Taigi pats metas susikrauti lagaminus – Makalius vardija, kokias kryptis verčiau pasirinkti.

Žinoma, keliaujant į užsienį su vaikais paprasčiau rinktis artimesnį kraštą, o ne toliau esantį. Ir mažiesiems, ir jų tėveliams tikrai yra ką pamatyti bei nuveikti net ir netoli esančiuose miestuose. Tik nepamirškite – nuo liepos 14 iki rugpjūčio 17 d. iš Vilniaus neskrisime, vyks lėktuvų kilimo ir tūpimo tako rekonstrukcija, tad kelionėms rinksimės Kauno ir Palangos oro uostus.

Taigi, kurias atostogų kryptis siūlau keliaujantiesiems su šeima?

1. Berlynas. Vokietijos sostinė garsėja vakarėliais, taip pat alsuoja istorija ir inovacijomis. Vis dėlto ir visai šeimai pramogų čia apstu. Pavyzdžiui, kaip smagu apsilankyti „Berlin Dungeon“ – vietoje, kur pasitelkę specialiuosius efektus ir įvairius triukus aktoriai vaizdingai pasakoja miesto istoriją!

Vaikams ypač patinka Berlyno zoologijos sodas, kuriame gyvena per 16 tūkst. gyvūnų, didelį įspūdį palieka vaškinių figūrų muziejus „Madame Tussaud's“, taip pat technologijų muziejus. O muziejuje-akvariume „AquaDom & Sea Life Berlin“ galima pamatyti net 5 tūkst. vandens gyvūnų! Nuskristi į Berlyną lengva – tiesioginius reisus vykdo „airBaltic“.

Tiesa, iš Vilniaus oro uosto į Berlyną tiesiogiai skraido ir „Ryanair“, tačiau kilimo ir tūpimo tako rekonstrukcijos metu šios oro linijos į Vokietijos sostinę nevykdys.

2. Bergenas. Į antrą pagal dydį Norvegijos miestą paprasta nuskristi su „Wizz Air“, šia kryptimi keliauti verta, jei ieškote ramesnio poilsio. Šeimai tinkamų pramogų apstu: kelionė keltuvu į kalną Fløyen vaikams paliks didelį įspūdį, o nusileidus bus galima paplaukioti laiveliu. Mieste gausu inovatyvių muziejų, ypač gražus senamiestis – mažieji pasijaus it pasakoje.

3. Baris. Atostogos Italijos mieste Baryje neišdildomą įspūdį paliks tiems vaikams, kurie domisi istorija. Kone visas miesto senamiestis – it vienas didelis architektūrinis paminklas: čia stūkso dar XIII a. pastatyta pilis, senovės miesto Egnazia griuvėsiai… Barį skalauja Adrijos jūra, taigi vakarais labai malonu pasivaikščioti pakrantėje. O viską vainikuoja skanus itališkas maistas. Pasiekti Barį galima tiesioginiu „Wizz Air“ reisu.

4. Stambulas. Didžiausias Turkijos miestas patiks tiems, kas trokšta patirti egzotiką, tačiau kartu ir perdėm nenutolti nuo europietiškos kultūros. Nėra abejonės, kad mažieji miesto gatvėmis vaikščios plačiai išplėtę akis: Stambulas užburia savo kultūra, turtais, spalvomis. Būtinai paragaukite tikro turkiško kebabo, o lauktuves pirkite miesto turguje! Šį miestą tiesiogiai pasiekti galima su oro linijomis „Turkish Airlines“.

5. Amsterdamas. Išties, Olandijos sostinė iš pirmo žvilgsnio atrodo aktualesnė jaunimui, o ne šeimoms su vaikais. Tačiau neprašaukite pro šalį – ką pamatyti Amsterdame, yra visiems. Būtinai aplankykite žydaitės Anos Frank namus (ji parašė garsųjį dienoraštį apie holokaustą) ir pamatykite, kur jos šeima slėpėsi per Antrąjį pasaulinį karą. Kaip XVII a. gyveno miesto aukštuomenė, pamatysite „Van Loon“ muziejuje, o kino teatre „Tuschinski“ patirsite viską, ką žmonės kine patirdavo XX a. pradžioje. Taip, jis beveik nepasikeitė! Į Amsterdamą lengvai nuskrisite su „airBaltic“.

6. Barselona. Labiausiai turistų lankomas Ispanijos miestas lengvai pasiekiamas su „Wizz Air“ ir „Ryanair“, tačiau Vilniaus oro uosto kilimo ir tūpimo tako rekonstrukcijos metu „Ryanair“ nevykdys skrydžių į Katalonijos sostinę.

Barseloną skalauja jūra, taigi galėsite rinktis poilsį puikiame Barselonetos paplūdimyje. Mieste taip pat gausu lankytinų vietų: zoologijos sodas, akvariumas, šokolado, vaškinių figūrų, mokslo muziejai... Žinoma, būtina pasivaikščioti parke „Park Guel“. Abejingų nepalieka ispaniška virtuvė ir vietinių temperamentas.

Kaip pasiruošti kelionei?

Žinoma, ruošiantis atostogauti su vaikais svarbu turėti omenyje, kad poilsis su visa šeimyna neabejotinai skirsis nuo to, prie kurio esate pratę atostogaudami dviese ar su draugų kompanija. Tačiau tam, kad viskas eitųsi sklandžiai, šį tą galima nuveikti iš anksto: pasiruošti kelionei patiems bei jai paruošti mažuosius.

Pavyzdžiui, atkreipkite dėmesį į keliaujančioms šeimoms taikomas oro uostų taisykles. Ar žinojote, kad keliaudami su vaikais aviacijos saugumo patikroje turite pirmenybę – galite nestovėti eilėje? Arba į lėktuvo saloną įsinešti vaikams reikalingų skysčių? Be to, sutaupyti laiko, o tokiu būdu ir palengvinti kelionę, galite skrydžiui užsiregistruodami iš anksto, internetu.

Norėdami išvengti galimų nemalonumų skrydžių metu, prieš kelionę lėktuvu skirkite daugiau dėmesio vaikų mitybai – saldus ar riebus maistas dažniau kelia pykinimą. O kad mažyliams kylant ar leidžiantis neužgultų ausytės, rekomenduotina duoti atsigerti ar sučiulpti saldainį. Kūdikiams šiuo atveju puikiai tiks ir mamos pienas ar čiulptukas.

Iš anksto apgalvokite, kokių daiktų vaikams gali prireikti skrendant, ir susidėkite juos į rankinį bagažą. Kelionė vaikams prailgsta mažiau, jei rankose jie turi žaislų ar knygelių, taip pat, pagal situaciją, nepamirškite kitų reikalingų daiktų, pavyzdžiui, sauskelnių.

Galų gale, nepamirškite svarbiausio – pasirūpinkite vaikų kelionės draudimu arba Europos sveikatos draudimo kortele. Juk šie dokumentai reikalingi ir jums!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)