Stulbinamo grožio tropinės Maldyvų salos, esančios į pietvakarius nuo Indijos, garsėja savo smėlėtais paplūdimiais ir turkio spalvos įlankomis. Tačiau šis rojus turi ir savo pragarišką pusę, apie kurią mažai kas žino. Vos už kelių kilometrų į vakarus nuo Maldyvų sostinės Malės, kuri yra viena tankiausiai gyvenamų salų pasaulyje, yra Tilafušio sala, kurioje įrengtas Maldyvų sąvartynas, rašo amusingplanet.com. Tilafušis ne visada buvo šiukšlių sala. Tiesą sakant, Tilafušis ne visada buvo sala.
Prieš dvidešimt penkerius metus Tilafušis buvo nepaprastai švari įlanka. Ir tada, 1991 m. gruodžio mėnesį buvo priimtas sprendimas paaukoti įlanką ir įrengti sąvartyną, siekiant išspręsti vis didėjančią turizmo pramonės pagaminamų šiukšlių problemą. Po mėnesio į salą ėmė plūsti šiukšlės. Didžiuliai jų kalnai buvo kasami į smėlį, iš Malės ir kitų gyvenamų Maldyvų salų atgabentos šiukšlės buvo verčiamos į duobes, kurios buvo užverčiamos statybinių atliekų sluoksniu, ant viršaus – baltu smėliu ir vienodai užlyginamos.
Tilafušio sausumos masyvui didėjant, Maldyvų vyriausybė ėmė nuomoti salą pramonės įmonėms – gamybos, cemento pakavimo, metano dujų išpilstymo ir įvairioms didelio masto sandėliavimo įmonėms. Šiandien Tilafušyje yra daugiau nei trys dešimtys gamyklų, mečetė ir būstai, kuriuose glaudžiasi apie 150 migrantų iš Bangladešo – jie perrenka daugybę tonų kasdien į salą atgabenamų šiukšlių. Šiukšlių tiek daug, kad sala kasdien padidėja kvadratiniu metru.

Dalį šiukšlių vanduo išplauna į vandenyną ir išmeta į Malės pakrantę, jomis užterštos nardymo vietos regione. Aplinkos specialistų teigimu, neretai šiukšlės metamos tiesiai į įlanką, nes norint jas nugabenti į Tilafushį ir tinkamai iškrauti, užtrunkama iki septynių valandų. Šiukšlės Maldyvuose yra tokia didelė problema, kad 2011 m. vyriausybė buvo uždraudusi salą naudoti kaip sąvartyną. Dalis šiukšlių dabar eksportuojama į Indiją perdirbimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)