Todėl pateikiame kelis patarimus, kurie padės lengviau pasiruošti kelionei po šį nuostabų kraštą.

Nebijokite 20-ies valandų kelionės autobusu

Autobusai Argentinoje yra puikiai pritaikyti ilgoms distancijoms. Nuo pasirinktos bilieto klasės priklausys, kiek erdvės turėsite autobuse, kokią vakarienę valgysite ir ar turėsite atskirą televizoriaus ekraną. Autobusuose nuolat rodomi filmai, yra karšto vandens, patiekiami pusryčiai ir vakarienė.

Didžiosios kompanijos siūlo galimybę mokėti už bilietus internetu, tačiau praktikoje tai ne visada veikia (mokėti galima ir išsimokėtinai – šiuo metu Argentinoje išsimokėtinai perkama viskas, nuo lėktuvo bilietų iki drabužių).

Dėl ilgų distancijų ir šiuo metu šalyje nuolat vykstančių protestų, autobusai nuolat vėluoja. Jeigu įmanoma, neplanuokite persėdimų tą pačią dieną. Jeigu norite gražiausių vaizdų, rinkitės 1-4 vietas antrame aukšte – tai ypač rekomenduojama kalnų regionuose. Kalnuotose vietovėse keliai yra įspūdingi – panašu, kad visi keleiviai iš kelionės parsiveža bent po vieną nuotrauką.

Jeigu įmanoma, nesirinkite naktinių maršrutų tarpinėse stotelėse, nes tikėtina, jog būsite vienintelis laukiantis žmogus ir autobusas gali atvykti anksčiau, nei suplanuota tvarkaraštyje ir jūsų nelaukti. Stotyje visuomet darbuojasi prižiūrėtojas, kuris turi pažymėti, kada atvyko autobusas, todėl problemų dėl saugumo dažniausiai nekyla. Įlipant į autobusą reikalaujama turėti asmens dokumentą, kuris dažniausiai net nebūna patikrinamas.

20 proc. siekianti studento nuolaida teoriškai egzistuoja tik Argentinos universitetų alumnams ir tik perkant bilietų kasose, tačiau su užsienietišku studento pažymėjimu, keliais sakiniais, pasakytais ispaniškai, ir plačia šypsena gali pasisekti įsigyti pigesnius bilietus ir užsienio studentams.

Pamąstykite apie kelionę traukiniu

Traukinių tinklas šiuo metu nėra labai išvystytas – dauguma seniau veikusių bėgių dabar apleisti, ardomi, arba palikti tik kroviniams pervežti. Vis dėlto, traukiniai yra pigus kelionės variantas, kurį dauguma žmonių renkasi keliaudami iš Córdoba į Buenos Aires. Tai yra itin lėta kelionė – maždaug 850 km atstumui įveikti prireikia apie 17-19 valandų. Kelionė pigiausia klase kainuoja apie 15 eurų, tuo tarpu autobusu kainuotų apie 70-80 eurus.

Šiuo metu nepatariama pirkti traukinio bilieto internetu, nes sistema neveikia: nurodoma, kad mokėjimas nepavyko, tačiau pinigai iš sąskaitos nuskaičiuojami, o bilietai neatsiunčiami. Net ir bilietų kasose šiuo metu negalima atsiskaityti kortele. Vis dėlto, jeigu nuspręsite vykti traukiniu, turite bilietus įsigyti iš anksto – kadangi tai yra pigiausias kelionės būdas, traukiniai labai greitai užsipildo. Tam, kad galėtumėte įsigyti bilietus (arba kad jums juos kas nors nupirktų), prireiks asmens dokumento arba jo kopijos.

Viešasis transportas mieste

Viešasis transportas, kitaip nei Lietuvoje, miesto viduje dažnai neturi tvarkaraščio (išimtimi galime laikyti Buenos Aires). Norint naudotis transportu sostinėje, reikės įsigyti SUBE kortelę, kuri veikia panašiu principu kaip ir, pavyzdžiui, Vilniečio kortelė. Ji kainuoja apie 1-2 eurus, ir vėliau yra papildoma pinigais. Įlipus į miesto autobusą (čia vadinamą colectivo), reikės vairuotojui pasakyti, iki kur važiuojate ir priglausti SUBE kortelę prie komposterio. Jei nežinote, kur tiksliai išlipsite, galite sakyti paskutinę maršruto stotelę, gatvę ar artimiausią didesnį objektą, nes visi miesto autobusų bilietai kainuoja tarp 6,25 ir 6,75 peso, kitaip sakant, tarp kainų yra maždaug 3 euro centų skirtumas. SUBE kortelė veikia ir metro, ją pažymėti reikia tik įeinant (traukinių stotyse – įeinant ir išeinant). Kitos provincijos dažniausiai turi kitas korteles, tačiau SUBE galima naudoti ir, pavyzdžiui, Jujuy regione, nutolusiame nuo sostinės per daugiau nei 1000 km.

