„Vasara – tai metas, kai žmonės praleidžia daug laiko gamtoje, išvyksta iš miesto. Likusiems sostinėje siūlome aplankyti Lietuvos nacionalinį muziejų ir prasmingai praleisti laiką, sudalyvauti ekskursijose. Jų tematika įvairi ir pasirinkti tikrai yra iš ko“, – sako muziejaus Edukacijos skyriaus vedėja Birutė Kazlauskienė.

Nuo birželio 17 d. Lietuvos nacionalinio muziejaus ekskursijų vadovai įvairiomis savaitės dienomis – ketvirtadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais – kvies susipažinti su gausiausiu baltų archeologijos paveldu (ekskursija „Nuo medžiotojo iki kalvio“), pasinerti į didingą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpį, trukusį 500 metų („Istorijos ženklai senojoje Lietuvoje“), nusikelti į laikmetį, kai siautė permainų uraganas – buvo keičiamos valstybių ribos ir žmonių savimonė („LDK idėjos likimas XIX amžiuje“), atsispirti nuo pastaruoju metu taip stipriai politizuoto tautinio kostiumo ir pabandyti suvokti tikrąją jo reikšmę, pažinti kryždirbio darbą ir kūrinius („Istorija ir tradicija liaudies aprangoje“).

Išdrįsusieji įžengti į Vilniaus bastėją paklius ir į pragarą (kuriame vėl tūno basiliskas), ir į rojų (kad galėtų apžvelgti Vilniaus panoramą). Klaidžiojančius arčiau Vilniaus širdies – rotušės – užsukti pakvies Kazio Varnelio namai-muziejus. Čia lankytojai architektūrinių detalių kupiname labirinte bandys išsiaiškinti pastato istoriją, prasidėjusią dar XIV amžiuje.

„Panorusiems dalyvauti ekskursijoje, nereikia papildomai mokėti už ekskursijų vadovo paslaugas. Ekskursijos kaina – įsigytas muziejaus bilietas ir išankstinė registracija internetu“, – teigė muziejaus Edukacijos skyriaus vedėja B. Kazlauskienė.

Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologai taip pat netrukus tikisi pakviesti visus besidominčius istorija ant Gedimino kalno. Čia šiuo metu yra atliekami archeologiniai tyrimai, turintys padėti sužinoti daugiau apie piliakalnio apgyvendinimą ir patvirtinti keliamą hipotezę, kad šių metų pradžioje ant Gedimino kalno rasti 1863–1864 m. sukilėlių palaikai.

„Kai tik būsime pasiruošę, organizuosime atviras dienas tyrimų vietoje, pristatysime archeologinių tyrimų eigą, papasakosime apie naujausius radinius. Lietuvos nacionalinio muziejaus puslapyje ir paskyroje „Facebooke“ pranešime pirmųjų susitikimų datas“, – žada muziejaus archeologas Valdas Steponaitis.

Norintys dalyvauti Lietuvos nacionalinio muziejaus padaliniuose vykstančiose ekskursijose kviečiami registruotis internetu muziejaus puslapyje www.lnm.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt