Atostogauti mėgsta visi – kas galėtų būti geriau nei pabėgti nuo rudenėjančių orų, tačiau dažnu galvos skausmu tėvams tampa vaikų daiktai kelionei. Ką verta dėti į atžalos lagaminą, o ką geriau palikti namie, pataria kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ produkto vadovė Neringa Kurtinaitienė.

Įtraukite į procesą

Į pasiruošimą atostogoms labai svarbu įtraukti ir vaiką. Atsižvelgiant į amžių, su vaiku galima kalbėtis apie kelionę ir reikiamus daiktus, leisti jam pačiam sudaryti reikiamų daiktų sąrašą ar net susikrauti patį lagaminą.

Žinoma, rekomenduojama iš anksto nustatyti aiškias ribas, pavyzdžiui, jog vietoj krūvos mylimiausių žaislų, į kelionę galima pasiimti tik vieną ar du. Labai svarbu leisti vaikui pačiam išsirinkti žaislą, kuris patinka, tačiau nebūtina leisti rinktis iš visų namuose esančių daiktų – tėvai, nujausdami, su kokiais žaislais mažylis jaučiasi saugiausiai ar kurie jį ilgiausiai sudomina, gali leisti rinktis iš tų konkrečių variantų.

Tiesa, kiek paaugę mažyliai dažnai būna labai prisirišę prie konkretaus žaislo. Jei tokį imsite su savimi, būtinai pasidarykite ir nuotrauką, kad pametimo atveju būtų lengviau ieškoti parodant viešbučio ar kitam aptarnaujančiam personalui. Jei vaikas dar sėdi vežimėlyje, rekomenduojama žaislą prie jo pririšti virvele ar prisegti specialiu segtuku.

Be to, jei kelionėje turėsite vien tik žaislų, vaikui jie gali greitai atsibosti. Įsidėkite dar kokią spalvinimo knygelę su pieštukų rinkiniu ar įdomią knygą, jei vaikas vyresnis.

Tėvų atsakomybė

Kaip bebūtų, už vaiko lagamino turinį galiausiai vis tiek atsako tėvai. Todėl tiek vaiko sudarytą daiktų sąrašą, tiek lagamino turinį vis tiek reikėtų patikrinti, ypač jei lagaminą vaikas pakavo pirmą kartą.

Be to, tėvai turėtų pasirūpinti tokiais dalykais, apie kuriuos vaikas nė nepagalvotų. Pirmiausia – tai kelioninė vaistinėlė, kurioje reikėtų sutalpinti ne tik reguliariai vartojamus vitaminus ar vaistus, bet ir pleistrų, termometrą, vaistų karščiavimui mažinti, dėl kitų medikamentų ir jų vartojimo gali būti pravartu pasikonsultuoti su šeimos gydytoju.

Vykstant į šiltus kraštus tėvams taip pat būtina pagalvoti apie vaiko apsaugą nuo saulės. Pirmiausia svarbu parinkti tinkamą kepurėlę, kuri saugotų ne tik galvą, bet ir veidą bei pečius, būna ir specialių nuo ultravioletinių spindulių apsaugančių maudymosi kostiumėlių mažyliams, svarbūs ir kremai ne su mažesniu nei SPF 30 apsaugos filtru.

Bagažo paskirstymas

Vertėtų atkreipti dėmesį ir į bagažo paskirstymą, kuriuos vaiko daiktus verčiau įsidėti į rankinį bagažą, o kuriuos palikti pagrindiniame lagamine.

Į vaiko rankinį bagažą rekomenduojama įsidėti nedidelį pledą ir labai mėgiamą ar naują žaislą, taip pat turėti negendančių užkandžių, pavyzdžiui, morkų, duoniukų, džiovintų vaisių, guminukų ar kitų mėgstamų gardumynų. Keliaujant su mažyliais dažnai daroma išimtis įprastiems skysčių ribojimams, tad jei vaikas geria mišinuką, galite jo ar kitos rūšies gėrimo įsidėti į rankinį bagažą, tiesa, dėl leidžiamų skysčių kiekių rankiniame bagaže tokiu atveju rekomenduojama atskirai pasiteirauti kelionės agento prieš kelionę.

Taip pat planuojant rankinio bagažo turinį reikėtų įvertinti temperatūrų skirtumus šalyse. Pavyzdžiui, skrendant į šiltus kraštus, svarbu įsidėti lengvesnių rūbų, o grįžtant atgal į Lietuvą – atvirkščiai – būtinai turėkite šiltesnių drabužėlių, kojines, batukus.

Mažiau yra daugiau

Kraunant pagrindinį lagaminą žmonės neretai dejuoja, jog jame neužtenka vietos visiems norimiems drabužiams įsidėti. Vertėtų rimtai apsvarstyti, ar tikrai kiekvieną atostogų dieną žadate dėvėti vis naujus rūbus. Renkant drabužius vaikui galioja tas pats – sutaupysite daug vietos, jei sukrausite tik pagrindinius rūbus. Jei nutiks taip, kad mažylis per kelias dienas daugumą rūbų suteps, dauguma viešbučių teikia drabužių skalbimo paslaugą.

Jei vis dėl to norite pasiimti daug daiktų ir juos sunkiai sutalpinate lagamine, rekomenduojama drabužius dėti susuktus, o ne sulankstytus. Tiesa, patariama vynioti tik tuos rūbus, kurie nėra linkę glamžytis.

Taip pat reikėtų pamąstyti, ar tikrai verta su savimi imti vaiko vežimėlį. Šeimų pamėgtoje Turkijoje ar Egipte galima vaikišką vežimėlį tiesiog išsinuomoti. Tai ideali galimybė tėvams, leidžianti internetu išsirinkti norimą vežimėlį ar kažkokį kitą vaikui skirtą daiktą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)