Manoma, jog po „Brexit“ proceso į Škotiją gali atplūsti nemažai imigrantų. Tačiau kas dar migrantus traukia į Škotiją?

Nemokamas mokslas prestižiniuose universitetuose

Pagal šalies populiaciją Škotijoje yra daugiausiai pasaulinio lygio universitetų, lyginant su kitomis pasaulio šalimis. Kasmet į šalį atvyksta studijuoti apie 30,000 studentų iš įvairiausių šalių. Mažiausiai 21 proc. Škotijos universitetų studentų yra atvykę iš kitų pasaulio valstybių, o apie 9 proc. – iš Europos Sąjungos ar Europos ekonominės erdvės šalių.

Šalies universitetų sektorius, kuriame rasite 19 pasaulinio lygio universitetų, norintiems studijuoti siūlo neprilygstamą studijų kokybę bei didžiulį dalykų pasirinkimą.

Tuo tarpu, kai įvairiose Europos šalyse universitetinis išsilavinimas kainuoja tūkstančius eurų, daugelį Europos Sąjungos šalių jaunuolių studijuoti į Škotiją patraukia nemokamos studijos. Visi Škotijos universitetai yra finansuojami Škotijos vyriausybės, o nuolat šalyje gyvenantiems studentams finansinę paramą suteikia Škotijos studentų apdovanojimų agentūra (angl. Student Awards Agency for Scotland).

Ne veltui 2014 metais Jungtinės Karalystės Nacionalinės statistikos tarnybos (angl. Office for National Statistics) paskelbtame pranešime Škotija pripažinta labiausiai išsilavinusia šalimi visoje Europoje.

Nacionalinės statistikos tarnybos duomenimis, beveik 45 proc. nuo 25 iki 64 metų amžiaus Škotijos gyventojų yra įgiję tam tikrą aukštąjį išsilavinimą ir šis skaičius aplenkia tokias šalis kaip Airija, Liuksemburgas ir Suomija.

Negana to, 2016-2017 metų kasmetiniame žurnalo „Times Higher Education“ universitetų reitingų leidinyje net 5 Škotijos universitetai – Edinburgo universitetas (angl. University of Edinburgh), Glazgo universitetas (angl. University of Glasgow), Šv. Andriaus universitetas (angl. University of St. Andrews), Dandi universitetas (angl. University of Dundee) ir Aberdyno universitetas (angl. University of Aberdeen), buvo įtraukti į 200 geriausių pasaulio universitetų sąrašą.

Vis dar trūksta argumentų, jog Škotijoje studijuoti verta? Neseniai Tarptautinės absolventų įžvalgos grupės (angl. International Graduate Insight Group) atliktos apklausos metu paaiškėjo, jog 94 proc. Škotijos studentų džiaugiasi pasirinkę savo universitetą, o 85 proc. jų savo universitetą rekomenduotų kitiems.

Škotai – draugiškiausi žmonės visoje Jungtinėje Karalystėje?

Škotai pasaulyje yra pagarsėję kaip vieni draugiškiausių ir šilčiausių žmonių. Ne vienas Škotijos kultūriniais paveldais bei kvapą gniaužiančia gamta pasigrožėti atvykęs turistas ar ilgesniam laikui apsistojęs emigrantas pritars – škotai svetimšaliams yra ypač paslaugūs ir malonūs. Ar žinojote, jog beveik trys ketvirtadaliai žmonių, atvykusių iš kitų Europos šalių, teigia, jog viena pagrindinių priežasčių, kodėl pasirinko atostogas Škotijoje, yra žmonių draugiškumas?

Atvykę į Škotiją tikriausiai ne už ilgo pastebėsite škotų paslaugumą ir susidomėjimą svetimšaliais. Jei netyčia pasiklysite – galite nesidrovėdami klausti kelio krypties praeivių. Net ir skubėdami, gatvėje užkalbinti škotai dažniausiai ras kelias minutes paaiškinti jums kelią, na o jei laiko turės daugiau – pasidomės ir iš kur atvykote.

Škotai – tai senų tradicijų besilaikanti ir juos puoselėjanti tauta, tačiau tai nereiškia, jog jie yra prieštaringai nusiteikę prieš kitų tautybių žmones. Anaiptol – šalies istorija parodė, jog Škotijos tautiečiai vertina skirtingų žmonių kultūrų naudą jų šaliai.

