Jeigu keliavote į Turkiją, Ispaniją ar Italiją – žinote, kad nuo neatmenamų laikų ten, visuose viešuosiuose paplūdimiuose, net atokiose vietose, buvo ir yra tualetai. Jų ilsėtis prie jūros mėgstantys lietuviai ilgą laiką pavydėjo minėtiems kraštams. Ir vos išpuldavo atostogos mūsų vasaros sostinėje Palangoje – nusimindavo, kad tokios prabangos neturime.

Štai dar praėjusią vasarą tualetų paslaugą paplūdimyje siūlė tik ten įsikūrę barai. Jeigu tame „taške“ pirkdavai alų ar kavos – prašom, nusilengvinti galėdavai nemokamai. Tačiau visiems kitiems poilsiautojams tekdavo praverti piniginę. Vienoje vietoje už nusilengvinimą tekdavo mokėti 50 euro centų, ši kaina žmonių negąsdino, todėl ten visada stovėdavo daug poilsiautojų. Kitose vietose verslininkai jau būdavo naglesni, prašydavo viso euro. Ir už šį mokestį net nepasiūlydavo tualetinio popieriaus gabalėlio. Jeigu rasdavai – vadinasi šypsosi sėkmė, jeigu ne – tai daryk, ką nori.

Būdavo paplūdimyje ir toks baras, kuris nusprendė, kad tualetas gali nešti pelną kaip kokia kava. Už įėjimą imdavo 2 eurų mokestį! Va ten tualetinio popieriaus jau visada būdavo. Keli mokami tualetai turėjo net specialius prižiūrėtojus, kurie prižiūrėjo bendrą tvarką, kad poilsiautojai nesistumdytų, neterštų, reguliuodavo srautus, kad nesusidarytų žmonių „kamščiai“. Tačiau karštą vasaros dieną tai būdavo neišvengiama.

Tose eilėse prie mokamų tualetų stoviniuodavo ir žymus mūsų šalies žmonės iš televizijos, teatro, sporto pasaulių. Nebūdavo jokių išlygų. Žmonės urgzdavo iš piktumo, kad moka pinigus, ir dar laukti reikia... O po viso reikalo dar labiau pykdavo, kad už sumokėtus pinigus gavo gana prastą paslaugą. Na, kuo jau kuo, bet higiena tie tualetai nepasižymėjo.

Todėl visi turėjo svajonę, kad jų – tų mėlynų „toi toi“ būdelių neliktų ir vietoj jų atsirastų kas nors padoraus ir bent minimaliai kvepiančio. Didesni naivuoliai dar pasvajodavo, kad šalia tualetų galėtų atsirasti ir kriauklė, rankoms nusiplauti.

2017-ųjų vasara. Svajonės išsipildė – viskas, ko norėjo žmonės Palangoje pagaliau yra. Tualetų yra ne tik prie įėjimo į paplūdimius – kopų prieigose, bet ir pačiuose paplūdimiuose. Kas kelis šimtus metrų stovi gražūs, tvarkingai suprojektuoti namukai, o juose po tris kambarius – vyrams, moterims ir neįgaliesiems.

Palangos tualetai

Tai ne kokios nors duobės ar skylės, tai visiškai normalūs tualetai, kaip bet kurioje kavinėje mieste arba namuose. Atskiros kabinos su sienelėmis, užrakinamos durys, vyrams – dar ir pisuarai įrengti. Yra kriauklės ir net veidrodžiai, kad kiekvienas galėtų pasišukuoti bei pasižiūrėti ar dar neperdegė saulėje.

Pasak tų, kurie naudojasi – tualetai nuolat prižiūrimi, apytiksliai kas dvi valandas į juos užsuka valytoja ir viską sutvarko, pakvėpina. Užkabina naujo tualetinio popieriaus, padeda muilo.
Tos gerosios moteriškės vardas yra Vilija. Ji pliažo lankytojų ir vietinių barų darbuotojų puikiai pažįstama, nes laba mėgsta pakalbėti ir net paburti visus, smalsaujančius, kas bus ateityje.
„Vilija yra nuostabi – ji pasiima žmogaus delną, perbraukia su savo ranka ir žiūrėdama į akis pasako viską, kas bus. Pavyzdžiui, mane perspėjo, kad paplūdimys man nėra pati tinkamiausia vieta, nes vanduo mane neigiamai veikia“, – savo įspūdžiais su DELFI Kelionės pasidalino viename iš barų dirbanti Dovilė.

Palangos tualetai

Jos nuomone, Vilija yra ne paprasta valytoja, o labai savo darbui atsidavęs žmogus. Ji niekada nesimaišo poilsiautojams po kojomis, valo tada, kai mažesnės eilės, ir tai padaro labai greitai, kad niekam netrukdytų.

