Kuo įspūdingesnis statytinis, didesnis pasaulio stebuklas – tuo ilgesnės eilės, aršesnės kovos prie eksponatų ir didesnė tikimybė, kad bus užminta ant abiejų kojų, gal net po kelis kartus. Norintys ne tik pasigrožėti, bet ir pasidaryti nuotraukų, kuriose atrodo kaip vieniši klajokliai, turi fotografuotis iš absoliučiai visų kampų ir prašinėti praeivių, kad minutėlei sustotų, pasitrauktų iš jų taip sunkiai išsikovoto, nuotraukai skirto žemės plotelio.

Kaip išvengti šių siaubų ir netrukdomiems apžiūrėti Čičen Icą (Chichen Itza), Jukatane Meksikoje esantį majų šventyklų miestą, buvusį politinį, ekonominį ir religinį šios civilizacijos centrą? Kaip visiškai vieniems pasigrožėti šiuo naujuoju pasaulio stebuklu, įtrauktu į UNESCO paveldą ir kasmet aplankomu 1,4 milijono turistų? Kaip pajusti majų piramidžių galybę ir magiją, nesuterštą turistų minios ir tūkstančių fotoaparatų blyksčių?

Mayaland – viešbutis, prisišliejęs prie pat Čičen Icos

Norėdami išbandyti žemiau aprašomą visiškai privatų apsilankymą majų piramidžių mieste, greičiausiai turėsite apsistoti Mayaland viešbutyje. Todėl pirmiausia, šiek tiek informacijos apie viešbutį.

Didžiausi privalumui:

Norėdami iš savo kambario nusigauti iki Čičen Icos sugaišite vos dvi minutes, tereikia pereiti kiemą ir štai jūs jau šventajame majų mieste;

Apsistodami Mayaland iškart patenkate į aukštesnįjį majų luomą ir įgyjate teisę į atskiras bilietų kasas su daug mažesnėmis eilėmis. Jūsų džiaugsmui ir patogumui, bendrosios bilietų kasos, skirtos visiems kitiems mirtingiesiems, įsikūrę kitoje Čičen Icos pusėje;

Pavargę nuo majų miesto grožybių ar saulės kaitros visuomet galite pareiti į viešbutį, pailsėti, pasistiprinti ir grįžti atgal į Čičen Icą;

Puiki aplinka – išpuoselėti sodai, viešbutį supančios džiunglės, aplink lakstantys povai, tvarkingi, švarūs, žalumos apsupti baseinai;

Iš apartamentų atsiveriantis vaizdas į Čičen Icos statinius (jei esate pasiruošę už vaizdą mokėti papildomai).

Didžiausi trūkumai:

Nors reklamuojami kaip prabangūs apartamentai, realybėje dauguma kambarių šiek tiek pasenę, kartais net aptriušę;

Šiais laikais beveik neatleistina blogybė, visų svečių didžiausias skaudulys – prastas Wi-Fi ryšys kambariuose. Pasiimkite su savimi įdomią knygą;

Maistas viešbučio restorane ne ypatingai skanus;

Sprendžiant iš daugybės atsiliepimų, rastų interneto platybėse, panašu, kad viešbutis nežada artimiausiu metu nors kiek atsinaujinti. Vadovaujamasi požiūriu – kam to reikia, kai esi prisišliejęs prie pat Čičen Icos, visuomet atsiras norinčių apsistoti;

Paprasti kambariai ir puikieji apartamentai

Kainos viešbutyje 2017 metų pavasarį svyruoja nuo 100 JAV dolerių už paprasčiausią kambarį iki 800 dolerių už 300 kv.m. apartamentus, kuriuose kadaise apsistojo pats Luciano Pavarotti. Sprendžiant iš prabangiųjų Pavarotti apartamentų nuotraukų ir bendros viešbučio būklės, didžiausias jų privalumas ir yra dydis bei tvyranti, niekada neišblėstanti Pavarotti dvasia.

