Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Kad kelionė su vaikais praeitų kuo sklandžiau, susipažinkite su malonaus poilsio su vaikais atmintine. Su vaikais dažnai keliaujančios mamos įsitikinusios: lyginti atostogas su atžalomis kai joms pasiruošta iš anksto ir kai apie tai nepagalvota yra tas pats, kas lyginti kelionę senu žiguliu ir mersedesu.

Paisykime sezoniškumo

Tyrimai rodo, jog kūdikiai daug geriau pakenčia vėsą nei karštį, todėl atostogoms su vaikais itin svarbu pasirinkti tinkamą metų laiką ir kelionės kryptį. Pirmenybė teikiama šalims, kurios lepina malonia šiluma, bet ne alinančiu karščiu. Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė akcentuoja, jog dabar kalendoriuje artimiausias atostogoms su vaikais palankus laikas – balandis ir gegužė.

Šiais mėnesiais malonūs, tačiau dar ne per karšti orai būdingi Kiprui – ne veltui sakoma, jog Europoje vasara anksčiausiai ateina į Kiprą. Su Kipru dėl ankstyviausios vasaros titulo varžosi Turkija. „Balandį šiose šalyse jau būna įšilęs ne tik oras, bet ir jūra, - pabrėžė I. Aukštuolytė. – O nuo gegužės vidurio įšyla ir su vaikais jau tinka vykti ir į Bulgariją, Ispaniją , Graikiją“.

Pati 6 metukų vaiką auginanti kelionių organizatoriaus atstovė pastebėjo, jog Lietuvoje pavasaris mažiesiems – ypač sunkus: „Iš po žiemos imuninė sistema nusilpusi, oras - permainingas, todėl vaikai dažnai serga. O per ankstyvas atostogas pavasarį dar ir imunitetui ypač svarbaus vitamino D doze galima apsirūpinti visiems metams į priekį“.

Venkime masiškumo

Atsižvelgti į sezoniškumą pravartu ir siekiant išvengti didžiulių turistų srautų, galinčių kaip reikiant apsunkinti kelionę su vaiku. Kad ir kokią situaciją beimtume – ar pietus perpildytame restorane, ar mėginimą rasti atokesnę vietelę paplūdimyje, - kuo daugiau žmonių kurorte, tuo sunkiau su vaikais poilsiaujantiems tėvams, todėl rekomenduojama rinktis su sezono įkarščiu nesutampančias atostogų datas.

„Atostogoms su vaikais tinkamiausio klimato ir mažiausios poilsiautojų koncentracijos galima tikėtis tarpiniu periodu, kai turistinis sezonas dar tik prasideda - pavasarį arba, priešingai, rudeniop ar net žiemop, kai sezonas jau eina į pabaigą. Pavyzdžiui, balandį-gegužę viešbučiai jau būna visiškai pasiruošę sezonui ir laukia poilsiautojų, - sakė I. Aukštuolytė. – Kelionės ne per patį sezono įkarštį padeda sutaupyti, mat paprastai viskas kurortuose brangsta tuomet, kai poilsiautojų daugiausia, o sulig mažėjančia atostogautojų banga kainos slūgsta. Tik reiktų atsižvelgti į tai, jog skirtingose šalyse pats sezono įkarštis būna skirtingu metu“.

Rugsėjį, spalį I. Aukštuolytė rekomenduoja su vaikais ilsėtis Kipre, Sardinijoje, o auksiniu rudeniu – rugsėjį, spalį - tradiciškai vykstama pasigrožėti į Bulgariją.

Svarbu kelionės trukmė

Nors skrydis vaikams iki 2 metų dažnai yra nemokamas, atskira keleivio vieta jiems taip pat nepriklauso. Vadinasi, per visą skrydį vaikas bus ant kelių. Kad kelionė būtų lengvesnė, rekomenduojama rinktis kuo trumpesnį skrydį, t. y. kuo arčiau esančią ar lengviau, be persėdimų, pasiekiamą šalį. Vaikui iki 2 metų optimalus skrydžio laikas – 2-3 val. Apie 2 val. skrendama iki Bulgarijos kurortų. Skrydis iki Kipro įvertintas 4 val., nors dažniausiai dėl gerų skrydžio sąlygų pilotai šį atstumą įveikia per tris. Panašus skrydžio laikas ir iki Turkijos Pietuose esančių kurortų bei Viduržemio jūros skalaujamos Sardinijos.

Kiek kainuos vaiko bagažas?

Prieš įsigyjant poilsinę kelionę rekomenduojama pasidomėti, ar imamas mokestis už vežimėlį ir vaiko rankinę, nešamą į lėktuvo saloną. Joje turi sutilpti kelionės metu mažyliui būtini daiktai. Pavyzdžiui, skrendant su „Ryanair“ avialinijomis vaiko vežimėlis nekainuoja, tačiau už bet kokį papildomą bagažą teks susimokėti. „Tuo tarpu keliaujantys per užsakomųjų skrydžių bendrovę „Small planet“ iki 10 kg vaiko (iki 2 m.) bagažo gabena nemokamai“, - sakė „Tez Tour“ atstovė.