Tolerantiškumas, lygios teisės ir galimybės bei socialinis teisingumas – tai vienos labiausiai vertinamų Škotijos gyventojų vertybių.

2009 metais Kembridžo universiteto (angl. University of Cambridge) mokslininkų atlikto tyrimo metu paaiškėjo, jog škotai yra patys draugiškiausi žmonės visoje Jungtinėje Karalystėje.

Apklausos „Big Personality Test“, kuri buvo paskelbta Jungtinės Karalystės nacionalinės televizijos „BBC“ internetiniame tinklalapyje ir kurioje dalyvavo 400,000 žmonių, metu buvo siekiama nustatyti įvairių Jungtinės Karalystės regionų gyventojų asmenybės bruožus.

Tyrimo rezultatai parodė, jog šiaurinių dalių bei Škotijos gyventojai yra žymiai malonesni ir labiau linkę bendrauti nei pietiečiai.

Negana to, škotai buvo priskirti vieniems labiausiai emociškai stabilių žmonių.

Taigi jei norite gyventi šalyje, kurioje apstu draugiškų, malonių ir visada padėti pasiruošusių žmonių – Škotija puikus variantas.

Taigi kodėl į Škotiją kasmet suplūsta milijonai lankytojų iš viso pasaulio?

Škotija – nepaprastai graži šalis, pritraukianti kasmet milijonus turistų. Jungtinės Karalystės Nacionalinės statistikos tarnybos ir Didžiosios Britanijos turizmo tyrimo duomenimis, vien 2014 metais Škotiją lankančių žmonių skaičius pasiekė net 15 milijonų.

Vienas lankomiausių Škotijos miestų – šalies sostinė Edinburgas ir jį turistų skaičiumi iš visų Jungtinės Karalystės miestų aplenkia tik Londonas.

Edinburgas yra antrasis pagal dydį Škotijos miestas po Glazgo. Edinburgas yra išsidėstęs Škotijos rytinėje pakrantėje, Forto užutėkio pietinėje dalyje.

1995 metais Edinburgas buvo įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Vienas didžiausių Škotijos sostinės pasididžiavimų - ant aukštos kalvos, susiformavusios prieš daugiau nei 340 milijonų metų, pastatyta Edinburgo pilis. Ši pilis yra viena labiausiai turistų lankytinų vietų visoje Jungtinėje Karalystėje. Joje kiekvienais metais apsilanko daugiau nei vienas milijonas žmonių.

Pilies viduje turistai gali apžiūrėti Šv. Margaritos koplyčią, karaliaus Jame IV didžiąją salę ir aplankyti ne vieną veikiantį muziejų.

Edinburgo pilies viduje yra saugoma speciali patranka, pagal kurios šūvius anksčiau škotai nusistatydavo laikrodžius. Patranka iki šių dienų iššaunama kasdien ir taip pagerbiama krašto istorija.

Glazgas – didžiausias Škotijos miestas, kuris yra laikomas komercine Škotijos sostine. Glazgas yra išsidėstęs Škotijos vakaruose ant Klaido upės ir yra Stratklaido regiono sostinė.

Ankščiau Glazgas buvo garsus savo laivų statybos pramone, tačiau per pastaruosius 30 metų ši pramonės šaka sunyko.

Šiame mieste apstu kultūrinės veiklos – jame galėsite pažaisti akmenslydį (žaidimas ant ledo), futbolą, paklausyti aukštos klasės operos ir apsilankyti pasaulinio lygio meno galerijose. 1990 metais Glazgas buvo paskirtas Europos kultūros miestu (angl. European City of Culture).

Škotija yra turtinga ne vien kultūriniais paveldais, tačiau taip pat pasižymi ir neįprasto grožio gamta.

Viena turistų labiausiai laikytinų vietų Jungtinėje Karalystėje – didžiausias gėlavandenis Škotijos ežeras, žinomas kaip Loch Nesas. Pagal škotų legendą, šiame ežere gyvena Loch Neso pabaisa, dar žinoma kaip Nesė.

