1967 metais Tailandas sulaukdavo tik kiek daugiau nei 300 tūkst. užsienio turistų per metus, o 2016 metais šis skaičius išaugo iki 32 mln. turistų. Praėjusiais metais turizmas Tailando kišenę pasipildė net 71,4 mlrd. JAV dolerių. Tačiau vis dažiau pasigirsta kalbų apie tai, kad kai kurios vietovės priima daugiau turistų nei gali sutalpinti. Dėl padidėjusio vartojimo jau nukentėjo gamtos apsauga bei vietiniai žmonės, pagarba kuriems lieka nuošalyje, kai kalba eina apie nevaržomas turistų linksmybes.

Man, kuriai Tailandas yra namai jau daugiau nei ketverius metus, svarbu, ką po savęs palieku tiek aš, tiek kiti turistai bei keliautojai. Norėtųsi, kad smėlyje paliktume pėdų įspaudus, o ne tuščius plastikinius butelius. Todėl dalinuosi su jumis patarimais, kaip atostogos Tailande gali virsti ne tik smagiomis, bet ir atsakingomis. Straipsnis subalansuotas Tailandui, bet tinka ir kitoms šalims!

Nejodinėkite drambliais

Viena populiariausių pramogų Tailande – jodinėjimas drambliais. Pirmą kartą čia lankydamasi ir aš jais jodinėjau, nes tada nesupratau, kaip ši mano užgaida jiems kenkia. Nors atrodo dideli ir stiprūs, drambliai nėra sutverti nešioti žmones, jų stuburas dėl to labai nukenčia. Maža to, drambliai dar vaikystėje yra atimami iš mamos ir pradedami dresuoti. Pirmiausia, jiems yra „palaužiama dvasia“.

Šis žiaurus procesas susideda iš marinimo badu, mušimo lazdomis ir kitais kietais ar net aštriais įrankiais… Vien rašant apie dramblių dresavimo būdus skauda širdį. Mes, turistai, galime ne tik neprisidėti prie gyvūnų kankinimo, bet ir jį sumažinti. Tereikia atsisakyti jodinėti drambliais ar stebėti jų šou įvairiuose parkuose, nepirkti suvenyrų, pagamintų iš dramblio kaulo. Tai, beje, Tailande yra nelegalu. Jei noras pamatyti dramblį yra nenugalimas, rinkitės dramblių prieglaudas, kur jie yra globojami ir prižiūrimi, o ne naudojami pinigams prasimanyti.

Nesifotografuokite su laukiniais gyvūnais

Tailande ne vien drambliai yra išnaudojami pinigams užsidirbti. Deja, tajai gamtą ir jos gyvūnus laiko savo vergais, todėl gyvūnų apsauga šalyje dar tik pradeda stiprėti. Todėl dažnai susidursite su galimybėmis nusifotografuoti su smaugliais, lėtaisiais loriais, jūriniai ereliais, beždžionėmis, tigrais, krokodilais ir kitais gyvūnais. Jei galite, nepasiduokite emocijoms ir norui įsiamžinti su egzotiniu padaru. Didžioji dalis jų yra nelegaliai pagaunami džiunglėse, laikomi netinkamomis sąlygomis ir nuolat kenčia bei patiria stresą.

Būkite atsakingi lankydami vietines gentis

Ne vienas kelionių organizatorius Tailande siūlo apsilankyti pas vietines gentis. Ypač populiari ekskursija yra į šalies šiaurėje esantį ilgakaklių moterų, kurios yra atkeliavusios iš kaimyninio Mianmaro, kaimelį. Tačiau turėkite omeny, kad didelė dalis šių žmonių yra nepripažinti Tailando valdžios, jiems nėra suteikta teisė į švietimą ar sveikatos apsaugą. Daugeliu atveju šie kaimeliai yra tiesiog eilėmis sustatyti prekystaliai su suvenyrais ar garsių firmų rankinių kopijomis.

