Visgi, nuo pat pirmos dienos šalis pranoko bet kokius įsivaizdavimus. Iš vienos pusės, ten vis dar gali pajusti legendinės tūkstančio ir vienos nakties pasakos dvelksmą ir vėl kaip vaikystėje patikėti stebuklais. Iš kitos pusės, negali nesižavėti jaunos šalies užmojais ir visais didžiausiais ir kitokiais -iausiais objektais. Žmogaus rankomis sukurti kanalai, salos, parkai ar oro taksi vizijos pralenkia laiką ir praplečia bet kokias vaizduotės ribas. Atrodo, kad šalį valdantys šeichai ne tik turi daug pinigų, bet dar ir burtų lazdelę, kuri padeda bet kokias svajones paversti realybe. Susigulėjus kelionės įspūdžiams pateikiu keletą dalykų, kuriuos rekomenduoju pamatyti ir patirti.

Stebuklingos Dubajaus akmeninės džiunglės

Šio miesto neįmanoma aplenkti viešint Jungtiniuose Arabų Emyratuose, tačiau čia galima pamatyti ne tik dangoraižius ir neaprėpiamus prekybos centrus, kurie yra tarsi vėsios ir derlingos oazės karščiu alsuojančiame mieste. Dubajus pagal gyventojų skaičių prilygsta Lietuvai, tačiau tuo sąsajos su mūsų šalimi ir baigiasi. Kitaip nei pas mus, Dubajuje vidutinė metinė temperatūra yra 27 laipsniai, o vasarą ji pakyla net iki 55 laipsnių. Pasakojama, kad šalį valdantys šeichai šiais metais nepagailėjo 5 mln. dolerių tam, kad pailgintų lietaus sezoną ir gyventojai galėtų džiaugtis vėsesniu oru, o šalis sutaupytų elektros energijos, sunaudojamos kiaurą parą veikiantiems kondicionieriams.

Valdžia daro viską, kad akmeninėmis džiunglėmis vadinamas miestas turėtų daugiau jaukumo ir žalumos. Praėjusių metų lapkritį buvo atidarytas 3,2 kilometrų ilgio dirbtinis kanalas, kuris sujungė Verslo užutėkį su Persijos įlanka. Šis unikalus ir itin sudėtingas projektas Dubajų paguldė šalia upės ir dar labiau pailgino pakrantę, kuri suminkština stiklo ir betono kraštovaizdį.

Kai projektas bus galutinai pabaigtas, Vandens kanalas susisieks su Jumeirah paplūdimiu, pėstieji galės džiaugtis tik jiems skirtais tiltais, 7 kilometrų ilgio bėgimo taku ir, žinoma, dar vienu prekybos centru, virš kurio bus sukurtas parkas su žalia augmenija. Kai pro viešbučio langą matai dirbtinį kanalą jis gal ir nedaro didelio įspūdžio, bet kai supranti projekto mastą, naudą miestui, jo gyventojams ir svečiams, visas detales, kurias apmąstė investuotojai ir projektuotojai, kaip, pavyzdžiui, išmanų tiltų valdymą, jų pakėlimą praplaukiant beveik 9 metrų aukščio jachtoms, tuomet šis vandens kanalas virsta žavinga aukso gysla.

Ateities muziejus po atviru dangumi

Dubajus niekada nemiega - net statybininkai ir kranai čia dirba 24 valandas per parą. Labai normalu gyventi iki galo nepastatytame viešbutyje, kurio apatiniuose aukštuose jau apsistoja svečiai, o viršūnė nuolat kyla į viršų. Miestas taip pat nuolat keičiasi. Be prabangių viešbučių, iš kurių žinomiausias ir vienu brangiausiu viso pasaulio viešbučiu tituluojamas Burj Khalifa (Burė), Dubajus pretenduoja tapti kultūros sostine. Visai neseniai duris atvėrė modernus Operos teatras, šiuo metu statoma cirko arena su didžiausiu pasaulyje vandens baseinu. Joje pasirodymus atliks buvę Cirque Du Soleil artistai. 70 jų buvo pasamdyti žinomos Dubajaus Al Habtoor grupės įkūrėjo verslininko tam, kad pradėtų kurti naują cirko istoriją jo gimtajame mieste. Iki 2020 m. įsikurs Gugenheimo ir Luvro muziejaus filialai. Beje, vien už pastarojo vardą, buvo atseikėta 800 mln. dolerių, neskaičiuojant pastatų ir kolekcijų vertės.

Dubajaus valdžia, paskaičiavusi, kad nafta greitai baigsis, daro viską, kad paverstų miestą turistų traukos centru ir jiems tai puikiai sekasi. Planai iki 2020 m. padidinti turistų skaičių nuo dabartinių 7 iki 20 mln. per metus atrodo labai pagrįsti suvokiant, kaip greitai keičiasi miestas ir girdint didingus planus.

Šiais metais, Dubajaus valdytojo ir JAE viceprezidento bei ministro šeicho Mohamedo bin Rashido Al Maktoumo iniciatyva, Dubajuje duris atvėrė Ateities muziejus. Jame pristatomi įvairūs inovatyvūs sprendimai, kaip prisitaikyti prie klimato kaitos ir kiti išradimai, kuriantys ateitį. Dėl laiko stokos neteko jame apsilankyti, tačiau net ir be to, būnant Dubajuje jautiesi kaip nukeliavęs į ateitį. Labai lengva pasinerti į viešbučių bei prekybos centrų siūlomas pramogas, tačiau labai rekomenduočiau įtraukti į kelionės maršrutą muziejų ekspozicijas bei renginius.

Pasimaudyti Abu Dabi prabangoje

Jungtinių Arabatų Emyratų bei to to paties Emyrato sostinė Abu Dabis nuo Dubajaus skiriasi visų pirma savo žalumu, didesnėmis pėsčiųjų alėjomis bei dar didesne prabanga. Čia gyvena ir JAE Prezidentas šeichas Khalifa bin Zayed Al Nahyan, vadinamas šeichu Khalifa, kuris yra garsiojo JAE steigėjo šeicho Zaido sūnus.

Į šį miestą atvykstama visų pirma dėl didingosios šeicho Zaido Didžiosios mečetės. Šis architektūros šedevras yra viena didžiausių mečečių pasaulyje - paskaičiuota, kad joje tilptų net šeši futbolo stadionai. Ji skirta jau minėtam JAE steigėjui ir pirmajam prezidentui, kurio atminimui ir dabar visą parą skaitomas koranas. Galima ilgai vardint šios mečetės rekordus, pradedant didžiausiu pasaulyje kilimu ar didžiausia lempa, puošta Swarovskio kristalais, tačiau šis Persijos įlankos perlas peržengia visas matematikas, religijas ir bet kokius kitus įvardinimus. Nepakartojamas šešėlių ir šviesos žaismas šioje mečetėje priverčia susimąstyti ir apie savo vidinę šviesos ir tamsos kovą. Šią jaunesnę, bet nė kiek ne prastesnę Tadž Mahalo sesę verta įtraukti į objektų, kuriuos reikia pamatyti bent kartą savo gyvenime, sąrašą.

Abu Dabyje yra ir garsioji Formulė-1 trasa. Jei kada stebėjote, kaip šampanu laistomi Abu Dabio Grand Prix nugalėtojai, išduosiu paslaptį, kad jie laistomi netikru šampanu. Vis dėlto, tai nereiškia, kad JAE alkoholio iš viso nėra. Tik viename iš septynių emyratų alkoholis iš tiesų draudžiamas, tačiau visur kitur taurę vyno prie valgio užsisakyti galima.

Ferrari pramogų parkas Abu Dabio Yas saloje - dar viena turistus traukianti vieta. Tai vienintelis Ferrari vardo pramogų parkas pasaulyje ir didžiausias parkas pagal plotą. Jame veikia greičiausias pasaulyje atrakcionas „Formulla Rossa“, pasiekiantis 239 km/val. greitį. Na ir be abejo, čia galima įgyvendinti svajonę pravažiuoti su legendiniu Ferrari automobiliu.

Labai dažnai viešint JAE paklausi, ar tai, ką matai tikra, ar sukurta. Abu Dabio aplylinkėse natūralumo ypač daug. Baltas smėlis, tobulai žydras vanduo, vėžliai ir delfinai - tokį vaizdą galima pamatyti dvidešimtyje salų. Viena iš populiariausių krypčių trokštantiems egzotiškų vaizdų - Sadijato sala, kuri yra gavusi itin reikšmingą apdovanojimą dėl savo 9 kilometrų ilgio paplūdimio švarumo.

Žmogaus ir dykumos drama

Praleisti vakarą prekybos centre, o savaitgalį - viešbutyje yra dažna kiekvieno pasiturinčio arabo pramoga. Visgi, kai tik yra galimybė vietiniai iš miestų išrūksta į dykumą. Ten su draugais ar šeima kepa mėsą, rūko kaljaną ir taip leidžia savo laisvalaikį. Juk tikrieji vietos gyventojai yra dykumų vaikai, tik prieš keliasdešimt metų įkėlę kojas į miestą.

Todėl viešint JAE būtina nuvykti į dykumą, kuria geriausia mėgautis važinėjant visureigiu leidžiantis saulei. Kam teko bandyti tokią pramogą, tas žino, kaip kyla adrenalinas patiriant laisvą kritimą automobiliui stačiu kampu leidžiantis nuo milžiniškos kopos. Nors tokiais ekstremaliais pojūčiais galima mėgautis bent keliose vietose, rekomenduoju tai patirti Liwos dykumoje, esančios šalia Abu Dabi ir besiribojančios su Saudo Arabija. Tai didžiausia Arabijos pusiasalio dykuma, kurioje yra ir viena iš didžiausių pasaulio kopų, siekianti 300 metrų aukštį.

