Nors labai vertinu keliones lėktuvu, tačiau pastaruoju metu iš naujo atrandu autobusus. Juk oro uoste ne tik išeikvoji marias laiko einant per patikras, bet dar ir skrydžio metu būni visiškai atskirtas nuo pasaulio. O štai važiuojant, pavyzdžiui, „Lux Express“ autobusu gali ir padirbėti, nes wi-fi ryšys veikia be trikdžių, ir atsipūsti žiūrint filmus ar žaidžiant. Be to, pagaliau gali atrasti laiko ir neparuoštiems kelionės namų darbams. Bent jau man neretai prieš kelionę ima atrodyti, kad viskas supuolė vienu metu. Jums taip nebūna?

Taip nejučia ir įsibėgėjo mano kelionė. Mėgavausi kavos puodeliu, kurių kiekio ši transporto paslaugų įmonė neriboja, ir ėmiau naršyti po svetainę, kuri pastaruoju metu tapo dešiniąja ranka keliaujant užsienyje – likealocalguide.com Joje galite panardyti po vietinių gyventojų patarimus ar mėgstamas vietas. Na, pasižiūrėkime, ar tai pasiteisins.

1. Senamiesčio atradimas

Jauniausias senamiestis Europoje kupinas žavingų ir stebinančių gatvelių – tik nebijokite paklaidžioti. Jeigu jums svarbu atsivežti ne tik prisiminų, bet ir nuotraukų, būtinai nueikite iki Dawna 1 – ten išvysite mėlyną arką, kuri tikrai fotogeniška.

Varšuvos apžvalgos aikštelės

O kitas jos privalumas – tiesiai pro arką pateksite į pirmąją apžvalgos aikštelę, iš kurios atsiveria vaizdas į Vyslą. Panorama nėra užimanti kvapą, bet labiau pažinsite miestą ir išvysite daugybę sukabintų lenkų meilės įrodymų. Nieko keisto, juk netoliese – Santuokų rūmai.

Varšuvos apžvalgos aikštelės

2. Kultūros ir mokslo rūmai (Plac Zamkowy 4)

Iš pirmo žvilgsnio pastatas primena Manhatano dangoraižį. Vis dėlto lenkai jį vertina kontraversiškai. Juk tai yra sovietinės praeities reliktas ir vienas seniausių stalinistinės architektūros paminklų, kuriame atsispindi socialinis klasicizmas ir lenkiškosios architektūros stiliai. Kad ir kaip bebūtų, iš šių rūmų (231 m.) atsiveria viena įspūdingiausių Varšuvos panoramų. Telieka pakilti liftu į 31 aukštą ir mėgautis viso miesto didingumu. Įėjimas – mokamas.

Varšuvos apžvalgos aikštelės

3. Botanikos sodas ant stogo (Dobra 55/56)

Pasirodo, Varšuvos universiteto stogas gali stebinti ir augalija, ir panorama. Yra sakoma, jei nebuvai ant šio stogo – nebuvai Varšuvoje. Galbūt šis mitas susikūrė dėl to, kad jį pašventino pats Jonas Paulius II. Toks sprendimas – idealus technologijų, estetikos ir funkcionalumo derinys. Miestu miškuose vadinamas projektas – tikra ramybės oazė, kurioje galėsite praleisti tiek laiko, kiek norėsite. Verta į kuprinę įsimesti ir primirštą knygą. Be to, įėjimas – nemokamas.

Varšuvos apžvalgos aikštelės

Tik kelias, jei eisite link sodo iš senamiesčio, tikrai neišvaizdus. Nepasiduokite ir judėkite pirmyn – jūsų lauks ne tik ištaigingas gamtos kampelis mieste, bet pakankamai pailsėjus galėsite aplankyti ir netoliese esančią Vyslos pakrantę ar Koperniko mokslo centrą.

Varšuvos apžvalgos aikštelės

4. Terasa su vaizdu (Krakowskie Przedmiescie 68)

Jei jau lankotės Varšuvoje ne pirmą kartą, tuomet Varšuvos pilies aikštėje šį objektą praėjote ne kartą. Gal visgi pats metas užeiti? Mano subjektyviu vertinimu – tai pati gražiausia Varšuvos senamiesčio panorama. O jei dar pasiseks su oru... Tuomet galėsite tiesiog prisėsti apačioje esančioje kavinėje ir aptarti, ką pamatėte. Tik vienas niuansas – už įėjimą negalėsite atsiskaityti grynais. Bet patikėkite, verta atrasti tuos 6 zlotus (1, 40 Eur).

Varšuvos apžvalgos aikštelės

5. „Marriott“ viešbutis (Al. Jerozolimskie 65/79)

Na, ir kaip be įžymiojo Varšuvos viešbučio. Į jį įėjus, drąsiai kilkite į 40-ą aukštą. Šis vaizdas leidžia trumpam pasijusti it filme, ypač, jei lankysitės vėlai vakare-naktį. Žinoma, už tokį vaizdą teks ir susimokėti. Ne, įėjimo mokesčio nėra, bet vis dėlto tai – prabangus baras. Įprastų kokteilių kainos prasideda nuo 10 Eur. Tiesa, iki 19 val. kartais būna taikoma 50 procentų nuolaida, tačiau ir vaizdas tuomet dar ne toks įspūdingas, ir ši akcija galioja ne visuomet.

Varšuvos apžvalgos aikštelės

Pabaigai – maža įdomybė. Kai vaikščiosite Varšuvos gatvėmis, žvilgtelėkite aukštyn – ant daugybės pastatų puikuojasi laikrodžiai. Gal jums pavyks juos suskaičiuoti?