Pasaulyje gausu miestų, kuriuose vyno gamybos tradicijos yra giliai įsišaknijusios. Tokiuose miestuose su vynu pateikiami skanūs patiekalai, lankytojai kviečiami į degustacijas ar aplankyti rūsius, kuriuose brandinamos tiek retos, tiek visiems gerai žinomos vyno rūšys. Štai aštuoni miestai, kuriuos privalo aplankyti tikras vyno mėgėjas.

San Franciskas, JAV

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kalifornijoje esantis San Franciskas yra pirmasis miestas šiame sąraše. Vyninės čia skaičiuojamos kone dešimtimis. Žinomiausios jų Sonomos vyninė ir vyninė Napos slėnyje.

Šių ir kitų vyninių virtuvėse sukasi profesionalūs šefai, kurie pasiūlys puikius maisto ir vyno derinius specialiai jums. Į ekskursijas įtraukta pasivaikščiojimai po vynuogynus, vyninės rūsius kartu su profesionaliu gidu, vyno degustavimas ir net vakarienė. Tikriems vyno mėgėjams už papildomą mokestį siūloma sukurti vardinį vyno butelį, kuris būtų pripildytas išsirinkto vyno.

Portas, Portugalija

Šis, Portugalijos šiaurės vakaruose esantis miestas, taip pat garsėja savo vynuogynais ir traukia vyno mėgėjus iš viso pasaulio. Miesto istorija skaičiuojama šimtmečiais, tačiau vyno degustavimo kavinės čia atsirado vos prieš kelias dešimtis metų.

Žinomiausi vyno gamintojai šiame mieste yra Sandeman, Taylor ir Graham. Kai kurie vyndariai čia rengia nemokamas degustacijas ir ekskursijas po vyno rūsius, kurių metu turistams pasakojama apie vyno gamybą bei saugojimą.

San Džiminjanas, Italija

San Džiminjanas (itl. San Gimignano) yra jau ne vieną amžių Toskanoje, vidurio Italijoje, stūksantis miestas. Čia auga ne viena vynuogių rūšis, tačiau šis miestas geriausiai žinomas dėl Vernaccia di San Gimignano – sauso balto vyno, čia gaminamo dar nuo XIII a.

Jis išgarsėjo po to, kai buvo paminėtas Dantės „Dieviškojoje komedijoje“. San Džiminjane praktiškai kiekvienoje kavinėje šį vyną jums pasiūlys prie maisto, kiekviena vyninė įkalbinės įsigyti bent keletą butelių garsiojo Vernaccia di San Gimignano.

Po vietos vynuogynus ir vynines rengiamos ekskursijos, kurių metu žmonės kviečiami į vyno degustacijas, ekskursijas po vyno rūsius ir t.t.

Valensija, Ispanija

Šis rytų Ispanijoje esantis miestas taip pat garsėja savo vynu. Viduržemio jūros dėka, temperatūra čia puikiai tinka vynuogėms augti. Valensija žymi dėl iš čia kilusios paelijos ir čia gaminamų vynų. Šį derinį tikrai galima paragauti praktiškai kiekviena Valensijos restorane ar kavinėje.

Valensijoje yra kone daugiausiai vyninių visoje Ispanijoje, nes čia yra didelis uostas, iš kurio patogu transportuoti didelius kiekius vyno. Valensijoje taip pat organizuojamos ekskursijos po vynines, į kurias galite leistis vieni patys arba su gido palyda. Ekskursijų metu galima aplankyti vyno rūsius ir paragauti tokių rūšių vyno, kurių parduotuvėse ar restoranuose rasti praktiškai neįmanoma.

Keiptaunas, Pietų Afrika

Keiptaunas yra Pietų Afrikos vyno gamybos centras. Įvairios tiek baltojo, tiek raudonojo vyno rūšys čia gaminamos jau daugiau nei tris šimtus metų. Keiptaune galima rasti augančių visų žinomiausių vynuogių rūšių, iš kurių gaminamos pačios garsiausios vyno rūšys.

Dauguma geresnių Keiptauno viešbučių siūlo ekskursijas, į kurias įtraukta daugiau nei 130, vynuogynų, kurie čia vadinami vyno ūkiais, vyninių, maisto ir vyno degustacijų. Tai geriausia proga pamatyti visą Keiptauną supančių, su vynu susijusių vietų gausą.

Bonas, Prancūzija

Jei kada keliausite į Prancūziją, aplankykite ne tik Paryžių. Už maždaug trijų valandų kelio į pietryčius nuo Prancūzijos sostinės stūkso nuostabusis Bono miestas. Net ir be vyno – Bonas yra įspūdingo grožio istorinis miestas, kuriame stovi šimtmečius skaičiuojančios katedros ir bažnyčios, kiti seni pastatai, pasaulinio žinomumo kavinės ir restoranai.

Geriausia vieta, kurioje galite degustuoti Bone gaminamo vyno yra Marche aux Vins. Ši vyninė įsikūrusi XV a. statytoje pranciškonų bažnyčioje. Vyninę kartu valdo keletas garsiausių Bono vyndarių. Už maždaug 10-ies eurų mokestį galite kelias valandas čia degustuoti įvairias vyno rūšis. Lankytojams čia įteikiami įvairūs suvenyrai, o patikusį vyną galite įsigyti parduotuvėlėje pigiau, nei kitose pardavimo vietose.


Londonas, Jungtinė Karalystė

Londone yra viskas, ko reikia vynais besidominčiam keliautojui – įvairaus skonio vynai iš viso pasaulio, restoranai, gaminantys prie jų derančius patiekalus ir lengvas susisiekimas, kuriam nebūtinas automobilis. Šiame mieste gal ir nėra tiek gausu vyninių, kiek kituose, jau minėtuose miestuose, tačiau čia apsilankyti tikrai verta.

Londonas – tarsi vyno kultūros centras. Čia gabenamos didelės vyno siuntos iš įvairių pasaulio kampelių, tad egzotikos stoka skųstis tikrai negalima. Kaip ir kituose miestuose, čia taip pat vyksta degustacijos, lankytojai kviečiami reikšti savo nuomonę apie ragaujamus vynus. Jiems net siūloma pildyti tam tikras anketas, kurių rezultatai gali lemti, kurio vyno bus atsigabenama daugiau, kurio mažiau.

Londonas

Brisbenas, Australija

Šis rytinėje Australijos pusėje esantis uostamiestis dar vienas miestas garsėjantis vynu. Tiesa, jis garsėja kitokiomis vyno rūšimis nei kiti jau paminėti miestai. Anksčiau minėtieji miestai garsėja vynuogių vynu, o štai Brisbeno pasididžiavimas yra iš vaisių gaminami vynai.

Dėl palankaus klimato čia auga įvairūs vaisiai, iš kurių gaminamas įvairaus skonio vaisių vynas. Žinoma, čia gausu vietų, kuriose galima paragauti ir tradicinio vyno. Vynuogių vynas čia gaminamas iš Shiraz vynuogių rūšies, kuri nors ir yra atkeliavusi iš Europos, jau tapo Australijos vyndarių simbolių. Tiek vaisių, tiek vynuogių vyno galima padegustuoti po vynuogynus ir vyno rūsius rengiamose ekskursijose.

Australija