Ar vykstama į tinkamą viešbutį?

Pusantrų metukų Anos-Kotrynos mama Vita Valeikaitė įsitikinusi, jog poilsį užsienyje su kūdikiais labiausiai palengvina kruopštus planavimas. „Tikrai verta apgalvoti kiekvieną kelionės smulkmeną bei ypač atidžiai rinktis apgyvendinimą.

Bendraudami su kelionių konsultantu ar rezervacinėse sistemose internete būtinai nurodykite tikslų vaiko amžių. Pavyzdžiui, jei prašote lovelės vaikui, aiškiai nurodykite, kad ji reikalinga būtent kūdikiui, nes galite gauti per didelę, kūdikiui netinkamą“, - pasakojo su dukra nuo pustrečio mėnesio keliaujanti V. Valeikaitė.

Tuo tarpu kelionių organizatoriaus atstovė I. Aukštuolytė pataria pasidomėti pačia viešbučio infrastruktūra ir kiek ji pritaikyta poilsiui su vaikais. Pavyzdžiui, ar viešbutyje bus žaidimų kambariai, vaikų klubai ir saugaus gylio baseinai, ar vyksta renginiai vaikams, ar yra galimybė samdytis auklę, kurios, galbūt, prireiks panorus vakare pasivaikščioti prie jūros?

„Turizmo sektoriuje išskiriami patys įvairiausi poilsiautojų segmentai ir kaip kad yra medaus mėnesio atvykstantys svečiai bei jiems skirti numeriai, tai lygiai taip pat yra ir viešbučiai, kurie geriausiai prisitaikę priimti būtent šeimas su vaikais. Tad renkantis viešbutį ypač svarbu pasidomėti, ar jis rekomenduojamas atostogoms su vaikais“, - akcentavo I. Aukštuolytė.

Papildoma rankų pora

Jei keliaujama su vaiku, vien įlipti į lėktuvą gali atrodyti misija neįmanoma: vaikai gali būti ir vienas, ir du, ir trys, o kur dar lagaminas, vaiko krepšys, rankinė... Tas pats laukia ir išlipus, ir apskritai kone kiekviename kelionės į svetimą šalį žingsnyje. O ką daryti, kai jums ar kuriam iš mažųjų prireiks į tualetą? Išvengti tokių nepatogumų ir didžiulės atsakomybės padeda pastaruoju metu itin populiarėjančios mamų kelionės su palyda: aukle, drauge, mama, močiute. „Tai naujai besiformuojanti, tačiau jau gana ryški keliautojų grupė, kuomet atostogų užsienyje vykstama ne su vyru ar žmona, o su vaikus prižiūrėti padedančiu asmeniu“, - pastebėjo I. Aukštuolytė.

Pasitikėkime mažaisiais

Nojaus (5 m.) ir Elijaus (7 m.) mama Vilma Songailaitė, su vaikais pas užsienyje gyvenančius senelius keliaujanti nuo pat mažumės, rekomenduoja labiau pasitikėti pačiais vaikais. Pasak jos, iš daugybės buvusių skrydžių gal tik vienas ar du pasitaikė tikrai sunkūs, kuomet mažyliai verkė, o visi kiti vyko gana sklandžiai ir atnešė daugiau nuotykių bei gerų emocijų nei sunkumų.

„Manau, jog kelionės vaikams - tik į naudą. Jie tampa lengviau prisitaikantys, o ilgiau pasėdėti ar pamiegoti lėktuvo kėdėje jiems – ne problema. Ir dabar jau mūsų vaikai nuolat klausinėja, kada ir vėl kur nors keliausime“, - sakė Vilma ir ragino nesibaiminti kelionių su mažaisiais.

Būtina žinoti keliaujant su vaikais

Kaip ir kiekvienam asmeniui, taip ir kūdikiui būtina turėti asmens tapatybės kortelę arba pasą. Prieš ruošdamiesi kelionei, pasitikrinkite, ar asmens tapatybės kortelė galios toje šalyje, į kurią vykstate. Gimimo liudijimas nėra keliauti leidžiantis dokumentas.

Daugiau informacijos apie kelionės dokumentus rasite Lietuvos užsienio reikalų ministerijos e. svetainėje www.keliauk.urm.lt. 

Saugumo jausmą užtikrins ir papildomas draudimas. Vykstant į svečias šalis rekomenduojamas mažylio medicininių išlaidų draudimas, jei kartais vaiko savijautą veiktų klimato, maisto ir kitų aplinkybių pasikeitimas.