„Tyrimų rezultatai tik patvirtino mūsų praktinius pastebėjimus, kad lietuviai yra nepaprastai smalsūs ir didelė dalis rinkdamasi poilsines keliones kas kartą stengiasi saule mėgautis vis kito kurorto pakrantėse. Pavyzdžiui, šiemet didelio populiarumo sulaukė pasiūlytos naujos kryptys į Kroatiją ir Juodkalniją, Italijos Apulijos regioną“, - pasakoja tyrimą užsakiusio kelionių organizatoriaus „Novaturo“ vadovas Linas Aldonis.

Keliaujančių šalies gyventojų nuomonės tyrimą dėl lankymosi užsienyje įpročių atlikusi bendrovė „Spinter“ atliko apklaususi 850 gyventojų, kurie per penkerius metus bent kartą lankėsi užsienyje. Tyrimo duomenimis, per minėtą laikotarpį 47 proc. respondentų aplankė 1-3 užsienio valstybes, 28 proc. - 4-5, 17 proc. - 5-10, o 8 proc. - daugiau nei 11 užsienio šalių.

Didžioji dalis apklaustųjų, 47 proc., per metus iš Lietuvos išvyksta 2-3 kartus. 39 proc. keliaujančių žmonių užsienyje apsilanko kartą per metus, 11 proc. - mažiausiai 4 kartus, ir tik 3 proc. respondentų į kelionę susiruošia rečiau nei kartą per metus.

„Lietuviai keliauja tikrai daug. Kaip patvirtina tyrimas, esame smalsūs, o Lietuva ne tokia jau didelė. Be to, dėl geografinių ir oro sąlygų gimtinėje negalime tikėtis tokių sąlygų, kokias gauname užsienyje nei poilsinėms vasaros kelionėms, nei žiemos pramogoms. Pastebėjome, jog tik nedidelė dalis keliautojų prisiriša prie vieno kurorto, bet dažniausiai siekiama išbandyti naujus, tad mums tenka dėti nemenkas pastangas norint išpildyti jų norus. Kiekvienais metais pasiūlome bent keturias naujas kryptis“, - sako L. Aldonis.

Net 67 proc. respondentų nurodė, kad keliaujant jiems svarbu aplankyti vietovę, kurioje dar neteko lankytis. Tai ypač aktualu aukščiausią išsilavinimą turintiems keliautojams.

Galimybę pažinti, praplėsti akiratį, susipažinti su naujovėmis įvardijo 55 proc. apklaustųjų ir dažniau ją akcentavo 36 m. ir vyresni respondentai, mažesnių miestų ir kaimo vietovių gyventojai.

Norėdami pakeisti aplinką ir pabėgti nuo rutinos keliauja 49 proc. respondentų, 37 proc. jų tiesiog nori pailsėti šiltuose kraštuose ir mėgautis saule, 20 proc. pageidauja vykti ten, kur įmanomos patirtys, kokių nėra Lietuvoje, dar 20 proc. keliautojų labai svarbu susipažinti su kulinarijos įvairove.

Galimybė apsipirkti svarbi tik 8 proc. respondentų, dar 7 proc. pirmenybę teikia kelionėms, kuriose sudaroma galimybė dvasingai pailsėti (piligriminės kelionės, jogos stovyklos ir pan.)
Tyrimo dalyviai galėjo nurodyti kelias keliauti skatinančias priežastis, tad bendra procentinė išraiška yra didesnė nei 100 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)