Šuniukas Keksas

Ukmergė turi nuosavą miesto sargą – šunelį Keksą, kuris nuolatos stebi ir saugo ne tik vietinius, bet ir atvykstančius pasisvečiuoti ir aplankyti Ukmergės. Legenda byloja, jog patrynus Keksui nosytę, jis ilgam įsimena žmogaus kvapą ir jį saugo. Jis visai nepiktas – galite prisijaukinti.

Apžvalgos aikštelė Šaltupio miške

Nuo šios vietos atsiveria gražus Šventosios upės kraštovaizdis, o siela užsipildo ramybė.

Lietuvos Prezidento Antano Smetonos rezidencija (dvaras)

Šio dvaro istorija prasideda 1934 m., kai švenčiant tuometinio Lietuvos Prezidento A. Smetonos 60 – metį, buvo nutarta jo tėviškėje, ant Lėno ežero kranto, pastatyti jam dvarą. A. Smetona pavadino jį „Užugirio kiemu“ ir pageidavo čia įkurti pavyzdinį ūkį, kuris vėliau galėtų tapti žemės ūkio mokykla.

Šiandien dvaras yra renovuotas, o čia atvykstančių turistų laukia interaktyvi ekskursija po dvarą, taip pat žavingos dvaro apylinkės. Dvare galima susipažinti su Smetonų šeimos gyvenimu, pasiklausyti pikantiškų pasakojimų apie Smetonienę, pajusti tikrą tarpukario dvasią. O norintiems neįprastų pojūčių galima užsisakyti paskaitą Seksapilis, kurios metu sužinosite kaip tarpukariu moterys viliojo vyrus. Gal ką naudingo išmoksite ir patys.



Ukmergės piliakalnis

Galima teigti, jog nuo šio piliakalnio prasidėjo Ukmergės miesto istorija. Oficiali miesto vardo paminėjimo, tuo pačiu ir įkūrimo data laikomi 1333 m., kuomet Livonijos ordinas užpuolė medinę Vilkmergės pilį, o įnirtingos kovos buvo aprašytos metraščiuose. Pilis buvo pulta dar ne kartą, o galiausiai – sudeginta.

Piliakalnis įrengtas netoli Šventosios upės ir Ukmergėlės upelio santakos, pačiame miesto centre. Piliakalnio aikštelė ovali, o rytuose išlikęs status pylimas. Piliakalnio šlaitai statūs – 16 m. aukščio. Pasak vieno istoriko manoma, kad būtent šios medinės pilies vartų fragmentas ir buvo panaudotas Gediminaičių stulpų ženklui. Tad garbinga Gediminaičių dinastija prasidėjo nuo Ukmergės. Šiuo metu piliakalnis tvarkomas ir jau liepos mėnesį bus apjuostas patogiu taku, kuriuo į piliakalnio viršų galės pakilti ir su dviračiu, ir su vaikišku vežimėliu.

Kanapių labirintas

Tai bene unikaliausia pramogų erdvė ne tik Ukmergės rajone, tačiau ir Lietuvoje. Kanapių labirintas veikia liepos – rugpjūčio mėnesiais. Prie pasivaikščiojimo po kanapių lauką – labirintą, yra galimybė užsisakyti pamoką – degustaciją apie kanapių auginimą ir iš jų gaunamą produkciją.

Dvarų žiedas

Tai vaizdingas ir didingas maršrutas po žymiausius Ukmergės rajono dvarus – Taujėnų, Siesikų, Lyduokių, Šventupės ir A.Smetonos dvarus. Šie dvarai struktūriškai išsidėstę tam tikra žiedo forma, dėl ko ir buvo suteiktas toks pavadinimas šiam įstabiam maršrutui. Jo ilgis 120 km. Važiuojant automobiliu jį galima aplankyti per dieną, dviračiu – per 2 dienas.

Akmuo Mokas

Tai toteminis ir mitologinis akmuo. Mokas yra vienas didžiausių riedulių Lietuvoje. Jis yra valstybės saugomas geologinis gamtos paminklas (2000 m.) ir archeologijos paminklas. Šalia akmens yra stambi jo nuoskala – „Moko sūnus“ bei keletas smulkesnių nuoskalų. Pasak legendos akmuo Mokas gali tave išmokyti visko ko tik paprašysi, tiesiog reikia jį aplankyti sugalvoti ko nori išmokti ir atsisėdus ant jo paprašyti. Į rytus nuo Moko, apie 0,7 km į Šventosios aukštupio pusę, yra kitas geologijos paminklas – Šaltupės akmuo.

Šventasis Žuvintės šaltinis

Jis trykšta netoli Pabaisko seniūnijos Sukinių kaimo, Žuvintės upelio dešiniajame krante. Tai lyg tyra žemės akis. Šaltinis tarsi bedugnis - kone 5 metrų gylio. Jame verda skaidrus, malonaus skonio vanduo. Įdomu, kad po 30 cm sluoksniu skaidraus vandens, gelmėse be paliovos kunkuliuoja smėlio ir vandens emulsija. Šis šaltinis – tai respublikinės reikšmės hidrologinis gamtos paminklas. Sakoma, kad šio šaltinio vanduo gydo ir saugo nuo visų negandų.

Veprių kraterio pažintinis takas

Tai vienas iš itin mėgstamų turistinių objektų, kuriame atsiveria tikras gamtos grožis ir kartu juntama magnetinio ir gravitacinio lauko anomalija. Šioje vietoje priš 165 mln. metų nukritęs meteoritas paliko žymę visiems laikams, sakoma, kad jo smūgis prilygo 200 000 Hirosimos atominių bombų sprogimui. Šiandien turistai čia gali rasti daugybe atrakcijų: piligrimų kelią (Veprių Kalvarijos), sveikatingumo taką, nuostabią Veprių bažnyčią, o pramogai paieškoti užslaptintų “Plankečių” t.y. kelio mįslių, kurios pagamintos žymaus kalvio ir yra unikalios, nes ant jų uždėjus popieriaus lapą ir braižant pieštuku galima išgauti unikalius raštus.

Pavargus galima atsigaivinti Veprių ežere, kuris taip pat yra ypatingas nes turi plaukiojančias salas. Jūsų patogumui Vepriuose yra įsikūrusi stovykla, kurioje galima išsinuomoti dviračius, šiaurietiško ėjimo lazdas ar net slides, taip pat užsisakyti gidą, kuris jus pavedžios po apylinkes ir supažindins su visais objektais, jų čia priskaičiuojama net apie 40.

Šviečiantis kubas

Unikali Ukmergės miesto meno instaliacija Vienuolyno alėjos pabaigoje. Sutemus šis meno kūrinys nušvinta įstabia balta šviesa. Juokaujama, kad šis kubas sukurtas visiems kurie serga žvaigždžių liga, nes tai yra puikus pjedestalas ant kurio užlipus galima pasidaryti asmenukę ir pasijusti tiesiog miesto pažiba.

Haiku suolelis

Ypatingas poezijos suolelis, kuris randasi pačioje Ukmergės miesto širdyje, Vienuolyno gatvėje. Čia prisėdus, galima pasimėgauti eiliuota poezija ir išsilaisvinti nuo kasdieninės rutinos. Tai itin mėgstama vieta jaunimo tarpe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)