Rinjani vulkano krateryje tyvuliuoja Segara Anak (Jūros vaikas) ežeras, o šio viduryje po paskutinių išsiveržimų pusiasaliu išdygęs naujas kūgis - Gunung Baru (Naujas kalnas). Su keliautoju Jokūbu kalbėjomės apie jo žygį į antrą pagal dydį vulkaną (3726 metrai virš jūros lygio) Indonezijoje.

- Kaip nusprendei kopti į šį vulkaną? Ar šis žygis populiarus tarp turistų?

- Šis žygis yra pakankamai sudėtingas (didelė dalis žmonių nepasiekia kalno viršūnės, pusiaukelėje apsisuka ir žygiuoja žemyn), tačiau labai įspūdingas. Sezono metu kalne kasdieną galima pamatyti bene po šimtą žmonių, tačiau nesezono metu (kuriuo kopiau aš) kalno viršūnėje buvau tik aš, gidas ir du kiti užkopę žmonės (3 likę turistai mano grupėje nenuėjo iki pačio galo).

- Kiek kainuoja tokia ekstremali pramoga?

- Ekskursijos kaina svyruoja nuo grupės dydžio bei maisto ir palapinės kokybės, tačiau ji bus nuo 80 iki 200 eurų žmogui. Turint omeny, kad žygis trunka 3 dienas, tikrai nėra brangu.

- Ar tave kas nors lydėjo?

- Vykau su gidu ir 5-ių žmonių grupe.

- Kas žygio metu labiausiai patiko?

- Kiekvieną dieną aplankydavom kažką visiškai nerealaus. Pirmą dieną matėm nuostabų vaizdą nuo apžvalgos taško, kuriame praleidome naktį. Matėsi visas vulkanas, prie jo esantis milžiniškas ežeras, tame ežere esanti sala ir visi kiti aplinkiniai vaizdai. Antrą dieną nuėjome žemyn prie paties ežero bei maudėmės natūraliose karštose voniose (ang. hot springs). Trečią dieną pasiekėme pačio vulkano viršūnę nuo kurios matėsi 360-ies laipsnių vaizdas ir galėjome matyti visas apylinkes (netgi gretimais esančią Bali salą).

- Ar tiesa, kad šis žygis vyko nelegaliai?

- Taip, mes ėjome lietingo sezono metu, kai oras yra labai nenuspėjamas ir labai pavojingas. Tuo metu visas kalnas nacionalinis parkas yra uždarytas ir negalima į jį patekti. Lipimas į pačią viršūnę visiškai nelegalus (ir... jeigu atsitiktų koks gyvybei gresiantis įvykis, nesulauktum absoliučiai jokios pagalbos).

- Vulkano viršūnė pasiekta - koks jausmas?

- Nerealus! Praleidus 3 dienas kopiant į vieną aukščiausių viršūnių Indonezijoj ir užlipus į patį viršų jautiesi labai laimingas ir negali nustoti šypsojęsis. Na, o vaizdus, kuriuos pamatėme, aprodžiau filmuke.

- Ar neprailgo kelionė žemyn?

- Mano grupėje buvo 3 labai linksmi vaikinai iš Australijos su kuriais kiekvienas žingsnis (tiek aukštyn, tiek žemyn) pilnas nuotykių. Todėl kelionė žemyn taip pat buvo smagi ir... tik nusileidus į kalno papėdę, mus užpuolė milžiniška audra, po kurios buvome kiauriai permirkę. Labai džiaugiuosi, kad ji neužpuolė tos dienos rytą, kai kopiau į kalno viršūnę - 3726 metrai virš jūros lygio.