Centrinė ir Rytų Europa kur kas mažiau konservatoriška, mėgstanti naujoves, čia kinta tiek Kalėdinių mugių lokacijos, tiek pavadinimai, tiek papildoma tematika, kuria kasmet stengiamasi pabrėžti tiek regiono unikalumą, tiek metų sezono tendencijas, netgi aktualijas. Ryškiausias šiųmetinis pastarojo varianto pavyzdys - sportuojanti Rusija.

Nuo Sočio žaidynėms besiruošiančios olimpiados šeimininkės sostinės ir pradėsime ekskursija po šventiškai išsipuošusius Europos didmiesčius.

Į Vakarus žvelgianti Maskva (Rusija)

Kalėdinė mugė Maskvoje

Didesnės ar mažesnės kalėdinės mugės šiemet planuojamos visoje sostinėje - bendras jų skaičius turėtų viršyti 100. Tačiau nepaisant ganėtinai įspūdingo netgi Maskvos mastais skaičiaus, viskas čia šiemet - daug kompaktiškiau negu ankstesniais prieššventiniais laikotarpiais.

Kalėdinė mugė Maskvoje
Gruodį į miestą atvykstančius turistus aiškiai vilios viena vienintelė - didžioji Kalėdų mugė Raudonojoje aikštėje. Čia vietiniai papročiai, kurių unikalumas aiškiai pabrėžiamas (nepamirštamos ir tradicijos bei vietiniai gardėsiai, atkeliavę iš tolimesnių šalies regionų) susipynę su vakarietiškais Senojo žemyno „skoliniais“.
Kalėdinė mugė Maskvoje

Po ilgų metų Raudonojoje aikštėje sumontuotos ir žavingosios karuselės, kur ant arkliuko atsisėsti gali ne tik vaikai, bet ir suaugę. Medaus trauktine ir blynais su sviestu žadama suvilioti ne tik atvykėlius iš Rusijos provincijos bei užsienio turistus, tačiau ir pačius maskviečius.

Kalėdinė mugė Maskvoje

Į pramogų sūkurį įsikinkęs Berlynas (Vokietija)

Vokietijos sostinė šiemet aiškiai sutelkė dėmesį į tai, kad Adventas ne pačio tyriausio susikaupimo, o veikiau džiaugsmingo laukimo metas. Džiaugsmas Berlyne iš tiesų liejasi per kraštus. Nuo nesuskaičiuojamų alaus rūšių pilstymo kioskuose iki ekstremaliu atrakcionų aštrių pojūčių mėgėjams - viso likusio gruodžio mėnesio metu šeimos su vaikais Berlyno Kalėdų mugė akivaizdžiai taps viena mažiausių lankytojų grupių.
Berlyno Kalėdų mugė
Žinoma, pastarieji didmiestyje tikrai atras nemažai vietų, kuriose Kalėdų džiaugsmo galės pasisemti iki kraštų. Pačių mugių Vokietijos sostinėje, įskaitant pačias mažiausias bei labiausiai nišines šiemet - apie keliasdešimt.
Berlyno Kalėdų mugė

Didžiausių švenčių mylėtojų nepamirštamas Erfrutas (Tiuringija)

Artėjant šventinių mugių sezonui viso pasaulio laisvalaikio kritikų akys nerimastingai krypsta į patį Vokietijos vidurį - centrinio šalies regiono sostinę Erfrutą. Šis miestas prie Geros upės savo Kalėdų mugei jau spėjo sukurti itin garsų vardą, tad kasmet iš jos tikimasi kažko ypatingo, nuostabaus ir nepamirštamo. Šis sezonas - ne išimtis.
Erfruto Kalėdų mugė
Įspūdingai apšviesta kalėdinė eglė, iš atvirukų puikiai žinomas apžvalgos ratas ir nesuskaičiuojama galybė žavių elfų namukus primenančių prekybos paviljonėlių nė sekundei neleis pamiršti lankytojui apie tai, kur būtent jis atvyko. Erfrutas savo Kalėdų mugės brandą puoselėja itin stipriai ir jeigu kartais sugalvotumėte šiemet čia apsilankyti, turėtumėte unikalią progą įsitikinti tuo gyvai.
Erfruto Kalėdų mugė

Jaukumą ir prašmatnumą derinantis Stokholmas (Švedija)

Kalėdinių mugių tradicijos šiame Švedijos didmiestyje siekia konkrečią datą - 1915-uosius. Gamla stan arba senamiesčio mugė - viso šiandieninio prieššventinio džiaugsmo mieste pradininkė šiemet konkuruoja su keliais tuzinais kur kas mažesnių, tačiau ypatingų tiek vietiniams, tiek atvykėliams. Pavyzdžiui, pirmąją gruodžio savaitę šiemet didžiulę mugę išskirtinio dizaino mylėtojams paleido Švedijos sostinėje įsikūrusi Beckmans aukštoji dizaino mokykla. Antrąją gruodžio savaitę Skansene tradiciškai kviečia šviesos arba Liucijos šventė.

Kalėdų eglė Stokholme
Prašmatnumu tiesiogine to žodžio prasme spinduliuoja šį sekmadienį iškilmingos ceremonijos metu Skeppsbrone, centrinėje miesto dalyje įžiebta įspūdinga 36 metrų Kalėdinė eglė.
Kalėdų eglė Stokholme

Nuo tradicijų bėgantis Madridas (Ispanija)

Kaip ir dauguma kitų Europos didmiesčių, viena vienintele muge Ispanijos sostinė apsiriboti nesiruošia ir šiemet. Tiesa, dėl didžiosios daugumos šių mugių naujoviškumo, Madridas susitelkė į tradicijų išsaugojimą pagrindinėje, vykstančioje pačioje miesto širdyje - Plaza Mayor.