Jei užsigeistumėte naujuoju pasaulio stebuklu grožėtis iš savo kambario, jums tai kainuos mažiausiai 145 dolerius. Tiek mokėsite už vaizdą į Čičen Icos observatoriją. Jei tokio vaizdo jums neužtenka, ne tam šitokį kelią sukorėte, kad tenkintumėtės observatorijos vaizdais, už 229 dolerius galite užsisakyti superior klasės kambarį. Iš jo matysite Kukulkano piramidės viršūnę. Kad puikiai matytumėte visą piramidę, tikriausiai reikėtų iškirsti dalį džiunglių. Kiek tai kainuotų, kol kas nežinau.

Mes apsistojome kambaryje su vaizdu į tankias džiungles. Pro atvirus langus iš jų sklido įvairūs garsai, kartais keisti ir baisūs, o kartais gražūs ir malonūs. Tokia buvo mums skirta kambario egzotika. Keli sutikti viešbučio svečiai minėjo, kad jų aukštesnės klasės numeryje, magiški majų miesto vaizdai geriausiai atsiskleidžia iš vonios kambario. Tiesiog geniali idėja, kai taip prastai veikia Wi-Fi. Yra į ką paspoksoti. Ar dar kur nors sėdėdami ant tualeto pro langą žiūrėjote į vieną naujųjų pasaulio stebuklų?

Čičen Icas

Kaip mums pavyko pamatyti didingąsias majų piramides visiškai vieniems

Šiam planui įgyvendinti tiks ir paprasčiausias Mayaland viešbučio kambarys. Svarbiausia, 6 valandą ryto, saulei dar gerai neprašvitus, egzotiškiems paukščiams nenubudus ir Čičen Icos bilietų kasoms neatsidarius, išsėlinti iš savo kambario. Ne, neišsėlinti, garbingai išeiti. Kas gi gali jums uždrausti ankstų rytą vaikštinėti? Greičiausiai, jūsų rytiniai pasivaikščiojimai niekam nė nerūpės. Mums apsimestinai lėtu, nerūpestingu žingsniu einant iš viešbučio, registratūroje dirbęs jaunuolis nė nekrustelėjo. Jis atsilošęs, užvertęs galvą saldžiai miegojo, ruošdamasis dar vienai turistų pageidavimų ir priekaištų kupinai dienai. Eidami per išpuoselėtą viešbučio kiemą taip pat nesutikome nė vieno darbuotojo, nė vieno sodininko ar turisto.

Taip gražiai, nekaltai vaikščiodami priėjome prie pat bilietų kasų. Pastebėjome, kad iš viešbučio pusės, įėjimas į Čičen Icą nėra niekaip užtvertas ar uždarytas. Visiškai niekaip. Nebuvo pakabintas net mažiausias metalinis lenciūgėlis, visuotiniu susitarimu reiškiantis – eiti draudžiama. Esame naivūs, kvaili turistai. Nepamatę jokios užtvaros, vaikščiojome sau toliau, kol saulei kylant priėjome pačią Kukulkano piramidę! Grožėjomės šiuo puikiu statiniu didingoje tyloje ir ramybėje, be jokio šurmulio, be grūsties. Pasidarėme įvairiausių nuotraukų, apžiūrėjome kitus šalia esančius statinius.

Čičen Icas

Tik po 45 minutes besitęsiančio privataus turo, buvome pričiupti vienišo sargybinio, maža mašinėle atriedėjusio nuo pagrindinio įėjimo. Galėjome to išvengti. Apakinti savo laimės ir pergalės, kad štai mums pavyko pamatyti vieną lankomiausių pasaulio objektų visiškai vieniems, užsimiršome, užsibuvome, įsidrąsinę nuėjome per toli. Stovėjome beveik plyno lauko vidury. Tokioje vietoje sunku likti nepastebėtiems.

