Prie Atlanto vandenyno įsikūrusiame Agadire klimatas išlieka pastovus visus metus. Vasarą oras sušyla iki 30 laipsnių, žiemą – iki 25, tad šis miestas yra ideali vieta pabėgti nuo kaitros Marakeše, o sausio mėnesį tikrai nesušalsite maudydamiesi iki 19 laipsnių įkaitusiame Atlanto vandenyne.

Agadiras nepanašus į jokį kitą Maroko miestą. 1960 metais galingas žemės drebėjimas beveik visiškai sunaikino šį kurortą, o jį atstatę architektai užsibrėžė tikslą sukurti modernų miestą. Dėl savo modernumo, švarių, palmėmis apsodintų alėjų, viešbučių kompleksų ir architektūros, Agadiras dažnai vadinamas Maroko Majamiu, kitiems jis primena Viduržemio miestų kurortus.

Nors Agadiras yra naujas miestas, jame tikrai yra ką veikti ir pamatyti, ypač jei nepatingėsite pajudėti už miesto ribų.

1. Paplūdimys – esminė Agadiro atrakcija, kurią miesto valdžia prižiūri ir išlaiko švarų bei saugų turistams. Beveik 7 km ilgio paplūdimyje pilna įvairiausių pramogų: vandens motociklai, keturračiai motociklai, jodinėjimas arkliais ir kupranugariais. Paplūdimyje yra ir dušai, švarūs tualetai, šiukšlių konteineriai, galite išsinuomoti gultą ir skėtį. Labiausiai žavi pati paplūdimio panorama – Atlaso kalnai, palmės ir baltos alėjos. Kaip ir daugelyje paplūdimių, taip ir Agadire neišvengsite įvairiausius dalykus pardavinėjančių vietinių. Beje, dauguma didelių viešbučių paplūdimyje turi atsiskyrę ir savo zonas – norintiems privatumo.

2. Paradise Valley (Rojaus slėnis, - liet.) nuo Agadiro nutolęs apie 30 km ir nėra labai žinomas daugeliui keliautojų. Rojaus slėnį sunku apibūdinti, nes tai ne konkreti vieta, o visa kelionė per patį be galo gražų slėnį. Dauguma kelionę po Rojaus slėnį pradeda nuo Tamraght upės ir tęsia link Atlaso kalnų į Imouzzer kaimelį. Tamraght upėje įsikūrę baseinai – populiariausios slėnio vietos, kuriose keliautojai užtrunka šokinėdami nuo olų ir mėgaudamiesi saulės voniomis. Patiems nusigauti iki Rojaus slėnio pakankamai sudėtinga, reiks pakeisti keletą taksi ir nusiderėti geras kainas. Todėl patogiausia – nuomotas automobilis arba dienos ekskursija iš Agadiro.

3. Medina „Coco Polizzi“ – įdomi vieta Agadire, kurios patys vietiniai pernelyg nereklamuoja, miesto gidai irgi nenuveš. Agadiro pakraštyje, kelyje link Inezgane, įsikūrusį atkurtą senovinį miestą pasiekti galima nebent nuomotu automobiliu arba taksi. 13 akrų plotą užimantis projektas – marokiečių kilmės Italų architekto Coco Polizzi svajonių išsipildymas savo žemėje atkurti žemės drebėjimo sugriautą Agadiro Medinos versiją. Ši vieta galutinai buvo pastatyta 2007 metais, visi darbai vyko naudojant tik vietines medžiagas, o kiekvienas akmuo buvo statomas rankomis. Vidaus papuošimus kūrė vietiniai meistrai, kurie savo dirbtuves bei parduotuves įkūrė „Coco Polizzi“ Medinos viduje. Ten pat yra ir mažas amfiteatras, restoranas bei gausybė klaidžių gatvelių.

Būtina papietauti ten esančiame restorane „La Nouvelle Medina Polizzi“, kur ragavau geriausią pasaulyje kuskusą. Įėjimas į „Coco Polizzi“ kainuoja, bet jei pasakysite, kad atėjote tik papietauti, įeisite nemokamai – tik nepamirškite išeidami parodyti restorano čekio. Kuomet ten lankiausi rugsėjo mėnesį, dauguma amatų parduotuvių buvo uždarytos; dauguma amatininkų krautuvių perkeltos į netoli „Coco Polizzi“ esantį kompleksą, kurį nežinantiems tikrai sunkoka rasti.

4. Mažoji Massa dykuma – dauguma besilankančių Agadire labai nori pamatyti ir Sacharos dykumą, tačiau į ją reikia išsiruošti turint bent porą dienų laiko. Geriausias pasiūlymas nenorintiems keliauti taip toli – aplankyti mažąją Massa dykumą, įsikūrusią netoli Agadiro. Tai unikali vieta, kurioje atrasite ramybę, auksines kopas ir turistų nenumindžiotas berberų vietas.

Massa slėnyje įsikūręs Souss Massa nacionalinis parkas – ideali vieta stebėti flamingus, o netoliese esantis Tifnit kaimas garsus savo žvejybos tradicijomis. Svajojantiems apie kupranugarius – Massa dykuma puiki vieta! Į Massa galite nusigauti arba nuomotu transportu arba su dienos turu iš Agadiro.