Kelionė po Argentiną

Pamirškite banko kortelę

Atsiskaitymas kortele Argentinoje yra tarsi loterija, nes niekas nežino, kada teks skambinti į Lietuvos banką atšaukti mokėjimo. Dažniausiai pasitaikanti problema – kortelė buvo atmesta, tačiau pinigų sąskaitoje nebėra arba mokėjimas buvo nuskaičiuotas du kartus. Jeigu turite galimybę, pasitikrinkite savo sąskaitos balansą interneto banke dar stovėdami prie kasos, ypač jeigu atsiskaitote kortele mažesniame mieste.

Kuo toliau nuo sostinės vyksite, tuo mažiau galimybių atsiskaityti kortele turėsite. Viename iš turistinių miestelių sutikome užsieniečius, turėjusius grįžti apie 90 kilometrų iki artimiausio miesto, nes jiems baigėsi grynieji ir nebuvo galimybės atsiskaityti kortele arba išsiimti pinigų iš bankomato. Įprastai bankomate teks sumokėti apie 7 eurus mokesčių ir galėsite pasiimti apie 2300 Argentinos pesų (dabartiniu kursu – apie 120 eurų). Peso kursas pastaruoju metu nuolat krenta, todėl galite sutaupyti neskubėdami su išankstiniu brangiausių autobusų ar vietinių skrydžių bilietų pirkimu.

Teks išmokti slėpti grynus pinigus (jie laikomi visur – nuo piniginės ir vidinių kišenių iki batų ir apatinių), nes poros savaičių kelionei prireiks kelių ar keliolikos tūkstančių pesų. Pinigus geriau keistis dideliuose miestuose, nes maži miesteliai taiko jiems palankų kursą (dėl kurio kartais galima derėtis, ypač keičiant didesnę nei 100 eurų sumą). Eurai mažesniuose miestuose priimami nenoriai arba žemu kursu, keityklose karaliauja JAV doleris.

Nelikite be telefono ryšio!

Net ir trumpai kelionei verta įsigyti vietinio operatoriaus kortelę. Šiuo metu populiariausi yra Movistar, Personal ir Claro, tačiau nei vienas iš jų nėra 100 proc. patikimas kalnuotose vietovėse, o toliau nuo miesto gali ir apskritai neveikti. Telefono kortelė, kuri čia, kitaip nei Ispanijoje, vadinama chip, kainuoja apie 2 eurus. Už 50MB interneto teks sumokėti 7,5 peso (apie 0.4 eurus). Viršijus duomenų limitą, atsiunčiama žinutė su ispanišku tekstu, į kurią atsakius SI (isp. taip), vėl nuskaičiuojami 7,5 peso ir gaunate dar 50MB interneto. Paprastas telefono ryšys beveik nenaudojamas, visos įmonės turi savo Whatsapp numerius. Visi hosteliai ir dauguma restoranų bei kavinių turi internetą.

Beje, verta paminėti ir tai, kad Argentinoje naudojamos dviejų tipų rozetės. Naujesnėse galima krauti visus Lietuvoje naudojamus elektros prietaisus, tuo tarpu senesnis tipas reikalauja adapterio, kurį už maždaug 1 eurą galite įsigyti daugumoje kioskų. Dažna problema yra nešiojamo kompiuterio įkroviklis, kuris argentinietiškoms rozetėms pasiduoda tik su prailgintoju arba brangesniu adapteriu.

Išsiaiškinkite, kada Argentinoje atostogaujama

Kai Europoje vasara, Argentinoje žiema, todėl vakarai čia vėsūs. Beveik visi žmonės, kuriuos lietuviškos vasaros metu sutiksite turistiniuose objektuose, bus europiečiai keliautojai. Vienintelė išimtis yra Argentinos moksleivių ir studentų atostogų metas – įprasta, kad tėvai irgi paprašo atostogų ir kartu su šeima keliauja po šalį.

Kelionė po Argentiną

Prieš keliaujant pravartu išsiaiškinti, kada kurioje provincijoje atostogaujama ir, jei tik įmanoma, vengti šio laikotarpio. Paprastai žiemos atostogos Buenos Airių provincijoje prasideda liepos trečią savaitę, po savaitės prasideda ir šiauriniuose regionuose. Atostogų metu keliauja daugybė žmonių, todėl maži miesteliai bus pilni turistų ir kainos bus aukštesnės.

Kalbėkitės su hostelių savininkais

Jeigu įmanoma, geriau hostelius rezervuoti iš anksto internetu, tuomet savininkai jūsų neprašys mokėti didesnės kainos, nei oficialiai nurodyta jų puslapyje. Kita vertus, mažesniuose miesteliuose vos vienas kitas hostelis registruotas internete, todėl jų galite ieškoti jau vietoje.

Apmokama visuomet vietos valiuta ir tik grynais. Jeigu neturite pakankamai grynųjų, galite palikti asmens dokumentą kaip užstatą. Tam geriau naudoti asmens tapatybės kortelę ar teises, kad pasas jokiu būdu nedingtų. Atsiskaityti kortele per dviejų savaičių kelionę pavyko tik viename hostelyje.

