Užsieniečių cepelinai nevilioja

„Užsieniečiai dažniau linkę lankytis kavinėse, restoranuose nei gaminti patys. Jų nevilioja „dienos pasiūlymai“. Turistai iš svečių šalių linkę eksperimentuoti, kartais išbando cepelinus, bet tai tikrai nėra patiekalas, kurį valgo diena iš dienos.

Tiesą sakant, kartais net paragauti ryžtasi ne visi. Populiariausia yra europietiška virtuvė – šviežia žuvis, kalakutiena, jautiena, vištiena, salotos“, – įžvalgomis dalijasi Palangos restoranų ir viešbučių asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Jos žodžius patvirtina restorano „Floros simfonija“ vadybininkės Danguolės Tautkuvienės pastebėjimai. Pasak jos, užsieniečiai dažnai užsisako paragavimui cepelinų, taip pat renkasi įvairias žuvis (lašišą, otą) ir, žinoma, jautienos steiką.

„Neretai atvyksta ir vegetarai, jiems irgi yra alternatyvų – salotos, baklažano guliašas ir pan. Iš gėrimų dažniausiai gurkšnojamas raudonasis vynas arba alus pagal skonį“, – pasakoja moteris.

Ieškoma sveikesnių desertų

Išvardinti patiekalai vilioja ir lietuvius. Tiesa, vis labiau populiarėja sveiko gyvenimo kultas. „Pastaruoju metu vis dažniau teiraujamasi ne tik sveikesnių karštų patiekalų, bet ir desertų. Norima, kad jie būtų be miltų, kad būtų pasitelkiama kuo mažiau cukraus. Tad maitinimo įstaigoms tenka sukti galvą, ką dar pasiūlyti be įprastinių vaisių asorti, pyragų ar ledų“, – naujausias tendencijas atskleidė Ingrida Valaitienė.

Restorano „Floros simfonija“ vadybininkė pažymi, kad lietuviai iki šiol neaplenkia karbonadų, cepelinų, dienos pasiūlymų, įprasta užsisakyti ir salotų. Galbūt iš dalies tam įtakos turi ir augančios kainos. „Kainos pakilo, nes padidėjo visų produktų kainos (pieno produktų, o ypač salotų, uogų, mėsos asortimento įkainiai). Pas mus dienos pietūs dabar kainuoja 5,5 Eur, bet porcijos yra nemažos, turime daug pastovių svečių, kurie ateina valgyti būtent dienos pietų,“ – išskiria D. Tautkuvienė.

Atsiranda alternatyvų

I. Valaitienė teigia, kad turistai ieško įdomesnių kavinių, restoranų. Pirmenybė teikiama tiems, kurie turi savo veidą. Renkamasi pagal viešbučių administratorių, draugų, interneto svetainių rekomendacijas. Šį sezoną atidaryta naujų vasaros terasų, jei tik geras oras – jų populiarumas nepralenkiamas. Be to, daugėja vadinamųjų „vilnietiško“ maisto vietų, kuriose galima atrasti šiuo metu sostinėje populiarių patiekalų.

D. Tautkuvienė pastebi ir tai, kad yra ir vadinamosios „kauniečių“ maitinimosi įstaigos. „Kadangi mus daug kas sieja su Kaunu, tai mes esame kitokio (Kauno-Palangos) meniu atstovai. Mūsų meniu be įprastinių patiekalų galima atrasti ir gaivių salotų su arbūzais bei mėlynu pelėsiniu sūriu, kreminę sriubą su kelmučiais ir pelėsiniu sūriu, midijų su kokoso pienu, žolelėm ir pan. O įvairovė žavi ir visiems mėgstantiems lankytis atsiranda galimybė rinktis (maistą-meniu, vietą)“, – pastebi specialistė.

Palangos restoranų ir viešbučių asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė teigia, kad nusakyti tikslesnius turistų poreikius yra gan sunku. „Kartais net atsiskaitant už, pavyzdžiui, mini baro paslaugas, poilsiautojai pasijunta nejaukiai, nes per atostogas turistai tiesiog nori atostogauti ir bent kurį laiką savęs neriboti“, – apibendrina ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)