Norint saugiai įveikti itin aukštas Liwos kopas, reikalingas itin aukštas vairuotojų meistriškumas, tačiau, jei norisi ramesnių pramogų visada galima užsisakyti arabiško pilvo šokio pasirodymą ar romantišką vakarienę smėlio karalystėje. Liwos dykuma garsėja ir savaitės trukmės festivaliais, kurių metu bandoma įveikti didžiąją kopą bei 50 laipsnių kampu besileidžiantį jos šlaitą.

Liwos dykumos viduryje įsikūręs ko gero karščiausias pasaulio viešbutis Qasr Al Sarab. Kai vidury dykumos iškyla mirgantis tvirtovės vaizdas, gali pagalvoti, kad tai eilinis karščio sukeltas miražas. Apšviestu tiltu patekęs į šią raudonų plytų pilaitę su mažyčiais bokšteliais, patenki tarsi į pasaką, kuri gali išnykti kažkam mostelėjus burtų lazdele. Pasakiško grožio viešbutis, apkabintas smėlio klostėmis - puikus pavyzdys, kaip vietos verslininkai moka sukurti stebuklus susidraugaujant, bet neužgožiant natūralios gamtos.

Net jei kiekvieną dieną šiam viešbučiui tenka kovoti su smėlio audrų pustomu smėliu, tačiau jis tik paryškina dykumos grožį. Jaukūs kelių lygių apartamentai su vaizdu į dykumą, po palmių pavėsiu įrengti kiemeliai ir takeliai, privatūs baseinai ir net keli restoranai, iš kurių vienas įrengtas kaip beduinų stovykla kopų apsuptyje. Vakarienė čia po žvaigždėmis skambant tradicinei muzikai bus nepamirštama visą gyvenimą.

Paslaptingasis šeichų gyvenimas

Viešint JAE nenumaldomai kyla noras praskleisti šeichų gyvenimo paslapties skraistę. Juk smalsu sužinoti, kaip leidžia laisvalaikį prezidentas, kurio turtas vertinamas mažiausiai 15 milijardų dolerių. Žiniasklaida apie šeichų asmeninį gyvenimą nerašo ir baltinių neskalbia. Tačiau, kaip pasakojo viena lietuvė, jau daugiau nei 15 metų gyvenanti Dubajuje, sutikti prezidentą ar kitus karališkosios šeimos narius galima prekybos centre ar kokiame nors viešbutyje.

Jie vaikšto ir elgiasi kaip paprasti žmonės, neapsupti palydos. Tiesa, įvairių pasakojimų apie turtingųjų įpročius netrūksta. Kalbama, kad šeichai savo mylimuosius arabiškus ristūnus kiekvieną vasarą skraidina lėktuvais į Airiją, kad šie neperkaistų ir parupšnotų žalios žolės.

Vis dėlto, kad ir kiek kainuotų tokie įgeidžiai, susidaro įspūdis, kad valdžia rūpinasi žmonių gerove ir investuoja į šalį. Viena žaliuojanti palmė per metus pareikalauja kone 700 dolerių. Apsilankius Safari parke netoli Abu Dabi esančioje Sir Bani Yas saloje taip pat didžiausią įspūdį palieka ne gyvūnai, o šlangelės, apraizgiusios visą salą.

Per 35 metus nuo gamtos rezervato įkūrimo, rankomis pasodinta keli milijonai medžių tam, kad mažojoje Afrikoje gyvenančios žirafos, gepardai, gazelės, kelių rūšių antilopės, elniai, stručiai ir kiti laukiniai gyvūnai išsimaitintų. Iš Pietų Afrikos ar Arabijos pusiasalio atvežti nykstantys žvėrys ne tik kad išgyvena, bet ir atsiveda palikuonių. Juos valdžia sugrąžina į natūralią aplinką taip įprasmindami parko įkūrėjo ir šalies steigėjo šeicho Zaido meilę laukinę gamtai.

Na ir pabaigai, viešint Emyratuose leiskite sau bent vieną naktį pagyventi gerame viešbutyje. Galite sakyti sau, kad jums to nereikia, bet ši šalis sutverta prabangai, tad pasimėgaukite ja. Be to, net ir keliaujant savarankiškai, labai patarčiau viešbučius užsisakyti per kelionių agentūrą. Kaina labai nesiskirs, bet gausite naudingų patarimų dėl vietos ir geresnį kambario vaizdą. Viešbučiai įpratę dirbti su agentūromis, tad joms skiria daug didesnį dėmesį nei pavieniams keliautojams, o kaip sakoma, viskas susideda iš detalių.