Hostelių savininkai po rezervacijos patvirtinimo dažnai atsiunčia laišką su papildoma informacija ir galimai prašymu apmokėti rezervaciją į argentinietišką banko sąskaitą, tačiau to daryti nepatartina, nes banko mokesčiai dažniausiai yra didesni nei suma, kurią mokėsite už nakvynę. Tokiu atveju tiesiog atrašykite savininkams, kad sumokėsite vietoje.

Jeigu keliausite birželio – rugpjūčio mėnesiais, pasistenkite su savimi pasiimti daugiau šiltų rūbų ar ploną miegmaišį, nes dauguma hostelių neturi šildymo.

Nepamirškite žodyno ir argentinietiško akcento

Argentinos valstybinė kalba yra ispanų, todėl visuomet pravartu turėti be interneto veikiantį žodyną telefone. Žmonės čia draugiški ir linkę padėti, tačiau ir su geriausiais norais net ir turistinėse vietose anglų kalba beveik neegzistuoja.

Restoranai, kurių meniu išverstas į anglų kalbą ar ne tik ispaniškus turus siūlančios kelionių agentūros visuomet pasitinka ir aukštesnėmis kainomis. Kita vertus, sprendžiant iš įvairių atsiliepimų keliautojų forumuose, „angliškos“ paslaugos dažnai būna kokybiškesnės. Nes, kaip sako vietiniai, jos yra skirtos gringams (gringo – dažniausiai taip pašaipiai vadinamas užsienietis turistas, nemokantis ispaniškai).
Beje, pravartu žinoti, kad argentinietiškas akcentas skiriasi nuo visų kitų ispanų kalbos akcentų. Tai ypač svarbu sakant miestų pavadinimus autobusų vairuotojams ar perkant bilietus kasose. Pavyzdžiui, Cafayate ispaniškai skamba [kafajáte], argentinietiškai – [kafašęte].

Ragaukite!

Svarbiausias patiekalas yra asado – ant specialaus grilio kepta jautiena, kuri gaminant namuose gali būti valgoma ir viena, be daržovių ar duonos. Kiti tradiciniai ir nuolat gaminami patiekalai yra įvairių skonių empanados (artimiausias mums pažįstamas atitikmuo būtų kibinai) bei locro (sotus troškinys su mėsa, moliūgu, bulvėmis, pupelėmis ir t.t.) Desertui galite išbandyti alfajores (saldūs minkšti sausainiai su įdaru, dažnai aplieti šokoladu) ar medialunas (saldūs kruasanai, kurie gali būti valgomi ir su kumpiu bei sūriu) bei churros (riebios spurgos), kurios yra kitokios, nei Ispanijoje. Jos, kaip ir dauguma kitų saldumynų, gaminamos naudojant daug dulce de leche (lietuviškas atitikmuo būtų „Rududu“).

Pietaujant dažnai geriamas vynas, o norint atsipalaiduoti maišomi kokteiliai su fernetu ir gazuotais gėrimais. Kalnų regionuose galite išbandyti kukurūzų miltų gėrimą api, kuris primena karštą kisielių ir yra būdingas visoje Andų zonoje.

Ieškokite dovanų

Kuo toliau į šiaurę kilsite, tuo pigiau viskas kainuos (o jeigu kirsite sieną su Bolivija, mokėsite dar mažiau). Todėl ne tik turistai, bet ir vietos gyventojai dovanas perka šiauriniuose regionuose.

Kelionė po Argentiną

Populiariausi yra šalikai iš alpakos vilnos, magnetukai su lamomis, lamų vilnos megztiniai, staltiesės, keramika, pončai, rankų darbo kepurės ir pirštinės, dulce de leche likeris (ar pats dulce de leche), alfajores saldumynai bei muzikos instrumentai (medinės dūdelės ir iš ožkos nagų pagaminti chajcha bei mažą gitarą primenantys charango). Beveik viso to galite rasti ir Buenos Airėse, tačiau daug brangiau.

Dauguma turistų nori namo parvežti kokos lapų, kurie šiauriniuose regionuose naudojami įveikti problemas, kylančias dėl kalnuose pakitusio oro slėgio (pakilus į 3 kilometrų aukštį dauguma žmonių skundžiasi galvos skausmais bei oro trūkumu). Argentinoje kokos lapai legalūs tik Salta, Jujuy ir Tucumán provincijose. Nelegalu kirsti valstybinę sieną turint bet kokį kiekį kokos lapų, net jeigu ir vykstate į šalį, kur koka legalizuota. Europos Sąjungoje ji draudžiama bet kokia forma.

Neskubėkite

Turbūt svarbiausias patarimas yra paskutinis – neskubėkite ir mėgaukitės. Argentina yra įspūdinga šalis savo dydžiu, gamtos stebuklais ir kontrastais, kuriuos pamatysite keliaujant. Jeigu jums pasisekė atvykti į šį tolimą kraštą, mėgaukitės juo!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)