„Pagaliau mes kaip normali Europos šalis. Taip seniai turėjo būti. Įsivaizduokite kaip anksčiau buvo sunku su vaikais, reikdavo ieškoti tinkamos vietos, toliausiai per kopas vesti, tada nueini ir pamatai kraupų vaizdą... Kažkoks košmaras, prisimenu su dideliu liūdesiu“, – sako iš Kauno atvykęs Arūnas. Jis jau daug metų atostogoms renkasi būtent Palangą, todėl šių metų naujovę vadina didele pažanga. „Kvepia, tvarkingas, gražus vaizdas, nebado akių“, – trumpai naujuosius paplūdimio statinius pakomentavo jis.

Naujieji tualetai yra metų įvykis Laimiui ir Sauliui – dviem paplūdimio sanitarams. Tai vyrai, kurie nuo ryto iki vakaro renka skardines ir butelius, o vėliau juos priduoda ir taip užsidirba pragyvenimui.
Laimis ir Saulius atvyko iš Vilniaus, tai jų vasaros darbas. Vyrai sako, kad anksčiau būdavo daug sunkiau... Jie nuolat turėdavo daryti valandą trunkančias pertraukas, eiti tolyn į miestą, kad rastų nemokamą tualetą. O dabar – kas porą valandų jie tiesiog sustoja, pasidaro kelių minučių pauzę ir vėl renka butelius.

Palangos tualetai

„Labai gerai padarė Palanga... Mes labai patenkinti šiais tualetais. Galime ten tvarkingai nusiprausti, kartais išplauname savo surinktą tarą nuo smėlio. Labai įvairiai galima panaudoti tuos tualetus“, – sako vyrai. Tądien, kai bendravome – tualetą jie naudojo ne visai pagal paskirtį. Tai buvo jų persirengimo ir apsiprausimo vieta. Po darbo ruošėsi eiti kažkur į miestą.

O štai bare „Mojo Lounge Palanga“ dirbantis Vitalijus su draugais galėtų save vadinti tualetų gelbėtojais. Šis vyras buvo vienas iš tų žmonių, kurie liepos pradžioje puolė gelbėti naujojo statinio, kai patvinusi jūra ir didelės bangos vos jo nepasiglemžė.
Tą dieną kaip tik buvo Vitalijaus darbo pamaina. Vyras su siaubu prisimena, kaip puolė pilti smėlio maišų. Pirmiausia jais apdėjo savo darbovietę – paplūdimio barą. O tada su kitais iniciatyviais žmonėmis apkrovė ir tualetus. Vieną akimirką jau atrodė, kad viskas – jie grius. Tačiau jūra nusiramino ir atsitraukė.

„Čia dirbdamas matau, kokie laimingi yra poilsiautojai. Tualetai nuolat naudojami – senukai, maži vaikai – ypač tokiems žmonėms tai didelis palengvinimas. Galiu tik pasidžiaugti, jokių trūkumų nematau“, – džiaugėsi barą prižiūrintis Vitalijus.

Palangos tualetai

Paplūdimyje dirbantys čeburekų pardavėjai irgi labai laimingi dėl atsiradusios naujovės. Tai stipriai palengvino jų darbo dieną. „Labai patogu! O geriausias dalykas, kad tų tualetų yra labai daug – vien centriniame Palangos paplūdimyje kokie penki. Jau nusižiūrėjome, kurie iš jų mažiau naudojami, kurie švaresni, tuos dažniausiai ir renkamės“, – sako Tomas, čeburekų prekeivis.
Jis aiškina, kad daug sutiktų žmonių stebisi, kad ši paslauga nemokama. „Sako, kad pas mus yra kaip užsienyje. Geri, modernūs tualetai, o ne kokios plastmasinės būdelės“, – įspūdžiais dalinosi jis.
Kadangi dirba su riebaluose keptais produktais, Tomas dažnai čia užsuka tiesiog nusiplauti rankų.

Palangos tualetai

Visi viešieji Palangos tualetai dirba tam tikromis valandomis. Vieni jų atidaromi 8 ryto, kiti – 9. Dauguma būna atidaryti iki 21 valandos vakaro, o kai kurie, vadinami „budinčiais“, dirba iki 22 valandos. Dar reikėtų žinoti, kad modernesni ir naujesni yra tie, kurie pastatyti pačiame paplūdimyje. O kopų prieigose – senesni, išgyvenę ne vieną sezoną, bet renovuoti.

Naudokitės jais ir džiaukitės kokybišku poilsiu. Tualetų tema gal tik skamba juokingai, iš tikrųjų tai rimtas ir labai svarbus reikalas. „Tualetai? Man čia šventė! Esu senas žmogus, turiu problemų su stuburu ir kojomis, sunkiai judu. Tai, kad dabar jie stovi pačiame pliaže yra didelis privalumas. Net atsigulti stengiuosi, kur nors šalia jų, kad tik kuo arčiau reiktų eiti. Esu labai labai patenkinta“, - rodydama „liuksą“ džiaugėsi Ramutė, poilsiautoja iš Dzūkijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)