų kopūstų ir įvairių rūšių rūkytos mėsos troškinys), kotlet schabowy (kiaulienos kepsnys), pierogi (koldūnai) ir golabki (balandėlių). Šie patiekalai lietuvio skoniui bus ir pažįstami, ir šiek tiek nauji. Be to, lenkai įsitikinę, kad jų duona ir dešros yra vienos geriausių pasaulyje. Nepraleiskite progos tuo patys įsitikinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)