Greta, papasakok apie save, kiek laiko gyveni Turkijoje?

Man 24-eri metai ir esu kilusi iš Elektrėnų, o dabar savo gyvenimą kuriu gigantiškame mieste Stambule. Į Turkiją atvažiavau jau seniai, bet anksčiau vis skraidydavau Lietuva – Turkija – Lietuva maršrutu. O dabar esu čia apsistojusi ir Stambule pragyvenau jau maždaug keturis metus.

Papasakok apie Turkiją ne iš daugumai gerai žinomos „viskas įskaičiuota” pusės. Kuo ši šalis yra ypatinga, unikali ir kodėl verta ją aplankyti?

Kartą sulaukiau klausimo: ,,Apibūdink Turkiją vienu žodžiu?”. Mano atsakymas buvo – įvairovė. Būtent tokia ta Turkija. Čia gali rasti puikius paplūdimius su žydra jūra, akinančius kalnus ir miškus, istorijos paliktus nuostabius paminklus ar net slidinėjimo kurortus. O ką jau kalbėti apie turkišką virtuvę. Ji labai gausi ir neužtektų net visos savaitės viskam išragauti. Deja, apsistoję viešbutyje su ,,viskas įskaičiuota” programa, turkiškos virtuvės tikrai nepažinsite nė iš tolo. Žmonės Turkijoje yra labai draugiški ir leidžiant laiką su vietiniais galima pažinti puikią jų kultūrą, ko nepavyks padaryti, jei laiką leisite uždaryti viešbučio teritorijoje su kitais turistais.

Esu ir aš kartą atostogavusi Antalijoje su „viskas įskaičiuota” programa. Dabar palyginu ką tada mačiau, patyriau, ragavau su tikrąja Turkija, kurią dabar pažįstu – galiu pasakyti, jog tose atostogose aš prie tikrosios Turkijos prisiliečiau tik mažyčiu piršteliu. Turkijos tikrai neapibūdina gražiai išpjaustyti arbūzai, viešbučio pasirodymai vakare ar tie mėsainiai, kuriuos pietų metų nemokamai dalina šalia jūros.

Kokias Turkijos vietas siūlytum aplankyti?

Manau labai priklauso nuo pačio žmogaus ir ko būtent jis ieško. Jei jau norima pabūti prie jūros ir pasimėgauti saule, siūlyčiau nustoti važiuoti į Antaliją ar aplink ją. Puikios alternatyvos šiam kurortui – Fethiye, Marmario ar Bodrumo miestai. O vietoj viešbučio pasirinkite gyventi bute, taip galėsite susipažinti su turkiška virtuve lankydamiesi vietinėse kavinėse. Galima išsinuomoti mašiną ir aplankyti istorines vietas aplink. Taip atostogos bus turiningesnės, o ne praleistos tik paplūdimyje.

Tiems, kurie mėgsta gamtą ir nestiprų karštį arba tiems, kuriems patinka aktyvus keliavimo būdas, siūlyčiau rinktis Juodosios jūros regioną. Čia yra mano mėgstamiausia Turkijos dalis. Ten visur žalia ir kalnuota. Trabzon, Rize, Artvin taip pat nuostabios vietovės. Galite surengti net dienos ar kelių dienų žygį kalnais. Vaizdai jums tiesiog atims žadą.

Mėgstantiems ir pailsėti, ir kažką pamatyti puikiai tiktų istorinis Kapadokya regionas. Galite švintant saulei paskraidyti oro balionu ar apsistoti viešbutyje – urve. Tikrai bus nepamirštama kelionė.

Ar dažnai ne kurortinėse vietose sutinki lietuvių?

Turkijoje gyvena apie 80 mln. gyventojų. Jei pridedame dar ir visus turistus, tikimybė kažkur užtikti atostogaujantį lietuvį ir dar būtent ne kurortinėje vietoje labai maža. Lietuvių turistus gatvėje esu sutikusį tik vieną kartą ir tai buvo Stambule.



Pati gyveni Stambule. Papasakok, kodėl verta čia atvykti atostogoms?

Į Stambulą verta atvykti, nes tai beprotiškai gražus miestas. Čia visko labai daug: tiek istorinių pastatų, tiek įvairiausių užsiėmimų ir atrakcijų, tiek vietų apsipirkinėjimui, tiek įvairių restoranų ir kavinių. Taip pat yra ir keli paplūdimiai. Be to, į Stambulą vis dažniau užklysta lietuviai.

Turkijos architektūra yra viena seniausių pasaulyje. Papasakok, ką galima pamatyti.

Gausu architektūros stebuklų Stambule, tokių kaip Hagia Sophia, Mėlynoji mečetė, Bazilikos cisterna, Topkapi rūmai. Yra ką pamatyti ir Kapadokijoje bei aplink Antalijos regioną. Ten taip pat yra vertingų architektūrinių vietų, tokių, kaip Ephesus ar Aspendos teatras.
Juodosios jūros regione galima rasti Sumela Monastry architektūros paminklą, Zilkale pilį ar netoli esantį Amasya miestą, kuris daugeliui palieka įspūdį.

Ką pati manai apie lietuvių atostogas Turkijoje?

Blogų dalykų girdėti dar neteko. Tiesiog mane visada erzina vienas dalykas: lietuviai, kurie pasirinko atostogauti kur nors Antalijos regione su viskas įskaičiuota programa, grįžę pasakoja apie pačią Turkiją ir maistą, kad jie pažino šią šalį, nors jos nepažino visai.

Greta Gedutytė pasidalino nuotraukomis iš savo kelionių po skirtingus Turkijos regionus:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)