Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Moteris iškart įsimylėjo atšiaurią salą ir jau aštuonerius metus nuolat čia gyvena su dviem savo vaikais ir vyru islandu. Neringa Islandijoje apsiprato tik susitaikiusi su jos keistenybėmis. Pavyzdžiui, banke galima derėtis kaip turguje ir jei bankininkui gera nuotaika, galima išpešti daug naudos. Basutės žiemą čia taip pat gana įprastas dalykas.

„Islandiškas tempas visiškai nesutampa su lietuviškuoju – čia niekas niekur neskuba, pavyzdžiui, net miręs žmogus palaidojamas greičiausiai po poros savaičių, o atėjus į banką beveik gali derėtis kaip turguje, ir jei bankininko nuotaika bus gera, gali nemažai iš jo išpešti. Taip pat pirmaisiais metais negalėdavau ramiai žiūrėti į vaikus žiemą bėgiojančius be kepurių, šalikų ir net striukių, o per pirmas Kalėdas parduotuvėje mačiau moteris, apsiavusias basutes ir ryškiai nulakuotais raudonais kojų nagais. Čia žmonės rengiasi taip kaip nori ir niekas dėl to jiems nepriekaištaus ar nenužiūrinės. Net jei autobusu važiuosi mūvėdamas pižamos kelnes, niekas nesistebės,“ – savo pirmuosius įspūdžius svečioje šalyje pasakojo Neringa.

Pasak moters, islandai yra labai išsiblaškę - tiek vaikai, tiek suaugę. Vaikai nuolat pameta pirštines, šalikus, kepures (prie mokyklų ir darželių net stovi pamestų daiktų konteineriai), todėl mamos paprasčiausiai nustoja juos pirkti, o sloga čia nelaikoma liga. Be to, vietiniai dažniausiai važinėja mašinomis, o autobusais tik atvykėliai, kol šie prakunta. Todėl labai šiltai rengtis ar autis kailinius batus nėra didelio reikalo.

Islandijoje itin didelių šalčių nebūna, tačiau nebūna ir karščių. Dažniausiai būna šalta, lietinga ir gana niūriu. Todėl islandai itin džiaugiasi retomis šiltomis ir saulėtomis dienomis. Pasak Neringos, jei termometro stulpelis pasiekia 20 laipsnių, islandai puola jį fotografuoti ir nuotraukas talpina socialiniuose tinkluose - jiems tai didelis įvykis.

Tačiau moteris greitai pastebėjo ne tik islandų keistenybes, bet ir labai draugišką būdą. Pasak Neringos, jei stengsiesi pritapti, šypsosiesi ir mokysiesi islandų kalbą, vietiniai labai greitai priims į savo būrį, stengsis tau padėti ir atvers širdis.

„Net jei klabėsi laužyta ir netaisyklinga islandų kalba, jie tave girs ir skatins toliau tobulėti. Jie itin tolerantiški ir geranoriški atvykėlių atžvilgiu. Niekada nesu išgirdusi ko pikto apie save. Net tuos atvykėlius, kurie nuolat dėl ko nors burba, jie stengiasi suprasti ir palikti ramybėje,“ – pasakojo moteris.

Pasak Neringos, islandai yra dideli savo šalies patriotai ir labai myli Islandijos gamtą ir kraštovaizdį. Čia atvykus galima rasti daug žmogaus rankos nepaliestos gamtos. Vienas labiausiai Islandiją garsinančių reiškinių - karštosios versmės. Tačiau Neringa pataria maudytis tik tose versmėse, kurios nurodytos turistiniame žemėlapyje ir yra saugios. Kitaip galima labai stipriai nudegti. Be to, jei norisi civilizacijos Reikjavike galima net ir žiemą maudytis atviruose baseinuose, į kuriuos vanduo tiekiamas iš karštųjų versmių.