Apie kalėdinio periodo renginius Rygoje, kuriais kaimynai džiugina ne tik savo šalies gyventojus, bet ir pritraukia minias turistų, pasakoja patyręs keliautojas ir tarptautinių kelionių autobusu organizatoriaus „Eurolines“ vadovas Edmundas Pavlovas.

Kalėdiniu periodu Rygoje renginiai pasipila kaip iš gausybės rago, tačiau išskirti galima keturis didžiausius įvykius, kuriuose bent kartą gyvenime verta apsilankyti kiekvienam. Pasak E. Pavlovo, kelionė iki Rygos neprailgsta, nes iš Vilniaus išvykus anksti ryte, jau iki pietų galima minti Rygos senamiesčio plyteles.

Festivalis „Šviečianti Ryga“

Jau kitos savaitės penktadienį šventinių renginių maratoną kaimynai pažymės kasmetiniu renginiu „Šviečianti Ryga“. Šie metai tarptautiniam šviesos ir multimedijos instaliacijų festivaliui – jubiliejiniai. Ryga nušvis jau 10-ąjį kartą. Festivalio, truksiančio tris dienas, metu įvairūs miesto architektūriniai objektai pavirs unikaliais šviesos meno darbais. Šias instaliacijas kuria ne tik vietiniai menininkai, bet ir svečiai iš viso pasaulio.

„Rygą galima išvysti įvairiais rakursais, tačiau šviesos festivalis kardinaliai pakeičia miesto veidą ir leidžia į jį pažvelgti kitais – netikėčiausiais – kampais. Tokią Rygą galima išvysti vos vieną kartą metuose, tačiau įspūdis pasilieka ilgam“, – pasakojo E. Pavlovas.

Programos metu įvairiomis spalvomis menininkai apšviečia tiltus, istorinius bei modernios architektūros pastatus, paminklus ir aikštes. Festivalyje „Šviečianti Ryga“ šviesos instaliacijas papildo ir kiti vizualiniai menai, teatro bei muzikos elementai, kardinaliai pakeičiantys tiek senosios, tiek naujosios miesto dalių veidus.

Šviesos festivalis „Šviečianti Ryga“ prasideda jau lapkričio 17 dieną (penktadienį) ir truks iki lapkričio 19 dienos (sekmadienio).

Ryga

Kalėdų turgeliai Rygoje

Pritemus šviečiančios Rygos spalvoms, į miestą atkeliauja Kalėdų senelio padėjėjai, kurie miestiečiams bei miesto svečiams atneša Kalėdų mugę. Nuo lapkričio 26 dienos Ryga pakvips cinamonu, mandarinais ir kitais Kalėdas pranašaujančiais kvapais – jų gūsį miestiečiams ir miesto svečiams atpūs Rygos Kalėdų turgeliai.

Kaip ir kiekvienais metais, mugės metu vyks įvairūs koncertai, amatų dirbtuvės vaikams bei suaugusiems, šią vietą lankys pats Kalėdų senelis. Mugės metu Latvijos amatininkai pristato savo kūrybos darbus, kuriais galima ne tik pasigrožėti, bet ir įsigyti dovanoms. Čia pat vietoje kūrėjai padės ir patiems lankytojams pagaminti originalias ir vienetines dovanas savo artimiesiems. Kulinarinių patiekalų meistrai mugėje demonstruos bei kvies pasmaguriauti tradiciniais latviškos virtuvės patiekalais.

„Kalėdiniuose turgeliuose gyvenimas tiesiog verda. Čia apstu gėrybių, kuriomis galima papuošti savo namus, padovanoti artimiesiems ar tiesiog įsigyti kasdienei buičiai. Na, o dar neplanuojantys šventinių pirkinių, čia tikrai galės pasisemti idėjų savo kalėdinio periodo džiaugsmams bei dovanoms“, - pasakojo E. Pavlovas, pridurdamas, kad Rygos Kalėdų turgeliai yra ženklas, signalizuojantis, jog didžiosios metų šventės jau visai čia pat ir kiekvienas svečias gali pasisemti čia tvyrančios Kalėdų dvasios bei dalelę jos parsinešti namo. Kalėdų mugė Rygoje vyks iki sausio 7 dienos.

Kalėdinių eglučių kelias

Festivalis „Kalėdinių eglučių kelias“ – išskirtinės koncepcijos renginys visoje Europoje. Šventiniu periodu Rygos centras nušvinta netikėčiausių dekoracijų kalėdinėmis eglutėmis, kurias kuria tiek žymūs šalies menininkai, tiek Latvijos menų akademijos studentai.

„Festivalio metu kiekviena eglutė įgauna naujas formas bei pasakoja savo istoriją. Kalėdų simbolis čia darniai integruojamas į aplinką, praturtinamas moderniais ar tradiciniais vizualiniais sprendimais bei dekoracijomis. Jei Kalėdų šalis – Laplandija, tai Rygos kalėdinių eglučių takas tikrai pretenduoja tapti Kalėdų šalies ambasadoriumi“, – įspūdžiais dalinosi E. Pavlovas.

Kalėdinių eglučių kelias Rygoje turi gilias šaknis bei glaudžias sąsajas su Latvijos tautosaka. Pasak legendos, būtent Rygoje pirmą kartą buvo papuošta Kalėdų eglutė. Festivalio metu Ryga pasipuošia apytiksliai 200 eglučių. Visi, norintys išvysti kaimynų kuriamą stebuklą, tai gali padaryti nuo gruodžio 8 dienos iki ateinančių metų 6 dienos.

Ryga

Europos Kalėdų festivalis

Klasikinės muzikos gerbėjus nudžiugins gruodžio 12 dieną prasidedantis Europos Kalėdų festivalis, kurio metu šventinę nuotaiką kurs Mocarto, Bacho, Haidno, Vivaldžio ir kitų autorių muzikiniai kūriniai. Festivalyje bus galima išgirsti Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro pasirodymus, įvairių chorų koncertus, klasikiniu stiliumi atliekamas kalėdines dainas. Festivalis truks iki gruodžio 29 dienos.

„Iš Vilniaus link Rygos išvykus dar 6 val. ryto, į vietą atvykstama dar iki pietų. Net ir planuojantiems Rygą aplankyti trumpam, vienai dienai, pavyks pasigrožėti šiuo, pasaulio Kalėdų žemėlapyje pažymėtu miestu“, – E. Pavlovas, kiekvienam linkėdamas įspūdžių kupinų kelionių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)