Tau sala, kad ir kaip banaliai tai skambėtų, yra rojus žemėje. Švarutėliu vandeniu ir koralinių rifų grožiu ji traukia nardytojus iš viso pasaulio. Dar visai neseniai niekas nežinojo, kokie pavojai už viso to slypi. Ir net paskelbus apie saloje vykdomus paslaptingus nusikaltimus, turistų srautas nemažėja. Maždaug prieš dvejus metus 28 m. E. Dalman nusprendė neribotam laikui išvykti atostogų ir keliauti po Aziją bei Australiją. 2017 m. balandį jos kelionė artėjo į pabaigą – mergina turėjo išskristi į Bankoką, o iš ten – į gimtąją Belgiją.

Tačiau balandžio 21 d. ji dingo. Apsaugos kamera užfiksavo, kaip ji nuėjo į paplūdimį, o kas jai atsitiko paskui, nežinoma. Jos kūną rado po savaitės tarp akmenų, suvyniotą į skarmalus ir senus marškinėlius, pusiau apgraužtą driežų, šalia stovėjo bakas su degalais. Nuo to laiko jos artimieji bando išgauti iš Tailando policijos nors kokį padoresnį jos dingimo ir šiurpios mirties paaiškinimą, tačiau sulaukia to paties atsakymo – savižudybė. Elisos mama kategoriškai neigia savižudybės versiją, nes likus kelioms dienoms iki tragedijos ji bendravo su dukterimi ir nepastebėjo jokių depresijos požymių. „Jos daiktai buvo supakuoti, akivaizdu, kad ji ketino greitai išvykti iš Bankoko. Kam jai užsakinėti bilietą, jei neketino skristi?“

Galiausiai žurnalistams pabodo nagrinėti paslaptingos merginos mirties aplinkybes, bet neseniai „Daily Mail“ paviešino naujų tyrimo detalių, kurios paskatino policiją naujai pažvelgti į E. Dalman mirtį. Be to, Tailando policija dabar turi atnaujinti tyrimą dėl žiniasklaidos rezonanso, kurį sukėlė nauji faktai.
Įdomiausia, kad prieš kelias dienas iki mirties E. Dalman išvyko iš Pangano salos, kur gana ilgai užsiiminėjo joga bei kitomis rytietiškomis praktikomis destruktyvioje Sathya Sai Baba sektoje. Jos nariai praktikuoja mistines seksualines praktikas, tantras ir meditacijas.

Tyrėjams kol kas nepavyko rasti ryšio tarp tragiškos E. Dalman mirties ir organizacijos, bet įtarimų yra – guru ne kartą buvo apkaltintas seksualiniu priekabiavimu ir prisidėjus prie kelių paslaptingų mirčių sektoje praėjusio amžiaus dešimto dešimtmečio pabaigoje. Be to, tyrėjai sužinojo, kad mergina užsisakė autobuso bilietą iš Pangano salos iki Čumpono provincijos, iš kurios autobusu turėjo vykti į Bankoką. Neaišku, kodėl ji išlipo Tau saloje. Be to, paaiškėjo, kad ji užsisakė poilsio namelį netikra pavarde – iš pradžių parašė Dalman, paskui pataisė į Dupuis.

Mergina nepateikė viešbučio darbuotojams savo paso duomenų – pasakė, kad pateiks vėliau (tačiau to nepadarė). Tą naktį kaimelyje kilo gaisras, kuris sunaikino tris namelius – taip pat tą, kuriame buvo apsistojusi E. Dalman.

Tau sala, Tailandas

Liudininkų teigimu, išsigandusi mergina nubėjo į džiungles, o vėliau apsistojo kitame viešbutyje, iš kurio užsisakė dar vieną bilietą iki Bankoko, kur turėjo vykti balandžio 24 d. Peršasi išvada, kad ji nuo kažko slėpėsi ir bandė užmėtyti pėdas. Galbūt ją persekiojo sektos nariai? Po devynių dienų vietos gyventojai atkreipė dėmesį į įtartiną driežų elgesį – jie zujo iki uolų ir atgal. Pasekę juos gyventojai rado E. Dalman kūną, pusiau apgraužtą, gulintį tarp akmenų...

Vietos policija greitai rado jos artimuosius, tačiau atvykusi motina nepažino dukters. Moteris buvo ištikta šoko, ji iki paskutinės akimirkos negalėjo patikėti, kad tai jos duktė. Buvo susisiekta su merginos odontologu Belgijoje, atliktas skrodimas, tačiau, motinos teigimu, žadėtos procedūros ataskaitos jai taip ir nepateikė. Būtent todėl moteris nepasitiki policija: „Per daug detalių, rodančių, kad kažkas nori nuslėpti nuo mūsų tiesą. Oficialiame pareiškime rašoma, kad Elisa pasikorė, bet juk jos kūną rado tarp uolų. Mano duktė nenusižudė, ją kažkas nužudė.“ Moteris netiki policija dar ir dėl to, kad visos ankstesnės turistų mirtys Tau saloje buvo keistos ir buvo identifikuotos kaip savižudybės.

Prieš trejus metus Tau saloje įvyko panašus atvejis – žuvo 23 m. britė Hanna ir jos 24 m. vaikinas Davidas. Merginą išžagino ir kelis kartus trenkė per galvą buku daiktu, o vaikinui suskaldė kaukolę kauptuku. Valdžia pripažino, kad tai buvo žmogžudystė ir apkaltino atvykėlius iš Burmos. 2014 m. salą ir pradėjo vadinti Mirties sala.

