Į šį Perpasaulį.lt sudarytą sąrašą verta užmesti akį ir tiems, kurie patys nusprendė atgauti sveikatą ir jėgas bei savo kailiu išbandyti, ar tiesą sako nesuskaičiuojamos kartos žmonių apie gydomosiomis galiomis garsėjančius šalies kampelius.

1. Mažučiai (Vilkaviškio rajonas, Pilviškių seniūnija)

Ši vietovė garsėja laukymės pakraštyje iškilusia lauko akmenų koplytėle, šalia kurios – stebuklais apipintas šaltinėlis. Sakoma, kad iš jo tekantis negendantis vanduo turi gydomųjų savybių. Kiekvieno mėnesio paskutinį šeštadienį iki šimto žmonių talpinančioje koplytėlėje laikomos Šv. Mišios Malonių Versmei pagerbti, kadangi pasak legendos šioje vietoje yra apsireiškusi Švč. Mergelė Marija.

Vilensija/Wikimedia Commons iliustracija

Mažučių koplytėlę ir šaltinį nesunkiai pasieksite regioniniu 136 keliu Vinčai-Pilviškiai-Vilkaviškis. Ties Opšrūtų gyvenviete pamatę nuorodą į Mažučių Šaltinėlį apie 3 km. važiuokite šiaurės vakarų kryptimi tol, kol pamatysite šalia miško iškilusią koplytėlę.

2. Likėnai, Biržų rajonas

Tarpukariu Likėnai tapo kurortine vietove kartu su Palanga, Birštonu, Zarasais ir kitomis septyniomis teritorijomis, o sovietmečiu – vienu iš keturių TSRS sąjunginės reikšmės kurortų. Pamiršti Likėnai buvo 2001 m. administracinių vienetų įstatyme, kuriame kurortais buvo pavadinti tik Birštonas, Druskininkai, Neringa ir Palanga, tačiau jau po metų Seimo nutarimu vieta buvo oficialiai pripažinta tinkama sanatoriniam gydymui.


Žiūrėti didesnį žemėlapio vaizdą
Žymiausias vietinis gamtos paminklas – Smardonės šaltinis. Tai garsi gydomųjų savybių turinti versmė, kuri minima dar XVI a. šaltiniuose (kaip ir vietinė gydykla). Besilankydami žavingame Likėnų parke būtinai atkreipsite dėmesį į naujovišką architektės A. Šilinskienės suprojektuotą įstiklintą mineralinio vandens biuvetę.

3. Smalininkai, Jurbarko rajonas

Čia nerasite nei stebuklingų šaltinių, nei gydomųjų versmių. Tačiau būtent į Smalininkus traukia žmonės, išsiilgę gydomojo šimtamečių miškų ir lietuviškųjų ežerų poveikio. Miestelyje plyti didžiausia šalyje ąžuolų alėja – šių didingų medžių čia skaičiuojama daugiau nei du šimtai. Manoma, kad nuo aplinkui vešančių miškų ir kilęs miestelio pavadinimas, kadangi vietiniai gyventojai iš čia itin gausiai plytinčių girių medžių sakų gamino smalą, t.y. degutą, taigi ši vietovė ilgainiui pradėta vadinti Smaliais, o vėliau – Smalininkais.
Smalininkų parko infrastruktūros įrengimas Smalininkų mieste

Smalininkus pasieksite važiuodami iš Jurbarko palei Rusijos Federacijos (Kaliningrado apskrities) sieną regioniniu keliu 141. Turėdami daugiau laiko, penkiolikos kilometrų kelią tarp Jurbarko ir Smalininkų galite įveikti ir dviračiu arba pėsčiomis, judėdami vaizdingomis apylinkėmis palei Nemuną. Tačiau nepamirškite, kad keliaujant pasienio zona, itin pravartu turėti su savimi galiojantį asmens dokumentą.

