Katalonija – viena iš septyniolikos Ispanijos karalystės provincijų, o taip pat ekonomiškai stipriausias Ispanijos autonominis regionas, įsikūręs šalies rytų šiaurėje palei Viduržemio jūros pakrantę. Katalonijos provincijos plotas daugiau nei 32 tūkst. kv. km. Provincija ribojasi su Andora ir Prancūzija šiaurėje, Aragono regionu vakaruose, Valencija – pietuose ir Viduržemio jūra rytuose (580 km).

Katalonijoje gyvena apie 7 milijonus gyventojų, dauguma jų – katalonai. Tai išdidi atskira tauta valstybėje, turinti savo sostinę – Barseloną, savo kalbą – katalonų, bei savo nacionalines šventes.

Suprasti, jog esi Katalonijoje, o ne Ispanijoje, manau, gali tik iš išdidžiai kabančių Katalonijos, o ne Ispanijos vėliavų ir kalbos. Taip, kalbos! Katalonijoje kalbama katalonų kalba. Tačiau tam tikrose vietose randama užrašų ir ispanų kalba.

Barselonoje estetikos mėgėjams rekomenduojama susirasti šokančius, o vakarais – dar ir apšviestus Montjuic fontanus. Verta paklaidžioti po senąjį Horta labirinto parką. Saulėlydžiais bei Antonio Gaudi skulptūromis iliustruota miesto panorama atsivers nuo apleistų La Rovira bunkerių Guinaro parke (A. Gaudi architektūriniam braižui ypač būdingas originalus stogų dekoras). Ir tai tik maža dalis to, ką gali pasiūlyti Barselona.

Katalonija

Tačiau mėgaujantis liberalia atmosfera patartina neprarasti budrumo: Barselona garsėja kaip kišenvagių sostinė. Be to, patartina savo laiką planuoti atsižvelgiant į tai, jog norint patekti į miesto įžymybes, dažnai kur teks atstovėti milžiniškas eiles.

Vis dėlto, kaip ir kiekviename dideliame mieste, taip ir Barselonoje tikrosios Katalonijos ir jos savitumo nepajausi, tam reiktų ištrūkti už miesto ribų.

Gyventojai

Ispanija – daugiatautė šalis, kurioje gyvena ispanai (apie 28 mln.), katalonai (per 6 mln.), galisai (maždaug 3 mln.) ir baskai (beveik 1 mln.). Šios keturios tautos turi autonomiją, jos išlaikiusios savo kalbą, papročius, senąją kultūrą. Katalonai gyvena šiaurinėse provincijose prie Viduržemio jūros, galisai – Galisijoje – šiaurės vakaruose, o baskai – keliose provincijose prie Prancūzijos – Baskijoje.

Katalonija

Kalba

Katalonų kalba yra oficiali Katalonijoje, Balearų salose. Atskiras katalonų kalbos variantas yra oficialus Valensijos regione. Iš viso kataloniškai kalba maždaug 17 proc. Ispanijos gyventojų ir 9 proc. ji yra gimtoji.

Katalonija

Istorija

Katalonijos pavadinimas pradėtas vartoti dar XII a. Termino kilmė turi net keletą teorijų, viena jų teigia, jog kadaise Katalonijos apylinkėse gyveno Pirėnų kalnų gentis, kurios vardas, tuo metu valdžiusių romėnų įtakoje galėjo išsivystyti į Katelans, o vėliau Catalans. Romėnų laikais Katalonijos sostinė buvo įsikūrusi Taragonos mieste, esančiame į pietus nuo Barselonos, Viduržemio jūros pakrantėje. Mieste išlikę nemažai romėnų laikus menančių paminklų (amfiteatras, miesto sienos), o Archeologijos muziejuje eksponuojami įvairūs romėnų laikų radiniai.

Katalonija

Maistas ir gėrimai

Katalonų virtuvėje karaliauja jūros gėrybės – kalmarai, krevetės, omarai, midijos, žuvies patiekalai. Pagrindiniai produktai, naudojami ruošti patiekalams, yra alyvuogių aliejus, česnakai, pomidorų padažas. Šalis taip pat garsėja ne tik kulinariniu paveldu, bet ir savo vynu. Katalonija garsėja savo šampanizuotu vynu – cavas. Tipiškas ispaniškas gėrimas – sangrija, kuris paprastai ruošiamas vyno arba šampano pagrindu, pridedant vaisių, uogų bei kitų priedų.

Katalonija

Rekomendacijos

Nerekomenduojama gerti vandens iš krano. Geriamą vandenį buteliuose galima nusipirkti parduotuvėse arba viešbučio baruose. Brangius papuošalus, pinigus, dokumentus ir kitus vertingus daiktus laikykite viešbučio numeryje arba registratūroje esančiame seife.

Katalonija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)