Tačiau tai nereiškia, kad turėtumėte atsisakyti šios patirties, priešingai. Pažintis su kitos tautybės ir kultūros žmonėmis gali praturtinti tiek jūsų, tiek jų pačių pasaulėžiūrą. Tad pagrindinis dalykas, į ką reiktų atkreipti dėmesį, tai yra su kokia agentūra ketinate keliauti. Šiais laikais internete galite rasti daug informacijos ir atsiliepimų iš buvusių keliautojų, kurie padės išsirinkti tikrai kokybiškus organizatorius.

Būkite atsargūs po vandeniu

Ir kokios atostogos Tailande be nardymo? Tai vienas dalykų, kuris būna įtrauktas į beveik kiekvieno turisto, lankančio Tailandą, norų sąrašą. Tačiau mėgaujantis povandeniniu pasauliu, būtina laikytis kelių taisyklių, apie kurias ne visuomet primena instruktoriai. Nardydami būkite atidūs ir nepalieskite koralų ar kitos augalijos, taip pat nebandykite paglostyti žuvų ir kitų padarų, nes taip galite sutrikdyti jų natūralius įpročius, išgąsdinti ar netgi supykdyti. Nesirinkite turų laivais, kurių įgula šeria laisvėje gyvenančias žuvis ir skatina turistus jas paliesti. Dėl nykstančių koralų, kurie gali „mirti“ vien žmogui prie jų prisilietus, Tailande praėjusio sezono pabaigoje buvo, tikėkimės laikinai, uždaryta 10 nardymo vietų.

Išleiskite pinigus vietinėje rinkoje

Jei atvykote į Tailandą ar kitą Azijos šalį, neskubėkite į artimiausią makdonadą. Pasinaudokite proga ir susipažinkite su vietine virtuve bei duokite uždirbti tajams, o ne užsienio įmonėms. Tas pats liečia ir apgyvendinimą, turizmo ir transporto paslaugas. Tokiu būdu paremsite turizmo sektoriuje dirbančius žemesnės grandies darbuotojus, nes būtent jiems tenka mokėti brangiau už prekes ir paslaugas vietovėje, kurioje apstu pasiturinčių turistų.

Savanoriaukite atsargiai

Kai kurie turistai atvyksta su kilnia idėja apie savanorystę, tačiau būkite atsargūs. Tailandas ir kitos Pietryčių Azijos šalys nėra pati tinkamiausia vieta šiai veiklai. Deja, tačiau labai dažnai savanoryste yra pridengtas vietinių verslas, nes turistai už galimybę dirbti nemokamai turi susimokėti. Todėl, prieš kreipdamiesi į organizacijas, išsiaiškinkite, ar jos yra patikimos. Apie Kambodžoje egzistuojantį verslą vaikais jau esu rašiusi.

Gerbkite vietinius ir jų papročius

Atvykus į svečią šalį labai svarbu gerbti vietinius ir paisyti jų papročių. Ne išimtis ir Tailandas. Nors tajai atrodo visuomet besišypsantys ir niekuomet nepykstantys, neapsigaukite. Tai, kad Tailando vietinis šypsosi, nereiškia, kad ką tik jo neįžeidėte savo grubia kalba ar nešokiravote pernelyg atvira apranga. Daugiau apie etiketo reikalavimus Tailande galite paskaityti šiame straipsnyje.

Prieš fotografuodami – atsiklauskite

Visiškai suprantamas noras įamžinti kelionės akimirkas telefonu ir fotoaparatu, tačiau prieš paspausdami mygtuką užduokime sau klausimą, ar tas žmogus norėtų būti fotografuojamas? Apie tai turėtumėte susimąstyti lankydami vietines kaimų bendruomenes ar tautines mažumas, nes tokios vietos dažnai tampa panašios į žmonių zoologijos sodus. Jei yra galimybė – žodžiu ar žvilgsniu – paklauskite, ar žmogus neprieštarauja, kad jį nufotografuotumėte. Nebūkime abejingi.