Nuolatinis netinkamas turistų elgesys, perpildymo ir net aplinkosaugos problemos paskatino kai kurias populiariausias turistines vietas atsukti nugarą keliaujantiems, dėl ko turistams susidaro įspūdis, kad jie nepageidaujami.

Barselona (Ispanija)

Pernai metais Barselonoje ant plytų sienų galima buvo išvysti grafitį „Turistai, vykit namo“. Tiesą sakant, ši frazė apibendrina tai, ką daugelis vietos gyventojų galvoja apie turistų pamėgto miesto lankytojus.

Barseloną kasmet aplankančių turistų skaičius (2013 metais jis siekė 7,5 milijono) gerokai lenkia miesto gyventojų skaičių (apie 1,6 milijono), dėl to kyla pagrįstas susirūpinimas dėl perpildymo.
Didėja susirūpinimas ir dėl augančios nelygybės tarp turistų ir vietos gyventojų, ypač kalbant apie turistų apartamentų plėtrą, todėl prieš atvykėlius nusiteikusi miesto merė Ada Colau ėmėsi priemonių, ribojančių licencijų išdavimą viešbučiams ir turistų apartamentams. Taip pat ji įvedė turistų skaičiaus viršutines ribas, tai galioja ir garsiajam miesto Bokerijos turgui.

Ypač didelį pasipiktinimą reiškia Barselonos paplūdimių zonoje gyvenantys vietiniai, nes girti ir netvarkingi turistai juos nervina labiausiai.



Koh Khai salos ir Koh Tachai (Tailandas)

Šios trys idiliškos salos šiais metais ėmėsi priemonių prieš turistus. Valdžia nusprendė neribotam laikui uždaryti Koh Khai salas, baimindamasi, kad turizmas gali jas visiškai sunaikinti.

Kasdien Koh Khai Nok, Koh Khai Nui ir Koh Khai Nai salas, esančias netoli Puketo, aplankydavo keturi tūkstančiai turistų. Šios vietos garsėja kaip paviršinio nardymo ir greitaeigių valčių plaukiojimo vieta. Tačiau šiais metais pareigūnai nurodė iš visų trijų salų pašalinti turizmo veiklai naudojamus įrenginius ir uždraudė turizmo operatoriams ir gidams čia vežti turistus.

Šiais metais Tailando valdžia taip pat uždarė ir Koh Tachai. Tai populiari atostogų vieta, kuri buvo laikoma gražiausia Tailando sala. Tikimasi, kad tai padės apsaugoti nuo sunaikinimo neliestus pirmykščius paplūdimius ir koralų rifus.

Koh Khai salos

Amsterdamas (Nyderlandai)

Nedaug tokių puikių miestų kaip Amsterdamas, tačiau pastaruoju metu, kalbant turizmo tema, miestas tampa kiek irzlus. Gal kiek per švelniai pasakyta, veikiau jau priešiškas.

„Miestai miršta nuo turizmo, – Liucernoje vykusiame Pasaulio turizmo forume sakė Amsterdamo turizmo rinkodaros vadovas Fransas van der Avertas. – Niekas daugiau nebegyvens istoriniuose centruose. Lankytojai toliau naikina daugybę mažesnių istorinių miestų.“

Kalbėdamas be užuolankų, F. van der Avertas pridūrė: „Amsterdamo reklamai nebeišleidžiame nei vieno euro. Mes nebenorime daugiau žmonių. Mes norime kelti lankytojų kokybę – norime ne tų žmonių, kuriems reikia fono vakarėliui, o tų, kurie domisi miestu.“

F. van der Avertas taip pat negailėjo kritikos tiems miesto lankytojams, kurie negerbia Amsterdamo „charakterio“, kaip ir pigių skrydžių bendrovėms, skraidinančioms juos čia.

Činkve Terė (Italija)

Tai viena įspūdingiausių Europos vietų – spalvingi, kelių šimtmečių senumo namai, įsikūrę ant pakrantės olos Italijos Rivjeroje. Deja, Činkve Terė tapo savo pačios populiarumo auka, todėl bandydama apsisaugoti, buvo priversta išsiųsti turistus namo.

