Draudikai pasiruošę apdrausti klientus nuo sveikatos sutrikimų, nelaimingų atsitikimų, civilinės atsakomybės, pradingusio bagažo ir net neįvykusio skrydžio ar ištisos kelionės, rašoma pranešime spaudai. Viskas tam, kad keliautojai jaustųsi saugūs. Vis dėlto tinkamai apsidraudęs į užsienį vykstantis keliautojas yra vis dar tokia retenybė – kaip žibutės viduržiemy.

„Saugumas kelionėje – ne vieną aspektą apimantis jausmas. Vis dėlto daugeliu atvejų jį užtikrinti gali tinkamas draudimas, – sakė kelionių agentūros „Baltic Tours“ projektų vadovė Rasa Levickaitė. – Išanalizavę teigiamas ir neigiamas keliautojų patirtis, pastebėjome, jog 2017-aisiais itin svarbu dar daugiau dėmesio skirti kelionės draudimui, galimiems jo variantams ir net keliautojų švietimui šioje srityje. Mat dabar ši itin svarbi ir nuo daugybės problemų apsaugoti galinti paslauga dažniausiai prisimenama tik tuomet, kuomet įvyksta kas nors nenumatyta. Pavyzdžiui, keliautojas negali išskristi dėl ligos ar traumos, ko perkant bilietą iš anksto nebuvo galima numatyti.“

Pavyzdžiui, Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalyse būtinoji medicinos pagalba gali būti teikiama su Valstybinių ligonių kasų išduota Europos sveikatos draudimo kortele. Ši pagalba paprastai yra teikiama ūmaus susirgimo atveju, o pagalbą gali suteikti užsienyje esanti valstybinė gydymo įstaiga.

„Mūsų darbo veikloje yra pasitaikęs ne vienas atvejis, kada kurortinėse vietovėse Ispanijoje ar Graikojoje iki valstybinės ligoninės pacientui teko vykti ir 100 km. Traumos ar ūmaus negalavimo atveju būtų kur kas paprasčiau kreiptis į arčiausią gydymo įstaigą ir gauti kuo skubesnę pagalbą. Visos kelionės paslaugų pakete draudimo paslaugai išleisti keli papildomi eurai tikrai nepasijaus, tačiau atsitikus nelaimei, ilgai būsime sau dėkingi už protingą sprendimą apsidrausti“, – komentavo bendrovės atstovė.

Apdrausti gali kelionių organizatorius

Pasak R. Levickaitės, iki šiol ir keliautojams, ir kai kurioms kelionių agentūroms kelionės draudimas – vis dar lygtis su daugybe nežinomųjų. Ji pastebi, jog keliautojai bene daugiausia žino apie draudimą nuo nelaimingų atsitikimų ir jaučia jo poreikį, tačiau kitais galimais draudimo atvejais, pavyzdžiui, bagažo praradimo, pažeidimo ar vėlavimo, skrydžių jungčių (ar bus spėta persėsti į kitą lėktuvą? O kas, jei jis dėl blogų oro sąlygų neatskris apskritai?) ar neįvykusios kelionės draudimu pasirūpina vos vienetai.

„Nors draudimas nėra mūsų prioritetinis produktas, o tik papildoma paslauga, vis dėlto galimybė viską gauti iš vienų rankų, t. y. iš kelionės konsultanto, gerina psichologinę paties keliaujančiojo savijautą, suteikia jam saugumo ir užtikrintumo jausmą. Pastebime, kad daugelis keliautojų nežino, jog perkant kelionę kartu galima įsigyti ir pačių įvairiausių tipų kelionės draudimą, todėl šiais metais planuojame dar daugiau kalbėti apie šią paslaugą, jos būtinumą ir kaip apsisaugoti ne tik nuo galimų sveikatos, bet ir ekonominių grėsmių“, – tikino R. Levickaitė.

Be draudimo – nė žingsnio

Jai antrina „Gjensidige“ Draudimo produktų, rizikos vertinimo ir kainodaros vadovas Baltijos šalims Andrius Dambrauskas. Pasak jo, keliauti neapsidraudus yra ypač rizikinga.

„Žinoma, pirmiausia reikia pasirūpinti pagrindu – medicininių išlaidų draudimu, kuris atlygins išlaidas jei teks gydytis, pirkti vaistus, o esant reikalui – pargabens namo. Be draudimo net kojos kelti iš savo šalies nepatariame. Net jei keliaujate į kaimyninę šalį savaitgaliui, gali suskausti dantį ar užklupti peršalimas. Turėdami draudimą, nepatirsite neplanuotų išlaidų“, – sako A. Dambrauskas.

Ypač populiarus ir reikalingas yra nelaimingų atsitikimų draudimas: „Jis pravers tuomet, jei susižeistumėte ir gydymą tęstumėte namie. Tada gautą draudimo išmoką galėtumėte panaudoti reabilitacijai, sveikatos stiprinimui. Pavyzdžiui, paslydę ant senamiesčio grindinio plytelių, išsinarinote koją. Medicinos išlaidų draudimas atlygins pirmosios pagalbos, reikalingų vaistų išlaidas. Jei papildomai būsite apsidraudę nuo nelaimingų atsitikimų, grįžę gausite išmoką, kurią galėsite panaudoti reabilitacijai.“

Neįvykusi kelionė – ne problema

Daugybės galimų problemų išvengsite pasirūpinę neįvykusios kelionės draudimu. „Galima apdrausti ir inventorių, kelionės dokumentus, bagažą, kelionės jungties praradimą. Kai perkate bilietus, rezervuojate viešbučius, bilietus į teatrą ir pan. iš anksto, neįvykusios kelionės draudimas tampa tiesiog nepamainomas. Jei dėl jūsų ar šeimos narių sveikatos, kitų svarbių priežasčių pasikeistų planai ir į kelionę išvykti nepavyktų, draudikas jums atlygintų 90 proc. kelionės kainos“, – sako A. Dambrauskas.

Ekstremalaus sporto mėgėjams ypač aktualus asmens civilinės atsakomybės draudimas – jis būtinas slidinėjant. Jei netyčia užgautumėte kitą slidininką ar sugadintumėte jo inventorių, draudimas atlygintų išlaidas nukentėjusiajam.

Dabar kelionių draudimu apsidraudusiems Baltijos šalių klientams, nukentėjusiems dėl teroro išpuolio, bus atlygintos medicinos išlaidos ir repatriacija. Draudimo išmokos limitas yra 10 000 Eur.

A. Dambrauskas paaiškina, kad draudimo kaina priklauso nuo kelionės trukmės, pobūdžio, šalių, į kurias keliaujama. Mažiau kainuos apsidrausti savaitgaliui Europos didmiestyje, kur planuosite lankyti muziejus ir parkus. Daugiau – jei vyksite slidinėti, nardyti, kopti į kalnus. „Dažniausiai žmonės perka medicinos išlaidų draudimą. Tačiau sąmoningumas auga, žmonės, priklausomai nuo kelionės pobūdžio renkasi platesnę draudimo apsaugą“, – pastebi jis.