Tais pačiais metais žuvo 25 m. britas Nick Piersonas, atvykęs su tėvais sutikti Naujųjų metų Tailande. Vaikinui dingus, po paros narai rado jo kūną jūros dugne, o policija paskelbė mirties priežastį – savižudybė. Tėvai nepatikėjo, juo labiau, kad ant sūnaus kūno ir ant galvos buvo traumų žymių.

Po metų savo poilsio namelyje rado pasikorusį 29 m. prancūzą Dmitry Pauzet. Šis atvejis irgi buvo pavadintas savižudybe, nors jaunuolio rankos buvo surištos už nugaros, o ant kaklo buvo rasta žaizdų.

2015 m. sausį saloje mirė 23 m. britė Christina Annesley. Pirminiais duomenimis, tuo metu ji vartojo antibiotikus, taigi kategoriškai buvo draudžiama gerti alkoholį. „Pati kalta“, – konstatavo policija ir užbaigė bylą. Britų patologoanatomai padarė skrodimą neaptiko merginos organizme alkoholio, tačiau, kaip ir ankstesniais atvejais, teisingumo pasiekti nepavyko. Po metų vieno viešbučio baseine rado britą Luke‘ą Millerį – jo veidas buvo subraižytas raktais, bet valdžia ir vėl pareiškė, kad viskas per alkoholį ir kad vyriškis pats sau pakenkė, nes buvo neblaivus. Skrodimo rezultatų viešai neskelbė.

23 m. rusė Valentina Novožonova domėjosi laisvojo stiliaus nardymu ir atvyko į salą pasigrožėti povandeniniu pasauliu. Vieną vakarą ji su plaukmenimis išėjo į paplūdimį (tai parodė apsaugos kamera), bet į viešbutį nebegrįžo. Valentinos viešbučio kambaryje rado visus jos daiktus ir bilietą į keltą į Ko Samujaus salą.

Iki šiol neaišku, kur yra mergina. Rusijos ambasados Tailande rekomendacijomis, tyrimą atlieka Maskvos policija, kuri dirba vangiai ir nenoriai. Tailando policija kartoja atmintinai išmoktą frazę – nusižudė. Jų nuomone, tai rodo Valentinos susirašinėjimas su psichologė, kuriai mergina pasakojo apie savo fobijas. Šis faktas patogus Tailando policijai – ji tvirtina, kad jei yra baimių, mergina linkusi į savižudybę, vadinasi, reikia nutraukti tyrimą.

Tau sala, Tailandas

Mafijos kontrolė

Kodėl Tailando policija kiekvieną kartą nori nutraukti tyrimą? Salą, kaip ir kitas didesnes salas (Samujaus, Puketo, Pi Pi salas) kontroliuoja didelė šeima, faktiškai mafija. Tailande juos vadina Chao Pho, tai reiškia „krikštatėvis“. Grupuotei priklauso viskas: prekyba, prostitucija, taksi, narkotikų prekyba, policija, ir, žinoma, turizmo verslas. Būtent todėl jiems neparanku prasta Tau salos reputacija. Kam norisi važiuoti į salą, kai ten tragiškai žūsta žmonės? Kur kas lokiškiau užglaistyti bylą, o žuvusius pavadinti savižudžiais.

Bet po Elisos mirties gandai apie Tau salos mafiją ėmė plisti žaibo greičiu, daugelis leidinių jau rašė apie tai. Žurnalistai tvirtina, kad salos gyventojai bijo sakyti tiesą, nes bijo viską kontroliuojančios šeimos, kuri šluoja iš kelio visus jai trukdančius.

Ši informacija nė trupučio neperdedama – škotų turistas Seanas McAnna davė interviu, kuriame pasakojo, kad jam grasino vietos mafija ir jis tik per stebuklą liko gyvas. Seanas buvo Davido ir Hannos – pirmų Tau saloje mirusių turistų draugas. Vaikinas atvyko į salą vėliau nei pora, bet neberado jų gyvų. Šokiruotas Seanas sėdėjo viename bare ir pasakojo apie skaudžius išgyvenimus vienam lankytojui, staiga vienas vyras pasivedė jį į šoną ir pasakė: „Žinau, kad tai tu nužudei porą, o šiandien mirsi tu. Mes padarysime, kad tai atrodytų kaip savižudybė.“

Seanas puolė bėgti ir skubiai parašė socialiniame tinklalapyje, prašydamas pagalbos, nes Tailando mafija nori jį nužudyti. Jo sesuo nedelsdama susisiekė su ambasada Tailande, buvo iškviesta policija, kuri palydėjo Seaną į viešbutį. Tiesa, paskui jis išsikraustė iš viešbučio, bijodamas, kad policininkai gali būti papirkti. Jis visą naktį slėpėsi džiunglėse, o ryte išplaukė keltu į žemyną, o iš ten išskrido namo.

Policija žinojo, kad Hanna ir Davidas neilgai trukus iki mirties ginčijosi su baro savininku, tad iš pradžių svarstė, ar tai nėra motyvas žmogžudystei. Net jei juos nužudė mafija, vis tiek neaišku, kam reikėjo žudyti turistus, juk jų netgi neapiplėšė. Kaip šie žmonės sutrukdė galingai šeimai, kas juos siejo? O gal saloje siautėja ginkluotas nusikaltėlis, kurio niekaip nepavyksta sugauti, tad korumpuota policija kalba apie savižudybes?

Tau salos valdžia nesnaudžia ir šiuo metu visaip stengiasi atsikratyti mirties salos titulo. Tačiau E. Dalman mirtis paskatino žurnalistus imtis tyrimų. Laikas parodys, kuo baigsis šie tyrimai ir ką pavyks sužinoti. Kol kas aišku viena – išgirdus šias istorija nesinori važiuoti atostogauti į Tau salą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)