Pasak Dovilės Šimkutės-Butkienės, vienos iš vakarienės organizatorių, vienas paslaptingiausių pasaulyje kulinarinių renginių praėjusią vasarą sostinėje pranoko visus lūkesčius. Vos per kelias savaites užsipildė visos vakarienės vietos, o aikštėje susirinko iki 600 žmonių. Planuojama, kad šiais metais vakarienė bus dvigubai didesnė.

„Prieš metus Vilnius sėkmingai tapo devintuoju Europos miestu, kuriame vyko baltoji vakarienė. Vieną savaitgalio vakarą vilniečiai pamiršo rūpesčius, niekur neskubėjo ir rinkosi bendrauti bei džiaugtis vienas kitu. Jie šventė tai, kas svarbiausia – šventė gyvenimą“, – sako D. Šimkutė-Butkienė.

Šiais metais baltai „nusidažyti“ jau spėjo Šanchajus (Kinija), Naujasis Orleanas ir Hiustonas (JAV), San Chosė (Kosta Rika), Melburnas (Australija) ir Kingstonas (Jamaika). Vos prieš savaitę baltoji vakarienė buvo surengta Paryžiuje, kur į Karališkųjų rūmų sodą suplūdo net 10 tūkst. žmonių.

Dalyvavusiems pernai – pirmenybė

Į „Vakarienę baltai“ patekti gali tik iš anksto užsiregistravę arba tie, kurie gavo specialius kvietimus iš anksčiau renginyje dalyvavusių žmonių. Organizatoriai skelbia, kad registracija į šių metų vakarienę jau prasidėjo, o pirmieji apie patvirtintą dalyvavimą sužinos jau liepos pradžioje.

„Žmonės, kurie dalyvavo vakarienėje pernai, į šių metų renginį pakliūti turės pirmumo teisę. Tik norime priminti, kad patvirtinus svečio dalyvavimą, jis į vakarienę privalės atvykti nepriklausomai nuo oro sąlygų ar kitų aplinkybių“, – sako D. Šimkutė-Butkienė.

Raginami eksperimentuoti

Privalomas dalyvavimas – ne vienintelė renginio taisyklė. Norėdami pajusti šventės atmosferą, dalyviai turės laikytis kelių griežtų nurodymų. Vienas jų – baltos spalvos drabužiai ir jokios sportinės aprangos (šortų, marškinėlių, kepuraičių, sportbačių ir šlepečių).

„Baltos spalvos apribojimo nereikėtų bijoti. Ši spalva atveria laisvę eksperimentams ir įdomių bei stilingų derinių paieškoms. Juolab kad baltos spalvos atspalvių yra ne vienas – tai ir sniego, ir dramblio kaulo, ir lino baltumas“, – įsitikinęs garsus dizaineris Seržas Gandžumianas.

„Vakarienė baltai“ drabužiai gali varijuoti nuo klasikinės eilutės iki jaunatviškų derinių. Pasak dizainerio, vyrai niekada „neprašaus“ pasirinkę baltą kostiumą ir šviesias kelnes, o moterys – klasikinę baltą suknelę. Mėgstantys drąsesnį stilių raginami eksperimentuoti – pavyzdžiui, rinktis ekstravagantiškus galvos, kaklo ir rankų papuošalus.

„Radę patinkantį derinį, nepamirškite svarbiausių aksesuarų – geros nuotaikos ir lengvumo. Juk ši vakarienė yra būtent apie tai – mūsų visų bendrystę, atvirumą ir naujas pažintis, kurios prasideda tikrai ne nuo drabužio, o nuo nuoširdžios šypsenos“, – sako S. Gandžumianas.

Organizatoriai primena, kad į vakarienės vietą reikia atsinešti sulankstomą staliuką, dvi kėdes bei pikniko krepšį su indais ir stalo dekoracijomis. Krepšyje negali būti jokių vienkartinių indų. „Plastikas ir popierius – ne šios vakarienės atributai. Jos metu stalus puošia tik stikliniai indai ir gyvos gėlės“, – teigia D. Šimkutė-Butkienė.

27 metus siekianti tradicija

Pirmoji vakarienė 1988 metais įvyko Paryžiuje. Jos sumanytojas prancūzas François Pasquier, daugelį metų keliavęs po užsienį ir grįžęs į gimtąją Prancūziją, nusprendė susitikti su seniai nematytais draugais ir bičiuliais savo sode.

Deja, vyro sodas buvo per mažas, todėl draugus jis pakvietė į Bulonės mišką. Kad vienas kitą lengviau surastų, pikniko dalyviai turėjo apsirengti baltais drabužiais. Greitai ši idėja išpopuliarėjo tarp paryžiečių, o vėliau paplito ir kitose šalyse.

Gurmaniška ir elegantiška „Vakarienė baltai“ Vilniuje vyks jau antrąjį kartą. Šiais metais ji bus surengta priešpaskutinį vasaros savaitgalį – rugpjūčio 21 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)