LRT RADIJO klausytoja Janina iš Vilniaus domėjosi, kur galėtų įsigyti kelionės draudimą: „Esu dirbanti pensininkė ir noriu keliauti. Kreipiausi į Lietuvos draudikus, beveik į visas draudimų įmones. Vienose man atsakė, kad žmonės nedraudžiami nuo 64 metų, kitur – nuo 74 metų. Kur galėčiau kreiptis, jeigu noriu keliauti apsidraudusi?“ – teiraujasi moteris.

A. Romanovskis atsako, kad jeigu žmogui yra 70, 80 ar daugiau metų, draudimo bendrovės nori atskirai įvertinti senjoro sveikatos būklę.

„Dažniausiai bendrovės individualiai vertina vyresnio amžiaus klientus. Jeigu žmogui yra 70, 80 ar daugiau metų, bendrovės nori atskirai įvertinti sveikatos būklę ir tai, kokia yra rizikos galimybė. Pagal tai draudikas vertina, ar jis gali prisiimti riziką. Sutikime, kad vyresnio amžiaus žmonės turi daugiau sveikatos problemų, tikimybė dėl sveikatos sutrikimų gali būti didelė arba netgi labai didelė. Draudikas pagal tai turi apsispręsti, ar jis nori prisiimti riziką, kokio dydžio įmokos jis turi prašyti, o gal jis mano, kad rizika jam yra nepakeliama“, – teigia A. Romanovskis.

Specialistas sako, kad bendrovės įvertina žmogaus sveikatos būklę, prašydamos išrašo iš gydymo įstaigos. Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad medikai nerekomenduoja ilgesnių kelionių vyresnio amžiaus žmonėms.

Draudimo sąlygos priklauso ir nuo to, į kurią šalį keliauja žmogus.

„Ar tai kaimyninė šalis, ar tolimesnės Europos Sąjungos šalys. Ar labai ilga ir tolima kelionė, kur skrydis gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, nekalbant apie klimato juostos pasikeitimas, tam tikras infekcines ligas, kurios galbūt neatrodytų taip grėsmingai, kalbant apie jaunesnio amžiaus žmones. Šiuos faktorius įvertinęs, draudikas apsisprendžia, už kokią sumą sutinka prisiimti riziką ir ar gali ją prisiimti“ – sako A. Romanovskis.

Anot specialisto, ne visos bendrovės yra nustačiusios amžiaus ribą. Tačiau kai kurios jų įdėmiau vertina keleivio sveikatą, jeigu jam yra 75–80 ar daugiau metų.

Klausytojai A. Romanovskis patarė susisiekti su Lietuvos draudikų asociacija, kur, tikino, turėtų būti spasiūlytas sprendimas ir surasta bendrovė, kuri sutiks apsaugoti moterį kelionės metu.