Kijevas – pigus, tačiau turintis ką parodyti

Net ir lyginant su Lietuvos kainomis, Ukrainos sostinėje pramogauti yra išties pigu, o ką jau kalbėti apie tokius miestus kaip Paryžius ar Londonas, rašoma pranešime spaudai. Įvairių paslaugų ir produktų kainų palyginimo skirtinguose miestuose svetainės „Numbeo“ duomenimis, kapučino kavos puodelis Kijeve vidutiniškai atsieis 0,76 euro, o dviejų žmonių trijų patiekalų vakarienė vidutinio lygio restorane – tik 15,6 euro. Skaičiuojama, kad Kijevo pragyvenimo lygio indeksas yra 44 proc. žemesnis negu Vilniaus, tad šiame mieste daugelis lietuvių gali sau leisti tikrai daug.

Kijevo pigumas toli gražu nereiškia, kad šiame mieste nėra ką pamatyti ar nuveikti. Nuo įspūdingų vienuolynų ir katedrų iki žymiosios Maidano aikštės ar giliausiai po žeme esančios metro linijos pasaulyje – Kijevas turi gausybę lankytinų objektų. Daugelis turistų Kijeve taip pat renkasi aplankyti prabanga tviskančią buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus vilą (Mezhyhirya Residence), kuri dabar atlieka muziejaus funkciją, ar pasinerti į naktinį šio miesto gyvenimą.

„Ukrainos miestai pastaruoju metu itin domina turistus iš Lietuvos, o viena to priežasčių yra ta, kad pasisvečiuoti juose galima išties pigiai. Be to, Kijevas ar Lvovas yra pakankamai arti Lietuvos, todėl į juos galima nuvykti gana greitai. Pasirinkus vykti autobusu kelionė iki Kijevo trunka 14-15 valandų, dėl to išvykus ryte tikslas pasiekiamas dar tą pačią dieną“, – sako Baltijos regiono tarptautinių maršrutų vežėjo „Ecolines“ Lietuvos-Lenkijos regiono vadovas Remigijus Dvareckas.

Kijevas

Lvovas – daug įspūdžių su mažu biudžetu

Nors Kijevas turbūt yra daugiausiai turistų sutraukiantis Ukrainos miestas, tačiau nuo jo nedaug atsilieka ir Lvovas. Šis Vakarų Ukrainos miestas yra laikomas vienu iš pagrindinių šalies kultūros centrų, turinčių turtingą istoriją. Lietuviams jis taip pat patrauklus dėl žemų kainų. Beje, net ir nuvažiuoti iki Lvovo autobusu kainuoja tikrai nedaug – apie 30-40 eurų.

Vidutinės paslaugų kainos Lvove yra netgi šiek žemesnės negu Kijeve. „Numbeo“ duomenimis, pavalgyti vidutinio lygio restorane dviem žmonėms Lvove vidutiniškai kainuos kiek mažiau nei 11 eurų, o viešojo transporto bilietas šiame istoriniame mieste atsieis vos 0,12 euro.

Daugeliui lankytojų Lvove įspūdį turėtų palikti senamiestis su išskirtinės architektūros statiniais, šimtmečius menančiomis aikštėmis ir istoriniais monumentais bei koplyčiomis. Taip pat mieste gausu muziejų ir parkų. Visa tai kadaise LDK sudėtyje buvusiam Lvovui suteikia išskirtinio žavesio.

Lvovas

Varšuva – europietiškas didmiestis su mažo miesto kainomis

Lenkijos sostinė galbūt nėra tokia pigi kaip Ukrainos miestai, tačiau joje tikrai galima puikiai praleisti laiką neišleidžiant daug pinigų.

Varšuva pastaraisiais metais tapo tikru Europos metropoliu, besilygiuojančiu į tokius miestus kaip Berlynas ar Viena. Lenkijos sostinė jau garsėja ne tik savo senamiesčiu ar muziejais, bet ir kavinių kultūra, naktiniu gyvenimu, butikais ir galerijomis.

