Prapliupus lietui ar varginant dideliems karščiams, palangiškiai juokauja, kad „lieka tik valgyti ir miegoti“. Vis dėlto, Palangos verslininkai pripratę prie orų permainų, todėl kurorte veikia daug pramogas siūlančių vietų „po stogu“. Be visiems žinomo Gintaro muziejaus, kurorte gausu vietų, kurias taip pat verta pamatyti tiek suaugusiems, tiek mažiesiems.

Šunų muziejus

Ar gali būti didesnis džiaugsmas mažiesiems nei vienoje vietoje išvysti gausybę geriausių žmogaus draugų – šunų?

Privati žinomo menininko Vytauto ir Vidos Kusų suvenyrinių šunų kolekcija eksponuojama Šunų muziejuje. Šiandien vaikus itin dominančio muziejaus lentynose – maždaug 4000 eksponatų iš 40 pasaulio šalių, jie pagaminti iš 25 skirtingų medžiagų. Daugiausia – tai suvenyrinės šunų statulėlės.

Neįtikėtinai charizmatiškas menininkas vizitą muziejuje pavers unikalia ir linksma patirtimi. „Aš mėgstu bendrauti su muziejų aplankančiais žmonėmis, stengiuosi visus išlydėti su gera nuotaika. Tiek vaikai, tiek tėvai čia atranda įdomių eksponatų, o ekskursijos pabaigoje apsilankiusių laukia siurprizas. Paskutinio eskponato viešai nereklamuojame, bet jis tikrai įspūdingas. Prieš parodydamas juokais susilažinu su lankytojais – jei tokio dalyko nebus matę – jie man skolingi ledų porciją. 90 procentų teigia matantys tai pirmą kartą, todėl ledų visuomet turiu ir esu labai figūringas “, – juokaudamas intrigavo menininkas Vytautas Kusas.

Muziejaus kainos nėra didelės – suaugusiems bilietas kainuoja 2 eurus, vaikams – 1 eurą.

Šunų muziejus Palangoje

Vaškinių figūrų paroda

Sumokėję 5 eurus, galite atsidurti vienoje patalpoje su Albertu Einšteinu, Viljamu Šekspyru, Hitleriu, Lady Gaga, Johny Deppu ir net Betmenu ar su vaikų mėgstamo filmo „Ledynmetis“ personažais bei daugeliu kitų. Ekspozicijoje – 37 aiškiai apšviestos vaškinės figūros. „Pasirenkant prieblandą, galima paslėpti kūrinių netobulumą, o kai figūros ryškiai apšviestos, matyti meistrų darbo kokybė“, – sakė parodos organizatorius ir autorius Armenas Arutjunjanas bei pridūrė, jog Palangoje pristatoma vaškinių figūrų kolekcija – viena geriausių Europoje.

Vaškinių figūrų parodos lankytojai visą vasarą galės grožėtis Olandijos, Belgijos bei Rusijos meistrų sukurtais mitologijos, pramogų, mokslo, meno pasaulio, istorijos personažais. Atskira ekspozicijos dalis skirta mažiesiems lankytojams – vaikai gali mėgautis žymiausių animacinių filmukų personažais.
Įėjimas suagusiems kainuos 5, o vaikams – 4 eurus.

Paroda „Paplūdimio mada. 150 metų. Iš Alexandre Vassiliev kolekcijos“

Palangos kurorto muziejuje visą vasarą – nuo birželio 2 d. iki rugsėjo 30 d. –lankytojų lauks paroda „Paplūdimio mada. 150 metų. Iš Alexandre Vassiliev kolekcijos“. Paplūdimio apranga atsirado palyginti neseniai. Krikščioniška moralė persekiojo nuogą kūną ir viską, kas su juo susiję. Be to, žmonės prisibijojo įdegio – juk odos tamsumas buvo prasčiokų bruožas.

„Tai unikali galimybė išvysti, kaip atrodė palūdimio drabužiai prieš 150 metų. Pamatysite, kaip atrodė maudymosi kostiumėliai iš vilnos. Taip pat pamatysite, kaip apsirengę maudydavosi vyrai – anksčiau jie nesimaudydavo nuoga krūtine, nes tai buvo gėdinga. Lankytojai iš arti galės pamatyti kelis šimtus drabužių modelių bei susipažinti su senosiomis kurorto madomis“, – pasakojo muziejaus kultūrinės veiklos vadybininkė Audronė Levickytė-Bumbulienė.

Įėjimas suagusiems kainuos 3 eurus, o vaikams – 1 eurą. Šeimos bilieto kaina – 5 eurai.

Antano Mončio namai – muziejus

Apsilankymas A. Mončio namuose – muziejuje įspūdį paliks ne tik meno mėgėjams, bet ir vaikams. Kodėl? Vykdant menininko valią, čia lankytojai skulptūras gali liesti rankomis!
„Lietuvoje tai pirmas toks muziejus, kuriame eksponatus galite liesti. Džiugu, kad tokių atsiranda vis daugiau. Tėvai šiame muziejuje gali atsipalaiduoti – nieko baisaus, jei smalsūs vaikai palies skulptūras ar piešinius“, – sakė muziejaus direktorė Loreta Birutė Turauskaitė.

Moteris džiaugėsi, jog šią vasarą lankytojai turės unikalią galimybę išvysti naujausią menininko skulptūrą: „Muziejus pasipildė nauju eksponatu – A. Mončio skulptūra „Pamatinė grandis“. Skulptūrą muziejui padovanojo dailininko sūnus Jean-Christophe Moncys, gyvenantis Paryžiuje.“

Antrajame muziejaus aukšte eksponuojami po menininko mirties Lietuvai padovanoti darbai - per 200 skulptūrų, piešinių, grafikos darbų, koliažų, švilpių, kaukių. Pirmasis muziejaus aukštas veikia kaip parodų salė su nuolat besikeičiančia ekspozicija.

L. B. Turauskaitė atviravo, jog daugiausia lankytojų sulaukia lietingomis dienomis: „Saulės ir jūros pasiilgę poilsiautojai skuba mėgautis paplūdimio pramogomis, o į muziejų užsuka prapliupus lietui arba itin karštomis dienomis, kai pavargsta nuo saulės kaitros. Vis dažniau sulaukiame šeimų su mažais vaikais bei jaunimo.“

Pasidomėjus, kiek kainuoja apsilankymas muziejuje, direktorė teigė, jog kainos tikrai nesikandžioja – suaugusiems apsilankymas kainuoja vos daugiau nei 1 eurą, ikimokyklinio amžiaus vaikams įėjimas į muziejų nemokamas.

Renginių ir koncertų salės

Vakarais kurorte apstu koncertų ir kultūrinių renginių. Čia veikia kultūros centras „Ramybė“, kurhauzas bei daugybė kavinių, koncertuoti kviečiančių žinomus Lietuvos atlikėjus. Palangos kultūros centro „Ramybė“ direktorė Sigita Staškevičienė teigė, jog čia rengiami įvairiausi koncertai: „Mūsų salė nėra didelė, todėl, jei koncertuoja žinomas atlikėjas, bilietai išperkami vos pasirodę. O jei atlikėjas ne toks populiarus, daugiau žiūrovų nesulaukiame net pliaupiant lietui.“

Vasarą koncertai čia rengiami kiekvieną savaitgalį, o daugumoje jų susirenka minios žiūrovų. Vien liepos mėnesį čia pasirodys tokie atlikėjai, kaip Jurga, El Fuego, Jeronimas Milius, Česlovas Gabalis ir kiti. Bilietų kainos svyruoja nuo 12 iki 25 eurų.

Česlovas Gabalis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)