Svarbiausi miestai: Amsterdamas – sostinė, Roterdamas, Leidenas, Haga, Delftas, Harlemas.

Jei norite tikro pavasario – vykite į Olandiją. Olandija – šalis, garsėjanti puikiu klimatu, tinkančiu augalams, ir žinoma senomis apželdinimo tradicijomis. Balandžio pabaigoje gėlės pasiekia patį žydėjimo įkarštį. Galėsite paplaukioti upėmis, mėgaujantis nuostabiais gėlių kvapais, sklindančiais nuo krantų.

Teigiama, kad kažkada Olandijoje stovėjo net apie 10.000 malūnų. O šalies simbolis – spalvotos medinės klumpės – žinomos visame pasaulyje. Jas prieš kelis šimtus metų dėvėjo tik turtingieji. Vėliau jos tapo prieinamos daugumai. Klumpės išduodavo, iš kur žmogus atvykęs ir kokiu tikslu. Kiekviena proga avėdavo skirtingas: kasdienines, šventines, vestuvines, sekmadienio.

Ir šiandien dažnas ūkininkas savęs neįsivaizduoja be klumpių: jos – lengvos, natūralios, neperšlampamos ir šiltesnės už aulinius batus. Apsaugines klumpes, nešiojamas kartu su kitu apavu, galima rasti prie namo durų, ypač jei šalia yra sodas. Klumpes kasdien avi mažų kaimelių gyventojai, siekdami išlaikyti tradicijas ir prisivilioti turistų.

Olandų liaudies išmintis skelbia: „Kad išvirtum gerą alų, reikia turėti salyklo, šalčio ir sąžinės“. Šalies aludariai nepažeidžia nei vieno iš šių punktų. Jie net gali leisti duoti alui tokius keistokus apibūdinimus, kaip „liekninantis alus“, „delikatusis alus“, „įsimylėjėlių alus“, „šeimyninis alus“, „vaikiškas alus“ ir t.t. Apie tai, kad alus Olandijoje geriamas rimtai, liudija ir toks faktas, kad Amsterdamo gatvėse į darbo dienos pabaigą išstatoma gausybė kilnojamųjų pisuarų.

Tai šalis, kurios požiūris į dviračių transporto mėgėjus pats pagarbiausias visoje Europoje, dviračiai – populiariausia transporto priemonė. Tai – vienintelė Senojo Žemyno valstybė, kurią visą galima apvažiuoti specialiai dviračiams skirtais takais. Ir nenustebkite, jeigu mažuose miesteliuose su jumis visi vietiniai sveikinsis.

Olandijos gėlių paradas

Vyksta kasmet balandžio 24, 25, 26 dienomis. Paradas vingiuoja 40 km. Nuo Nordvijko iki Harlemo per svogūninių gėlių auginimo kaimelius. Pagrindinis akcentas – didžiulės gyvų pavasarinių gėlių figūros. Kiekvienais metais čia galima pamatyti įvairiausius gyvūnus, pasakų personažus, laivus, karietas ir pan. Šių metų parado tema buvo „Karalystei 200 metų“.

Amsterdamas

„Šiaurės Venecija“. Vienas romantiškiausių miestų, garsus savo kanalais, meno galerijomis. Centre yra Dam aikštė, kurioje įvyko daugybė istorinių dramų. Karališkieji Rūmai (Koninklijk Paleis), kurių klasikinis fasadas bei nuostabios skulptūros buvo skirtos išaukštinti Amsterdamą, „nuodėmingą“ miesto gyvenimą atskleidžiantis „Raudonųjų Žibintų“ kvartalas. Galima paplaukioti Amsterdamo kanalais, apsipirkti gėlių turguje.

„Madam Tiuso“ vaškinių figūrų muziejus, garsaus olandų dailininko Van Gogo muziejus, iš viso čia net keturiasdešimt muziejų. Amsterdamo Magere Brug (Skinny tiltas) – gražiausias tiltas Amsterdame, esantis tarp Emperors ir Princes kanalų. Tiltas dekoruotas 1200 šviečiančių lempelių, o tai ypač pritraukia turistų dėmesį vakarais. Heinekeno muziejuje pateikiama „Heineken“ alaus istorija, galima išgerti vieną ar kelis bokalus alaus. Taip pat nepraleiskite progos užsukti į Gassans deimantų gamyklą.

Keukenhofas

Pavasarinis 32ha Europos žydintis sodas, kiekvienais metais jame pražysta apie 7mln. pavasario gėlių. Be žymiųjų tulpių čia skleidžiasi narcizai, hiacintai, krokai ir kt. Čia yra 10 uždarų paviljonų, 7 teminiai sodai. Kiekvienais metais apie 100 olandų firmų dalyvauja parko apsodinime. Parko darbo laikas – nuo kovo 20d. iki gegužės 17d. www.keukenhof.nl/en

Eindhovenas

Didžiausias miestas Olandijos pietuose, dauguma jo įdomybių ir lankytinų vietų yra centre, tad spėsite viską apžiūrėti. Turgaus aikštė, Šv. Katerinos bažnyčia, Dommel upės pakrantėse daug takelių ilgiems pasivaikščiojimams ar piknikams. Rotušės aikštė su moderniu Rotušės pastatu, kitoje upės pusėje Van Abbemuseum – Eindhoveno meno muziejus, tai puiki galimybė išvysti tokių menininkų kaip Picasso, Chagall, Kandinsky, El Lissitzky, Theo van Doesburg, Mondriaan kūrinius.

Hagoje – Taikos rūmai, kur darbuojasi garsusis Hagos Tribunolas, Parlamentas, karalienės Beatričės darbo rezidencija, Šv. Jokūbo bažnyčia ir kt. Kinderdijk – 19 autentiškų malūnų vietovė, įtraukta į UNESCO saugomų paminklų sąrašą. Buvęs žvejų miestelis Scheveningenas dabar tapo puikia poilsio zona. Tipiškas žvejų miestelis – Volendam. Harlemo mieste stovi Šv. Bavo bažnyčia, kurioje yra vieni didžiausių pasaulyje vargonai, pagaminti 1735-1738m., paminklas L. Kosteriui, kurį olandai laiko spausdinimo išradėju.

Valkenburgo požemiai

Valkenburgas yra populiarus tarp turistų, vadinamas Marlstone miestu, dėl marlstone medžiagos, kuri nuo romėnų laikų buvo išgaunama iš žemės pastatams statyti. Kasant šią medžiagą per pastaruosius šimtmečius susidarė požeminiai tuneliai, kurių bendras ilgis apie 250 kilometrų. Požemiuose vyksta įvairūs renginiai ir atrakcijos. Dauguma požemių yra prieinami ir žmonėms su negalia. Valkenburgo savivaldybė taip pat turi savo požemius, kuriuos aplanko 100.000 žmonių per metus.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!