Kalėdų mugė Madride

Čia galima pajusti ir ankstyvojo tarpukario, ir antrosios dvidešimtojo amžiaus pusės tradicijų dvelksmą, o vietomis - netgi nusikelti į užpraeito amžiaus pabaigą. Tiesa, šios mugės nevienalytiškumas kai kur nubloškia ir į šių dienų realijas, stebinant turistus pigiais kinietiškais suvenyrais ir su likusia aplinka disonuojančiais prekybininkų stendais. Tačiau ir tai - tradicijos dalis. Juk neverta pamiršti, kad ši Kalėdų mugė vyksta būtent Ispanijoje.

Kalėdų mugė Madride

Kaip visada puošni Viena (Austrija)

Šio Kalėdų stebuklo mūsų tautiečiams atskirai pristatinėti nereikia - kasmet nesuskaičiuojami autobusai prikrauti smalsuolių bei nostalgijos vedinų turistų iš Lietuvos drožia tiesiai į Vieną, kur Kalėdų džiaugsmą atranda kiekvienas - ir mažas, ir didelis.

Be tradicinės didžiosios mugės Rathausplatze ir senojo Freyung prekybos miestelio (kurio ištakos siekia tolimuosius 1772-uosius), šiemet Austrijos sostinė siūlo ir aktualias Kalėdų naujienas - itin gausų sezono trendu tapusių pelėdžiukų pasirinkimą siūlantį rankdarbių turgelį Maria-Theresien-Platz'e, romantiškąjį Old AKH kaimelį bei išskirtinį šventinį repertuarą garsiojoje Vienos operoje.

Kalėdinė Viena

Viešėdami Vienoje, neaplenkite ir šeimoms skirto Karlsplatzo kalėdinio turgelio - netgi jei keliaujate be vaikų, šiemet jis jus maloniai nustebins savo masiškumu, visgi 2013-aisiais mugė čia vyksta jau jubiliejinį dvidešimtą kartą. Stephansplatze kalėdinis marketas šiemet pradeda savo istoriją - čia jis vyksta pirmąsyk, orientuodamasis išskirtinai į vietinę produkciją - užsukite čia ir pamatysite, kuo austrai gali jus nustebinti.

Kalėdinė Viena

Į Viduramžius pasinėręs Strasbūras (Prancūzija)

Seniausia Prancūzijos Kalėdų mugė (tradicijos pradžia datuojama 1570-aisiais) - ir viena ilgiausiai veikiančių, tad atrasti laiko aplankyti ją tikimybė žymiai didesnė. Ji taip pat patenka tarp labiausiai koncentruotų - kitos, veikiančios mieste nei iš tolo neprilygsta tai, kuri veikia garsiosios katedros pašonėje, tad nusivilioti švenčių džiaugsmą begaudantį iš čia kur nors kitur - nepaprastai sunku.

Kalėdinis Strasbūras

Nebent sugalvosite atrasti ką nors „aktualesnio“ - pavyzdžiui, naujovišką mugę Place d'Austerlitz arba šviežumu dvelkiantį miestelį, iškilusį Place du Château. Apsilankę Strasbūre prieššventiniu laikotarpiu, nepraleiskite progos apsilankyti Bredle turgelyje - ypatingai jeigu priskiriate save vyno mėgėjams.

Kalėdinis Strasbūras

Ištaigingumo neišsiginanti Nica (Provence-Alpes-Côte d'Azur)

Kadangi sniego vietiniai gyventojai sulaukti nesitiki, Kalėdoms šis Pietų Prancūzijos perlas pasipuošė dar lapkričio pabaigoje. Šiemet atvykėlius bei miesto senbuvius džiugina didžiulis apžvalgos ratas bei gausios iliuminacijos, išsibarsčiusios po visą miestą.

Kalėdinė Nica

Šventinėse šviesose skendintis Briuselis (Belgija)

Kalėdinis Briuselis

Jeigu šiemet Briuselis ir sugalvojo kuo nors prisivilioti turistus šventiniam sezonui, puošnios eglutės bei karšto vyno aromatas netapo tuo masalu, kurį pasirinko belgai. Priešingai - miestas vilioja būtent tuos, kurie pavargo nuo labiausiai kanoninių šventinių sprendimų. Jų džiaugsmui po visą miestą išbarstytos šviesos instaliacijos bei meninės projekcijos.

Kalėdinis Briuselis

Šimtametės istorijos nepamiršęs Niurnbergas (Vokietija)

Skirtingose Vokietijos miestuose po tuo pačiu Christkindlesmarkt'o pavadinimu vykstančios mugės savo tradiciją pradėjo būtent Niurnberge, kur pirmas iš žinomųjų (tačiau vargu ar pats ankstyviausias) įvyko 1628-aisiais. Ši mugė garsėja amatininkų šedevrais, kadangi atskleidžia itin platų viso regiono rankų darbo produkcijos spektrą.

Kalėdinis Niurenbergas

Ši mugė ypatinga ir tuo, kad turi aiškią pabaigą - kūčių vidurdienį prekyba čia iškilmingai sustoja, o visas miestas pasineria į palaimingą rimtį, kuriai lemta trukti vos apie pusdienį.

Niurnbergo Kalėdų mugė

Pirmoji mugės diena (2013 m. lapkričio 29-oji)