Kelias į Smalininkus atrodo taip:

4. Birštonas (Kauno apskritis, Birštono savivaldybė)

Itin žymus toli už Lietuvos teritorijos ribų tiek XIX amžiuje, tiek tarpukariu, tiek sovietmečiu kurortas iš pirmaisiais Nepriklausomybės dešimtmečiais jį paskandinusio letargo aktyviai atsigauna būtent dabar. Šią vietą garsinantys mineralinio vandens šaltiniai tikrai nereikalauja to, kad būtų pristatyti atskirai, o dvi visus metus veikiančios sanatorijos – jau nebe vienintelis regiono traukos centras.
Birštonas

5. Šventasis šaltinėlis (Vilkaviškio rajonas, Vištyčio miestelio apylinkės)

Vištyčio ežero pakrantėje, Šilelio miške stūgso nedidelis kryžių kalnelis, jo viduryje eglių ir pušų paunksmėje iš žemės gelmių trykšta gėlo vandens srovelė – tai Šventasis šaltinėlis. Pirmąjį kryželį neturtingas valstietis pastatė čia dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą. Žmonių pasakojimai byloja, kad kitados šio šaltinio vandens iš tikrųjų būta nepaprasto. Pakakdavę juo pavilgyti akis ir neregys praregėdavo, greitai užsitraukdavo sunkiai gyjančios žaizdos.

Ir mūsų dienomis pasitaiko pasakojimų apie stebuklingus pagijimus. Tikėdami stebuklinga Šventojo šaltinėlio galia, žmonės atvykę iš tolimiausių kampelių, šlakstosi vandeniu, ant kalnelio stato ir šventina kryželius.
Šventasis šaltinėlis

Jeigu į Vištyčio regioninį parką atvyksite keliu Kybartai – Vištytis, tai pagrindiniu keliu pravažiavę per Vištyčio miestelį, privažiuosite trijų kelių sankryžą. Jeigu į regioninį parką atvyksite keliu Kalvarija – Vištytis, tai šią trijų kelių sankryžą privažiuosite nepasiekę Vištyčio miestelio. Šioje sankryžoje sukite dešiniau Vištytis – Varteliai kryptimi ir važiuokite ežero pakrante 6,5 km iki rodyklės Šventasis šaltinėlis.

Pasukę į dešinę ir pavažiavę apie 0,5 km miško keliuku išvysite Šventąjį šaltinėlį ir kryžių kalnelį. Automobilį ar dviračius paliksite kalnelio papėdėje. Čia įrengtas ir specialus takelis žmonėms su judėjimo negalia privažiuoti.

6. Merkinė (Alytaus apskritis, Varėnos rajonas)
Merkinės bažnyčia
Žmonės iš visos Lietuvos čia sugūža ne tik pasidžiaugti gydomaja Dzūkijos gamta, sudalyvauti garsiuosiuose Merkinės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų atlaiduose, tačiau ir užsukti į netoliese esančią legendomis apipintą Merkinės piramidę, pastatytą Česukų kaimelyje. Skaičiuojama, kad į antgamtinėmis savybėmis grsėjantį statinį per metus suplaukia apie 50 tūkstančių stebuklais tikinčių lankytojų iš viso pasaulio.
Vaizdas nuo Merkinės piliakalnio

Merkinės miestelis plyti už kilometro nuo didžiosios Merkinės kryžkelės, kurioje kertasi A4 (Vilnius-Varėna-Gardinas), 129 (Jieznas-Alytus-Merkinė) ir 133 (Merkinė-Leipalingis) keliai, o Česukai – keliais kilometrais toliau, riedant tuo pačiu A4 keliu Gardino link (į Druskininkų pusę). Norėdami pasiekti piramidę, sekite nuorodas į Česukų kaimą, čia pat pamatysite ir ženklą, nukreipianti paties statinio link.

