Dvaras su turtinga praeitimi

Turistų pamėgtas Paežerių dvaras, esantis vos keli kilometrai už Vilkaviškio, Suvalkijos perlu vadinamas pelnytai. Dvaro pastatų ansamblį sudaro atrestauruoti pagrindiniai rūmai, oficina, belvederio bokštas ir parkas. Ekskursijas po Paežerių dvarą vedantis vilkaviškietis istorikas ir muziejininkas Antanas Žilinskas lankytojus pasitinka pasipuošęs dvarininko rūbais. Pašnekovas siūlo neskubėti eiti į rūmų vidų ir gerai apžiūrėti rūmus iš išorės. Jis teisus – klasicizmo stiliaus rūmai, persipinantys su vėlyvojo baroko elementais atrodo išties įspūdingai. Didingas rūmų frontonas su kolonomis kažkiek primena Vilniaus Arkikatedrą, puošni išorė užsienio turistams mena Europos didmiesčiuose matytus rūmus, o, pavyzdžiui, prancūzų turistai Paežerių dvaro rūmus yra pavadinę mažuoju Paryžiumi.

Dvaro rūmus ežero pakrantėje 18 amžiuje pastatė LDK didikas Simonas Zabiela, pakvietęs anuomet garsų architektą iš Vilniaus Martyną Knakfusą.

Ypatingą puošnumą rūmai įgijo 19 amžiuje, kai juos paveldėjo dvarininkas Zigmantas Gauronskis su žmona Natalija Oginskyte-Gauronskiene. Būtent tada rūmai išpuošiami tapybos darbais bei karališkiems rūmams gėdos nepadarysiančiais baldais. Tiesa, patys Gauronskiai čia nuolat negyveno, o iš Varšuvos atvažiuodavo tik vasaroti.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Paežerių dvaro rūmų savininku tapo Vasario 16-osios Akto signataras Jonas Vailokaitis. Pokario metais dvaro rūmai gerokai nukentėjo, mat čia pirmame aukšte buvo įkurdinta vištidė, o vėliau - melioracijos valdyba. Tik 1995 m. dvaras perduotas Lietuvos dailės muziejui, na, o nuo 2004 m. Paežerių dvaro rūmuose įsikūrė Suvalkijos (Sūduvos) regioninis kultūros centras.

Puošnus dvaro rūmų vidus

Įspūdingos išorės dvaro rūmai viduje taip pat turi ką parodyti. Kai 2016 metais dvaras buvo restauruotas, į jį atkeliavo paveikslai ir baldai iš Lietuvos Dailės muziejaus. Dvaro rūmai įrengti 18 amžių menančia dvasia. Atvykę čia užsukite į antrajame aukšte esantį ir kolonomis išpuoštą miegamojo kambarį, svečių priėmimo salę bei itin puošnią šokių salę. Iš pastarosios neskubėkite išeiti –dekoratyvinė rotondinė šokių salė turi įspūdingą kupolinį skliautą, papuoštą šokėjų reljefinėmis kompozicijomis ir muzikantams skirtą miniatiūrinį, bet labai dailų balkoną.

Dvaro oficinoje – Suvalkijos krašto muziejus ir jo neeiliniai eksponatai
Šalia pagrindinių dvaro rūmų stovi 19 amžiaus viduryje pastatyta oficina. Čia anksčiau gyveno tarnai, buvo įrengtos virtuvė ir skalbykla. Šiandien čia įsikūręs Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centras-muziejus, kuriame galima apžiūrėti į įvairias suvalkiečių etnografijos ir buities ekspozicijas. Daug dėmesio skiriama iš šių kraštų kilusiems Vasario 16-osios Akto signatarams. Turistų smalsumą patraukia čia saugomas Lietuvos himno autoriaus Vinco Kudirkos smuikelis, ir daug kartų suadytos autentiškos jo kojinės.

Apžiūrėję muziejines ekspozicijas būtinai pasinaudokite proga pamatyti Paežerių dvarą iš paukščio skrydžio ir užkilkite į apžvalgos bokštą. Šalia oficinos prisišliejęs 19 a. Belvederio bokštas, į kurį užlipus siaurais laipteliais, iš 17 metrų aukščio atsiveria įspūdinga panorama į pagrindinius dvaro rūmus, ežerą ir parką.

Edukacinės programos vilioja ir mažus, ir didelius

Paežerių dvare rengiami muzikos festivaliai, įvairūs kiti kultūros renginiai – susitikimai, diskusijos, knygų pristatymai, konferencijos. Vaikų, moksleivių, o ir šiaip smalsių turistų grupėms (pageidautina nuo 10 žmonių) čia rengiamos įvairiausios edukacinės programos. Pasak darbuotojų, bene labiausiai mėgstama programa yra „Sviestelio gardumas“. Jos metu dalyviai iš pieno patys rankomis „sumuša“ sviestą ir čia pat jį skaniai suvalgo su duona ar pyragu.

Žolininkė Jūratė Rutkauskienė veda kitą populiarią edukacinę programą – apie senąsias žolininkystės tradicijas ir vaistinguosius augalus. Ji dalijasi savo patirtimi, kokie turtai slepiasi mūsų pievose, laukuose ir miškuose, pavaišina skaniąja vaistažolių arbata ir išduoda paslaptį, kokios žolelės padeda geriau užmigti ar atvirkščiai, suteikia energijos.

Paežerių dvaro interneto svetainėje www.paezeriai.info šiuo metu siūloma dalyvauti net keliolikoje edukacinių programų. Vienos iš jų skirtos mažiausiems – darželinukams, kitos – vyresniems vaikams, o kai kurios įdomios suaugusiems. Jų kainos svyruoja nuo 1,5 iki 3 eurų žmogui.

Jeigu edukaciniuose užsiėmimuose nedalyvausite, o tik norite apžiūrėti Paežerių dvarą, viso komplekso (dvaro rūmai, bokštas, oficina ir ledainė) lankymas kainuoja 5 eurus suaugusiems ir 2 eurus moksleiviams bei senjorams. Parduodamas ir šeimos bilietas 4 asmenims, jis kainuos 10 eurų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)