Automobilių nuomos kompanijos atstovai turi patikrintų patarimų, kaip naujokui užsienio keliuose jaustis saugiai ir patirti mažiau streso.

„Visų pirma, ruošiantis kelionei išnuomotu automobiliu, būtina atidžiai perskaityti automobilio nuomos sutartį ir išsiaiškinti automobilio nuomos sąlygas. Patartina iš anksto susiderinti kelionės maršrutą ir atstumą, arba, jei tikslaus kelionės plano nėra, aptarti numatomas preliminarias kryptis. Užsisakant automobilį reikia pasirinkti jums tinkamiausias sąlygas – ar nuomos sutartis bus su nelimituota rida, ar yra pasirenkama opcija su ridos ribojimu. Taip pat nuomos sandorio sudarymo metu informuokite apie papildomą vairuotoją, jei naudositės šia galimybe“, – pasakoja automobilių nuomos kompanijos „AVIS Budget“ atstovas Mantvydas Janeliūnas.

Išmanyti kitos šalies kelių eismo taisykles

Prieš išvykstant į naują šalį automobiliu, būtina iš anksto susipažinti su vietinėmis kelių eismo taisyklėmis, specifiniais kelių ženklais ir greičio apribojimais skirtinguose keliuose, teigiama pranešime spaudai. Tuo pačiu – pasitikrinti, jog vairuotojas turėtų visus būtinus dokumentus ir reikalingą įrangą. Galiausiai – sužinoti konkrečios šalies kelių mokesčius ir automobilių parkavimo subtilybes. Ekspertai taip pat atkreipia dėmesį, kad keliaujant su vaikais, reikia peržiūrėti ir konkrečios šalies vaikų saugumo keliuose reikalavimus.

Išbandyti išnuomotą automobilį

Patikrinti išnuomotą automobilį sėdint už vairo ypač svarbu prieš keliaujant į šalis, kuriose eismas vyksta kairiąja kelio puse – Jungtinę Karalystę, Airiją ar Maltą. Tuomet bus daug paprasčiau persiorientuoti prie neįprastos kelių eismo sistemos esant automobilių spūstims, įtemptam eismui ar kitoms stresinėms situacijoms.

„Saugiau jausitės realiose eismo situacijose, jei prieš išvažiuodami į judrias gatves su naujo automobilio valdymo ypatumais jau būsite susipažinę ramesnėje miesto vietoje, pavyzdžiui, stovėjimo aikštelėje šalia nuomos punkto. Taip be streso įgusite naudotis automobiliu“, – sako M. Janeliūnas.

Išsinuomoti automobilį su automatine pavarų dėže

„Vairuojant nepažįstamoje vietovėje reikia itin atidžiai stebėti kelių reguliavimo ženklus. Tai daryti daug paprasčiau automobiliu su automatine pavarų dėže – tuomet ir variklis negęsta labiausiai netinkamoje vietoje, ir nereikia rūpintis pavarų perjungimu“, – aiškina „AVIS Budget“ atstovas.

Automobilių nuomos ekspertai turi patarimų ir Pietų Europos kraštų gerbėjams – čia visuomet paprasčiau su nedideliu automobiliu, kuriuo galima naviguoti siaurose gatvelėse ir perpildytose parkavimo aikštelėse.

Vairuoti susikoncentravus

Neretai kitose šalyse susiduriame su kitokiu vairavimo stiliumi – agresyvesniu ir greitesniu. Visiškai nepatartina sekti tokių vietinių primetamų elgesio kelyje taisyklių. Verčiau važiuoti pirma eismo juosta ir nesivelti į vietinių greičio lenktynes.

Turėti GPS

Navigacijos sistema kelionėje automobiliu padeda sutaupyti laiko ir, ne paslaptis, nervų. Pasak kompanijos atstovo, vis daugiau keliautojų pasikliauja išmaniųjų telefonų GPS sistemomis, turinčiomis įgarsintos navigacijos sistemą. Neturint išmaniųjų įrenginių ar nenorint jų naudoti šiuo tikslu, GPS sistemą galima išsinuomoti kartu su automobiliu.

„Navigacijos sistema rodo ne tik kelią, bet ir keliautojui svarbiausius punktus – viešbučius, degalines, pramogų vietas, tad iš esmės atlieka kelionės šturmano rolę. Daugelis jau nebeįsivaizduoja kelionės užsienyje be GPS pagalbos“, – priduria M. Janeliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)