Viena populiariausių versijų apie Nesės prigimtį yra tai, kad šis milžiniškas gyvis yra iki šių dienų išlikęs pleziozauras – ilgą kaklą turėjęs vandens roplys. Ar Nesė iš tiesų egzistuoja, ar tėra vietinių gyventojų sukurtas prasimanymas siekiant pritraukti daugiau turistų – iki šių dienų išlieka mistika.

Nors dar 1934 metais buvo padaryta ežero pabaisos nuotrauka, vis dėlto daugybė mokslininkų bei ekspertų teigia, jog esami įrodymai, pagrindžiantys būtybės egzistavimą, yra neįtikinantys, o nuotrauka – suklastota.

Šalis taip pat garsėja ir nepaprasto grožio istoriniu regionu – Škotijos aukštumomis. Ši vietovė yra retai apgyvendinta dėl kalnagūbrių ir didžiausio Britų salose Ben Nevio kalno. Iki XIX amžiaus regiono gyventojų skaičius buvo žymiai didesnis, bet dėl pramones perversmo masinė migracija į urbanistines vietas padarė šią teritoriją rečiausiai apgyvendinta Europoje.

Ši vietovė turistus žavi ne vien didingais kalnais, paslaptingais ežerais, tačiau ir vienomis gražiausių pilių visame pasaulyje.

Kuo skiriasi gyvenimo kokybė Anglijoje ir Škotijoje?

Dauguma žmonių imigruoja į Škotiją ne vien dėl nepaprasto šalies grožio, karjeros galimybių ar draugiškų šalies gyventojų, tačiau taip pat ir dėl geresnės gyvenimo kokybės.

Štai būsto kainos Škotijoje yra mažesnės nei kitose Jungtinės Karalystės dalyse.

Jungtinės Karalystės Nacionalinės statistikos duomenimis, būsto nuomos kaina Škotijoje yra pakankamai stabili. Pavyzdžiui, nuo 2015 metų vasario mėn. per 12 mėnesių Anglijoje išaugo 2.6 proc., o Škotijoje - tik 0.7 proc.

Lyginant būsto nuomos kainas Škotijoje ir visoje Jungtinėje Karalystėje, nekyla abejonių – būsto nuoma Škotijoje yra pigesnė.

Jungtinės Karalystės didžiausios nuomininkų informacijos ir specialistų nuomos draudimo įmonės „HomeLet“ statistiniai duomenys rodo, jog 2016 metų rugsėjo mėn. vidutinė nuomos kaina Škotijoje buvo 610 svarų per mėnesį, lyginant su visos Jungtinės Karalystės vidutine nuomos kaina, kuri siekė net 910 svarų per mėnesį.

Taigi, vidutinės nuomos kainos skirtumas visoje Jungtinėje Karalystėje ir Škotijoje siekia net 300 svarų per mėnesį. Tai tikrai daugumai mūsų yra nemaži pinigai.

Valstybinių pašalpų sistema tiek Škotijoje, tiek Anglijoje yra vienoda, taigi škotai ir anglai turi tokias pačias pašalpų teises.

Svarbu pabrėžti ir tai, jog Škotijos Nacionalinę sveikatos tarnybos (NHS Scotland) ir Anglijos Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS England) sistema taip pat gerokai skiriasi.

Jungtinės Karalystės Nacionalinio audito biuro (angl. National Audit Office) duomenimis, 2010-2011 metai Škotijoje sveikatos išlaidos buvo beveik 10 proc. didesnės nei Anglijoje.

Štai pavyzdžiui, regos testai visiems Škotijos gyventojams yra nemokami, o Anglijoje už šiuos testus daugumai, išskyrus tam tikrus atvejus, reikia susimokėti.

Dabartinis recepto išrašymo mokestis Anglijoje siekia 8.40 svaro, o Škotijos vyriausybė 2011 metais recepto išrašymo mokestį panaikino.

Vis dėlto, nors ir Škotija gali pasigirti geresne sveikatos priežiūros sistema, gyvenimo trukmės atžvilgiu šalis nuo Anglijos atsilieka.

Pagal 2010-2011 metų Jungtinės Karalystės Nacionalinio audito biuro statistinius duomenis, vyrų vidutinė gyvenimo trukmė Anglijoje siekia 78.6 metus, o Škotijoje – 75.9. Moterų gyvenimo trukmė Anglijoje taip pat didesnė – čia ji siekia 82.6 metus, o Škotijoje 80.4.