„Aplankyti Varšuvą yra ne tik pigu, bet ir paprasta. Tai vienas arčiausiai Lietuvos esančių tikrų didmiesčių, todėl dažnai lietuviai į šį miestą keliauja tiesiog praleisti savaitgalio ir papramogauti ar apsipirkti. Iki Varšuvos nukeliauti autobusu trunka maždaug 8 val. ir kainuoja apie 17 eurų. Be to, Varšuva lietuviams neretai tampa tarpine stotele keliaujant gilyn į Europą ar netgi kitus kontinentus“, – sako R. Dvareckas.

„Numbeo“ duomenimis, vakarienė dviem žmonėms vidutinio lygio restorane Varšuvoje vidutiniškai atsieis apie 24 eurus, o puodelis kapučino kavos – apie 2 eurus.

Varšuva

Minskas – Rytų egzotika taupiems

Minskas galbūt nėra labiausiai tradicinė kelionių kryptis, bet tuo ji ir gali būti įdomi. Baltarusijos sostinė tikrai neprimena nei vieno Vakarų Europos miesto, todėl ieškantiems kitoniškumo ir savotiškos egzotikos ji tikrai paliks puikių įspūdžių. Be to, tokia kelionė nepareikalaus didžiulio biudžeto, mat Minskas yra vienas pigesnių Europos miestų.

„Numbeo“ duomenimis, pragyvenimo lygio indeksas Minske yra maždaug trečdaliu žemesnis nei Vilniuje, o kapučino kavos puodelis Baltarusijos sostinėje vidutiniškai kainuoja 1,38 euro. Tiesa, ženkliausią kainų skirtumą nuo Vakarų Europos Minske galima pastebėti ne viešojo maitinimo įstaigose, bet paprastose parduotuvėse, į kurias užsukus, galima išties pasijusti turtuoliu.

Be žemų kainų Minskas gali nustebinti savo modernistine architektūra, akį traukiančiomis bažnyčiomis ir cerkvėmis, istoriniais paminklais ir memorialais, futuristinių formų Nacionaline Baltarusijos biblioteka, iš kurios atsiveria puikūs miesto vaizdai. Lankantis Minske taip pat reikėtų nepraleisti progos išbandyti tradicinės baltarusiškos virtuvės ir modernių jos interpretacijų vietos kavinėse ir restoranuose.

Minskas

Budapeštas – kultūros lobynai ir tūkstančiai piniginėje

Vidurio Europos Paryžiumi neretai tituluojamas Budapeštas yra nepalyginamai pigesnis už Prancūzijos sostinę, su kuria yra lyginamas, tačiau gali pasigirti ne mažiau turtingu kultūriniu ir architektūriniu paveldu.

Pragyvenimo lygio indeksas Vengrijos sostinėje yra 7 proc. žemesnis nei Vilniuje, kainos mieste yra tikrai priimtinos, o turtuoliu čia pasijusti galima dar ir dėl vietos valiutos – forinto. Vizito Budapešte metu greičiausiai išleisite dešimtis tūkstančių šių pinigų, nes Vengrijos nacionalinės valiutos vertė yra daug kartų žemesnė už euro. Už 50 eurų gausite beveik 16 tūkst. forintų, tad pasiruoškite už prekes ir paslaugas mokėti šimtais ir tūkstančiais. Net ir žinant realią šių pinigų vertę tai daryti gali būti visai smagu.

Ant Dunojaus krantų įsikūręs Budapeštas su palyginti nedidelėmis išlaidomis leis mėgautis didinga architektūra, bohemiška kavinių kultūra, vietiniu vynu ir terminėmis voniomis. Be Budapešto neapsieina kone nei vienas Europos turizmo gidas, o daugelio apsilankiusių ši sostinė nepalieka abejingų. Kelionė autobusu į šį miestą kainuoja apie 40 eurų.

Budapeštas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)