7. Druskininkai, Alytaus apskritis
Druskininkų gydykla
Ankstyvaisiais piečiausio, seniausio ir didžiausio Lietuvos kurorto gyvavimo metais (XVIII a. pradžioje) gydomosiomis savybėmis garsėjo tik Druskininkų mineralinis vanduo, trykštantis iš itin gausiai čia koncentruotų šaltinių. Tačiau jau netrukus buvo pastebėta, kad šios vietos geris požėminiais turtais neapsiriboja. Itin švelnus ir šiltas vietos mikroklimatas bei didelė oro jonizacija prideda ypatingai vertingų pliusų puokštę į Druskininkų privalumų krepšelį. Gydomosioms procedūroms čia naudojamas purvas taip pat išgaunamas pačioje kurorto pašonėje – Lazdijų rajone esančiame Didžiasalio durpyne.
Druskininkai

8. Strigailiškis, Ignalinos rajonas

Nors vandens šiuose kraštuose – apstu, atgauti jėgas žmonės čia suplaukia, tikėdamiesi patirti tą patį, kaip ir tie, kurie važiuoja pailsėti, tarkime, į Smalininkus – ir tai tikrai nėra purvo vonios ar mineralinio vandens procedūros. Įspūdinga gamta ir vėlgi - itin dėkingu mikroklimatu pasižymintis Lietuvos kampelis – taip trumpai galima būtų apibūdinti kurortinei teritorijai priskiriamą Aukštaitijos perlą Strigailiškį. Be labiau įprastų maisto paveldo brangakmenių, gausiai traukiančių užsieniečius, Strigailiškis garsėja vietiniais šakočiais, kurie gaminami tiesiai iš nuostabos išsižiojusių atvykelių akivaizdoje.

Strigailiškį galite pasiekti, keliaudami iš Molėtų pro Kaltanėnus 114 keliu Ignalinos link, taip pat pėščiomis arba dviračiu iš Ignalinos – tolstant nuo miesto centro Turistų gatve.

9. Berčiūnai, Panevėžio rajonas

Kaip bebūtų keista, ne tik su gydomosiomis versmėmis, tačiau ir su natūraliais vandens telkiniais čia – visiškas galiakas. Arti nerasite ir regeneruojančiomis savybėmis nudžiuginti galinčių šimtamečių girių, tačiau žavinga lygumų gamta tapo viena iš priežasčių sovietmečiu įkurti čia pionerių stovyklą.

Stebuklais garsėja ir Dievo malonės atvykusius čia prašyti glaudžianti vietinė bažnyčia, tarp kitko besididžiuojanti nors neilga, tačiau itin turtinga, o vietomis – skaudžiai tragiška istorija. Statyta karo metais ir pašventinta 1944-aisiais jau po 12 metų ji buvo nugriauta, o nauja jos vietoje pastatyta tik 1996 metais (pašventinta 1997-aisiais).

Berčiūnus pasieksite nusukę nuo Panevėžio aplinkkelio Šiaulių link arba važiuodami priešinga kryptimi – iš Radviliškio A9 keliu. Netoliese esančiuose Gustonyse sustoja ir traukiniai, važiujantys maršrutu Rokiškis – Šiauliai bei Radviliškis-Panevėžys (taip pat ir Šiauliai-Panevėžys).

10. Šiluva, Raseinių rajonas
Padavimas, pasakojantis Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo Šiluvoje istoriją, byloja apie šimtametį senolį, atgavusį regėjimą stebuklingoje vietoje, šiandien esančioje Tytuvėnų regioninio parko teritorijoje. Stebuklais garsėja ir vietinės bazilikos didžiajame altoriuje esantis XVII a. pr. datuojamas paveikslas, kuris iškilmingai buvo kanonizuotas 1786 m.
Šiluvos atlaidai
Nuorodas į Šiluvos šventovės kompleksą pamatysite jau riedėdami A1 autostrada, tiek keliaudami nuo Kauno Klaipėdos link, tiek priešinga kryptimi. Nuo autostrados nusukę į šiaurę turėtumėte važiuoti iki Raseinių (146 keliu), o nuo ten - 148 keliu (Raseiniai-Tytuvėnai-Radviliškis). Keliaudami iš šiaurės vakarų, Šiluvą galite pasiekti ir nuo Kelmės, važiuodami pro Tytuvėnus – tuo pačiu 148 keliu, tik priešinga – pietų kryptimi.
Šiluvos atlaidai