Kasmet įkalnėje įsikūrusius miestus aplanko apie 2,5 milijono turistų, tačiau dėl kruizinių laivų ir turistinių autobusų antplūdžio jie nesusidoroja su krūviu, tad pernai metais buvo paskelbta, kad lankytojų skaičius bus apribotas iki 1,5 milijono per metus. „Dėl to mes tikrai sulauksime kritikos, tačiau mums tai yra išlikimo klausimas“, – laikraščiui „la Repubblica“ sakė Činkve Terės parko prezidentas Vittorio Alessandro.

Činkve Terė


Arlingtonas (Teksasas, JAV)

Turistų priėmimas – tai gyvenimo dideliame mieste dalis. Tačiau panašu, kad Teksaso valstijoje esančio Arlingtono gyventojų kantrybė išseko. 2015 metais Arlingtonui suteikta abejotina garbė – atlikus tyrimą socialinėje žiniasklaidoje paaiškėjo, kad šis Amerikos miestas labiausiai nekenčia turistų.

Užsakomųjų skrydžių bendrovė „Stratosjets“ surinko „Twitter“ duomenis iš 37171 žinučių, įkeltų nuo 2015 metų birželio 1 dienos iki 2015 metų liepos 20 dienos, kuriose buvo žodžiai „turistas“ ar „turistai“. Tada duomenys buvo išanalizuoti ir mėginta išsiaiškinti, kiek atsiliepimų apie turistus teigiamų ir kiek neigiamų.

Tyrimas parodė, kad daugiausia neigiamų atsiliepimų apie turistus atkeliavo iš Arlingtono. Šis miestas garsėja savo teminiu parku „Six Flags Over Texas“ ir tarptautiniu boulingo muziejumi.
Į turistų labiausiai nemėgstančių miestų penketuką taip pat pateko Niujorkas, Las Vegasas, Bostonas ir Naujasis Orleanas.

Arlingtonas

Venecija (Italija)

Venecija yra viena romantiškiausių atostogų vietų pasaulyje, tačiau didelės meilės turistams čia nerasite. Venecijos gyventojai netgi surengė pašiepiančias miesto laidotuves, mat baiminasi, kad turizmas gali paversti jį vaiduoklių miestu.

Būtent turizmas kartu su perpildymu ir kosminės pragyvenimo išlaidos vis daugiau gyventojų išstumia už šio miesto ribų. Pernai metų lapkritį Venecijos gyventojų skaičius nebesiekė 55 tūkstančių, nors 1990 metais čia gyveno apie 78 tūkstančius gyventojų.

Tuo tarpu lankytojų skaičius per pastaruosius 25 metus išaugo beveik keturis kartus. Šis bumas naudingas viešbučių ir gondolų savininkams, tačiau visi likusieji jaučia vien spūstis ir susigrūdimą. Nes butai paversti lovą ir pusryčius turistams suteikiančiomis vietomis, o parduotuvėlės tapo jų viliojimo vietomis.

„Turizmas per trumpą laikotarpį mus pavertė turtingais, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje jis mus pražudys“, – sakė bendruomeninės grupės Vanessia.com narys Matteo Secchi. – Labai daug žmonių nebenori gyventi šiame mieste, jie tik nori jį išnaudoti, tarsi kokią prostitutę.“

Venecija

Butanas

Tai nereiškia, kad Butanas nelaukia turistų. Ne, jį tik domina turtingi turistai.
Ši Himalajuose įsikūrusi karalystė, esanti tarp Indijos ir Kinijos, laikosi „didelės vertės ir mažos apimties“ požiūrio į turizmą. Kitaip tariant, jeigu nenori mokėti didelių pinigų, į šią šalį nepateksi.
Turistai moka fiksuotą minimalų 340 dolerių (285 eurų) per dieną tarifą, dėl ko Butanas tampa viena brangiausių vietų pasaulyje. Tiesą sakant, šis tarifas nėra toks jau blogas dalykas, kai žinai, kad į jį įeina maistas, trijų ar keturių žvaigždučių apgyvendinimas, transportas, apsilankymai muziejuose ir vienuolynuose, taip pat licencijuotas gidas.
Vis dėlto, ši suma padeda išlaikyti minimalų turistų skaičių. Tokį minimalų, kad Butanas per metus sulaukia tiek pat lankytojų, kiek Balis pritraukia per vieną savaitę.

Butanas
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)