Buvome pasiruošę krūvą pasiteisinimų, kodėl mes čia slampinėjame gerokai prieš atidarymą. Bet nė vieno jų neprireikė. Sargas tiesiog maloniai palydėjo mus atgal į viešbutį. Dar šiek tiek palūkuriavo, kol įsitikino, kad mes tikrai neketiname grįžti ir nuriedėjo savo būdelės link. Galbūt niekur nerašytas, privatus, beveik slaptas turas ir yra didžiausias Mayaland viešbučio privalumas?

Antrąkart į Čičen Icos teritoriją įžengėme 9 valandą ryto. Tik atsidarius bilietų kasoms. Žengėme teisėtai ir susimokėję. Lankytojų vis dar buvo mažai, vos vienas kitas. Nė vienas turas dar neatvykęs. Viešbučio svečiai taip pat neskubėjo apžiūrinėti majų piramidžių. Jei nemėgstate laužyti taisyklių ir nežadate niekur kojos kelti prieš oficialų atidarymą, lygiai 9 valandą ryto įėję į Čičen Icos teritoriją turėsite apie 40 minučių tylos ir ramybės. Vėliau, prasideda didysis šurmulys, turistų erzelynas. Pridygsta prekybininkų, primygtinai siūlančių visose kitose pasaulio šalyse jau matytus suvenyrus. Balaganas tęsiasi ištisą dieną iki pat uždarymo. Įsidienojus, prie erzelio prisideda ir negailestingai kepinanti saulė. Nuo jos beveik nėra kur pasilėpti. Plyname lauke stovinti Čičen Ica nepasižymi medžių gausa.

Trečią kartą grįžę į Čičen Icą turisų piko metu, nesusivaldėme, negarbingai ir nederamai džiaugėmės, kad čia jau buvome vieni ir viską matėme saulei tekant. O štai visokius turus užsisakę turistai turi kepti ant kaitrios saulės ir nusipirkti bent vieną nevykusį suvenyrą, kad nuo jų pagaliau atstotų prekybininkai.

Čičen Icas

Alternatyvus planas, visai ne chuliganas

Jei nenorite apsistoti Mayaland viešbutyje, nakvynės ieškokite šalia esančiuose miesteliuose Piste ar Valladolid. Jie arčiausiai Čičen Icos, nenuvils viešbučių ir hostelių gausa. Abu lengvai pasiekiami iš Kankuno ir Meridos. Galite nusipirkti kondicionuojamo, turistams pritaikyto autobuso bilietą ar atvažiuoti su išsinuomota mašina.

Svarbiausia, atvykus į pasirinktą viešbutį, nepulti užsisakinėti Čičen Icos turų. Net ir geriausių ketinimų vedini, jie visuomet užtrunka, kol surenka turistus iš įvairių viešbučių, laukia vėluojančių ir t.t. Labai maža tikimybė, kad su iš anksto užsakyta ekskursija atsidursite prie bilietų kasų dar prieš atidarymą. Geriau paprašykite viešbučio registratūroje vietinio autobusu grafiko. Jis Čičen Icos link važiuoja dažnai, papildomų rūpesčių nesukels. Veikiau išvaduos nuo priklausomybės ekskursijai.

Galėsite apžiūrinėti Čičen Icą, kiek tik patys panorėsite ir grįžti, kada patogiausia jums, o ne jūsų gidui. Įsėskite į ankstyvą vietinį autobusą, kad atvyktumėte prieš atsidarant bilietų kasoms ir galėtumėte vieni pirmųjų įsigyti bilietus. Nebūsite vieninteliai lankytojai, bet turėsite šiek tiek laiko ramiam pasivaikščiojimui ir kelioms gražioms nuotraukoms, saulei dar nebandant jūsų mirtinai iškepinti.

Visiems gerai žinoma, paprasta tiesa – vykstant į lankomiausias pasaulio vietas su iš anksto užsisakyta ekskursija neįmanoma išvengti turistų piko. Tik keliaujant savarankiškai ir išradingai, net šiais masinio turizmo laikais, jums gali pavykti patirti kažką nepaprasto!