5. Šalia Agadiro esantis Krokodilų parkas („Crocopark“) savo duris lankytojas atvėrė prieš keletą metų. Parke, žinoma, pagrindiniai eksponatai yra 300 krokodilų ir įvairi juos supanti augmenija. Ką veikti šiame parke tikrai bus, ypač mažiesiems keliautojams. Bilieto kaina – 70 dh (apie 6 eurus) suaugusiems ir 40 Dh vaikams. Į parką nusigausite arba nuomotu automobiliu, arba taksi (parkas įsikūręs prie pat Agadiro esančiame greitkelyje į Marakešą). Taip pat galite pasinaudoti specialiu krokodilų parko autobusu (70 dh).

6. Netoli Agadiro paplūdimio įsikūręs miniatiūrinis zoologijos sodas-parkas „Vallee des Oiseaux“ arba „Paukščių slėnis“, ten rasite įvairiausių gyvūnų. Pradedant kalnų ožkomis, briedžiais, vėžliais, beždžionėmis etc. Įėjimas į parką nemokamas.

7. Argano ledai. Garsieji Argano medžiai auga tik Maroke. Iš jų gaminamas aliejus kosmetikai, maisto gaminimui. Tačiau niekada nebuvau girdėjusi, kad kas iš argano gamintų ledus! Už šios vietos parodymą esu dėkinga Agadire gyvenančiai lietuvei Janinai. „Gusto“ ledainė ir kepinių parduotuvė randasi Agadiro naujamiestyje, lengviausia šią vietą rasti su taksi. Kavinės savininkas italas Antonio da Silva yra užpatentavęs argano ledų receptą, tad šį skanumyną paragausite vienintelėje vietoje pasaulyje – Agadire. Nerealaus skonio!

8. Taghazout kaimas. Šalia Agadiro esantis Taghazout kaimelis – bangų gaudytojų Meka. Į jį lengvai nusigausite su taksi ar vietiniu autobusu. Nakvynės kainos Taghazout nebrangios – galite išsinuomoti dvivietį kambarį ar net studiją su vaizdu į vandenyną ir už 300 Dh (apie 30 eurų). Taghazout žavi savo paplūdimiu, žvejų valtimis ir visiškai atpalaiduojančia atmosfera. Pakeliui į Taghazout būtinai sustokite Banana kaime, kuriame auginami bananai!

9. Agadiro Kasba, dar vadinama Agadir Oufella. Kasba (angliškai Kasbah arba casbah) – miesto tipas, kuris seniau buvo skirtas miesto lyderiui gyventi ir gintis nuo priešų atakų. 7 km nuo Agadiro cento nutolusi ir ant kalvos įsikūrusi kasba buvo pastatyta 1541 metais ir restauruota 1740-aisiais, tuomet joje gyveno apie 300 žmonių. Deja, tragiškasis 1960 metų žemės drebėjimas sugriovė šią kasbą, tad lankytojai pamatys tik sienos likučius. Norintys pasiekti kasbą pėsčiomis, turės paprakaituoti kopdami į kalną, todėl patariu keliauti su taksi. Tačiau prakaituoti tikrai verta vien dėl nepakartojamo vaizdo – nuo kasbos matysis visas Agadiras! p.s. ši vieta yra viena turistiškiausių Agadire, todėl būkite pasiruošę įvairiausių pardavėjų atakai.

10. El Had turgus (Souk). Keliaujant į Maroką svarbu prisiminti tris terminus: Medina yra senoji miesto dalis, dažniausiai apjuosta siena. Riad‘a – tradicinis marokietiškas namas, kurio centre – sodas arba kiemas. Souk – turgus, el Had – sekmadienis. Pasikausčius terminų srityje, rekomenduoju Agadire aplankyti Souk El Had, kuris veikia visomis savaitės dienomis išskyrus pirmadienį. Niekada nesilankiusiems marokietiškame Souk, siūlau iš anksto pasiruošti chaotiškam balsų šurmuliui ir deryboms. El Had nėra toks hardcoras kaip Marakešo gatvės Souk, tad bus jums puikus įvadas.

Į turgų lengviausia nusigauti taksi, turguje galėsite įsigyti vaisių, prieskonių, saldumynų, drabužių, odos gaminių, kosmetikos, papuošalų… Beje, prie turgaus vartų gido paslaugas gali siūlyti ne vienas vietinis, būkite budrūs – jie ves į vietas, iš kurių pardavėjų gauna komisinius. O ir už savo paslaugas paprašys labai daug. Jei tikrai norite vedlio, geriau užsisakyti privatų gidą po Agadirą, į kurį įtrauktas ir El Had turgaus aplankymas (kaina apie 10 eurų žmogui).

11. 85 mln metų senumo dinozaurų pėdsakai! Taip, teisingai perskaitėte, nuvažiavę į Agadirą tikrai galite pamatyti tikrus dinozaurų pėdsakus. Juos rasite 13 km nuo Agadiro nutolusiame Anza paplūdimyje, kuriame tik prieš keletą metų, po didžiulės audros šie pėdsakai buvo išplauti nuo smėlio sluoksnio. Sakoma, kad viso galima pamatyti apie 200 dinozaurų pėdsakų! Kam įdomu, čia daugiau mokslinės informacijos apie dinozaurus Maroke. Beje, Anza randasi pakeliui į Taghazout kaimą, tad tikrai verta susiplanuoti dienos kelionę į šią pusę!