Atrasti kai kurias jų bus galima keliaujant Raudonų plytų keliu. Būtent tokį turistinį maršrutą inicijuoja kelionių agentūra Superkelionės.lt.

Šis turistinis maršrutas prasidės Kaune ir baigsis Kaliningrade (Karaliaučiuje) bei pasakos apie mūrines pilis – nuo viduramžių iki XX amžiaus pradžios mūrinių įtvirtinimų. Kadangi šie įtvirtinimai buvo statomi iš mūrinių raudonų plytų, šis turistinis maršrutas buvo pavadintas Raudonųjų plytų keliu. Maršruto autorius Udrius Armalis, pristatydamas idėją sako, kad tokio unikalaus maršruto iki šiol nėra – 300 kilometrų trasoje sutelkta daugybė mūrinių gynybinių įtvirtinimų, kurie buvo statomi skirtingų tautybių žmonių – lietuvių, vokiečių ar rusų. Mūrinių gynybinių įtvirtinimų istorija baigėsi XX amžiaus pradžioje, kai į statybas atėjo betonas. Visgi iki mūsų dienų šiame kelyje išliko daugybė mūrinių pilių ir tvirtovių – nuo kryžiuočių laikus menančius Kauno pilies iki Antrojo pasaulinio karo mūšius menančios Karaliaučiaus tvirtovės.

Georgenburgo pilis

„Lietuviška šio turistinio maršruto dalis yra sutvarkyta. O Kaliningrado srityje laukia daug darbo – dauguma pilių ir įtvirtinimų yra apleisti ir reikalauja atstatymo bei idėjų, ką su atstatytais objektais veikti. Be abejo, mes vieni šio projekto nesugebėsime įgyvendinti, tad planuojame, kad prie jo prisijungs karinių įtvirtinimų ekspertai iš Kauno tvirtovės VII forto bei Rusijos stačiatikių bažnyčios atstovai, šiuo metu valdantys visas pilis Kaliningrado srityje“, – sakė U. Armalis.

Instenburgo pilis

Kelionė, prasidėjusi Kaune, kuriame turistai galės aplankyti Kauno pilies bei Kauno tvirtovės objektus, vėliau tęsis Raudondvario, Raudonės bei Panemunės pilyse. Už Jurbarko maršrutas pasuks į buvusią Rytų Prūsiją, kur jau Kaliningrado srityje bus aplankomos Ragainės, Instenburgo, Georgenburgo ir Tapiau pilys.

Maršrutas pasibaigs Kaliningrade, kur bus galimybė susipažinti su prūsiškais fortais. „Tikimės, kad perspektyvoje šis maršrutas bus praplėstas ir į Lenkiją, kur baigsis didžiausioje mūrinėje Marienburgo pilyje“, – vylėsi pašnekovas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)