Malis, Dženės didžioji mečetė (Great Mosque of Djenne). Ši musulmonų sunitų mečetė Dženės mieste yra didžiausias statinys iš plūkto molio pasaulyje. 1988 m. įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Pastatyta XIII-XIV a. Teigiama, kad Dženės sultonas Kunburu, priėmęs islamą, sugriovė savo rūmus ir jų vietoje pasistatė mečetę. 1893 m. prancūzams okupavus miestą, iš mečetės buvo likę tik griuvėsiai, tačiau 1907 m. ji buvo atstatyta.

Mečetės bokštai dekoruoti „dygliais” iš etiopinės palmyros kamienų ir tarnauja kaip pastoliai nuolatiniams mečetės remontams, nes po kiekvieno liūčių sezono ją reikia remontuoti. Į mečetės vidų nepateksite, nes po 1996 m. žurnalo Vogue fotosesijos su pusnuogėmis moterimis pasipiktinę musulmonai uždraudė į ją įeiti turistams.

Indija, Čand Baori (Chand Baori). Architektūrinis Čand Baori kompleksas yra mažame indų kaimelyje – Abhaneri, netoli Jaipur miesto Radžasthane. Tai vienas seniausių ir giliausių laiptuotų šulinių pasaulyje. Gigantiškas statinys, primenantis apverstą piramidę, yra 30 m. gylio. Trijose jo sienose yra 3 500 laiptų, kurie veda link vandens – nedidelio drumzlinai žalsvo ežerėlio. Mokslininkai lig šiol spėlioja kada šulinys pastatytas – IX-XI a. ar 600 m. iki mūsų eros.

Legenda byloja, kad šulinį pastatė dvasios per vieną naktį, o laiptelių jame tiek, kad būtų neįmanoma surasti į šulinį įmestos monetos. Nors dabar maldininkai jame plauna tik rankas ir kojas, bakteriologai teigia, kad šulinio vanduo gali numarinti jus per 2-3 dienas, tad geriau į vandenį nelįsti. Indų spaudoje dažnai pasirodo pranešimų apie mirtis šiame objekte, tačiau jame drąsiai maudosi vietiniai berniukai.
Parlamento rūmai Bukarešte, Rumunija. Rumunijos parlamento rūmai, pastatyti kai Rumunija buvo socialistinė respublika. Rūmai laikomi antru didžiausiu pasaulyje administraciniu pastatu po Pentagono JAV. 12-os aukštų pastate yra 1 100 kambarių, o požeminė pastato dalis siekia 92 metrus. Rūmai buvo pradėti statyti 1982 m. Nikolajė Čaušesku nurodymu, statybose dirbo 700 architektų ir virš 20 tūkst. Statybininkų. 1989 m. statybos buvo beveik baigtos, tačiau pastatas įrenginėjamas iki šių dienų.
Senasis tiltas, Bosnijoje ir Hercegovinoje. Pėsčiųjų tiltas per Neretvos upę Mostaro mieste. Šis tiltas yra atstatytas, nes senasis 1993 m. buvo smarkiai apgadintas Bosnijos kroatų artilerinės ugnies. Nuo 2004 m. vėl atidarytas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Tiltą su akmenine arka pastatė turkai 1566 m. vietoje medinio tilto per Neretvą. 27 m. pločio tilto arka buvo tikras Osmanų inžinerijos šedevras. Viena iš pramogų turistams bei vietinių jaunuolių užsiėmimas yra šuoliai į upę nuo tilto vidurio. Šuolio aukštis priklauso nuo upės lygio, tačiau siekia 24-30 metrus.
Kumbhalgarh fortas, Radžasthane, Indija. Fortą supa unikali siena, kuri senovėje buvo vadinama „mirties globėju”. Fortas pastatytas XV a. ant neprieinamos kalvos 1 100 m. aukštyje. Apsauginės sienos ilgis – 36 km, o plotis kai kur siekia 8 m – ją pastatyti prireikė šimtmečio. Ji amžių amžius saugojo fortą nuo užpuolikų ir nebuvo nė karto sugriauta. Už ją ilgesnė yra tik Didžioji Kinų siena.
Šeicho Loftalos mečetė Irane, Isfahano mieste. Vienas iš seniausių Sasanidų architektūros šedevrų. Pastatyta 1603-1618 m. buvo skirta karališkai šeimai ir šeicho haremui. Buvo akylai saugoma sargybinių, tuneliu sujungta su Al Kapu rūmais. Mečetė garsėja savo dekoru – tai įstabiausias islamo meno šedevras, įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.
Derawar fortas, Pakistanas. Didelė kvadrato formos tvirtovė Čolistano dykumoje Bahavalpūre, pastatyta IX a. Fortą juosia 40 gynybinių bokštų, forto sienų aukštis kai kur pasiekia 30 m, perimetras 1 500 m. Tvirtovė tikrai įspūdinga, sakoma, kad net ne visi pakistaniečiai žino apie šį fortą.