DELFI Kelionės susisiekė su šiuo metu Balio saloje esančiais lietuviais. Jau kurį laiką Balyje gyvenantis Paulius Stefanovičius teigė nerimo nejaučiantis. „Na, turbūt viskas nuo žmogaus priklauso, aš asmeniškai tikrai nei jaudinuosi, nei panikuoju. Esu gana toli nuo tos pavojingos zonos, kaip ir dauguma turistų bei gyventojų. Panika sėjama socialiniuose tinkluose, bet ne pačioje saloje. Čia net dūmų smarvės nesijaučia – dauguma žmonių nuo ugnikalnio nutolę mažiausiai 50 kilometrų, aš pats esu net už 100 km, todėl net dūmų smarvė, kuri juntama iki 30 kilometrų spinduliu, žmonių nepasiekia.“

Paklaustas, ar nesijaudina dėl atšaukiamų skrydžių ir apribotų galimybių palikti salą, vyras teigė į Balį atvykęs gyventi neribotam laikui: „Labiausiai nerimauja ir panikuoja tie, kurie šiomis dienomis turėjo grįžti namo, o jų skrydžiai nukelti. Jie jaučiasi čia įstrigę.“

Ugnikalnio išsiveržimo liudininke tapusi lietuvė Karolina Paulonytė, egzotiškoje saloje su vyru leidžianti medaus mėnesį, taip pat nejaučia nerimo: „Mes persikėlėme į atokesnį miestelį, kuris nuo ugnikalnio nutolęs maždaug 70 kilometrų. Čia gyvenimas teka įprastu rimtu, niekas nevaikšto su respiratoriais ant veidų. Tiesa, dalis kavinių neveikia, bet taip yra dėl sumažėjusio turistų srauto. Jau rugsėjo mėnesį žiniasklaidoje pasirodžius pirmosioms žinioms apie galimą ugnikalnio išsiveržimą buvo parduota mažiau bilietų į Balio salą, atšaukiamos viešbučių rezervacijos. Mūsų tai neatbaidė, priešingai, džiaugiamės ramybe, nedideliu turistų srautu, žymiai atpigusiais viešbučiais ir pramogomis.“

„Mes šiandien saugiai pervažiavome pavojingą zoną, kuri nė iš tolo nepriminė pavojingos. Vaikai su uniformomis keliavo į mokyklą, parduotuvės dirbo. Kai kur matėsi ruošiamos stovyklavietės žmonėms, kurie bus evakuoti. Liūdniausia matyti nusiminusius vietinių veidus, jie liūdi dėl sumažėjusio žuvų ir turistų kiekio. Dauguma iš to gyvena“, – pasakojo moteris.




Agungo išsiveržimas

Pirmadienį Indonezijos valdžia padidino iki maksimalaus pagal keturių balų skalę suaktyvėjusio Agungo ugnikalnio keliamos grėsmės lygį. Prie ugnikalnio uždrausta artintis mažesniu kaip 8 kilometrų atstumu, o kai kuriose vietose ši zona išplėsta iki 10 kilometrų. Pelenų stulpai iki šiol kilo į 3,4 km aukštį. Specialistų duomenimis, dabartinis ugnikalnio aktyvumas rodo didelę galingo išsiveržimo tikimybę.

Užsienio reikalų ministerija informavo, kad Lietuvos Respublikos piliečiai dėl įvykio Balio saloje nesikreipė. URM susisiekė su Lietuvos turizmo agentūromis ir paprašė pateikti duomenis apie turistų iš Lietuvos skaičių šioje saloje.

URM taip pat pakeitė rekomendacijas keliaujantiems į šią salą. Patariama prieš keliaujant susisiekti su avialinijomis, sekti vietos institucijų informaciją, vadovautis jų rekomendacijomis ir užsiregistruoti URM kelionių registracijos sistemoje. Plačiau – http://keliauk.urm.lt/lt/location/indonesia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)