Virš 90 mln. gyventojų turinčioje šalyje krikščionių vos 8 proc.: septyni proc. Romos katalikai ir vienas procentas protestantų. Visiems kitiems Kalėdos - svetima šventė, kurią anksčiau nei turistai atnešė šią šalį XIX a. kolonizavę prancūzai.

Nepaisant to, artėjant Kalėdoms visas Vietnamas nuo Hanojaus iki Hošimino pasipuošia įvairiaspalvėmis lemputėmis. Jomis dabinama viskas, nuo vitrinų iki medžių kamienų, nuo pašiūrių iki didžiulių prekybos centrų. Kuo daugiau lempučių, tuo geriau.

Kitas itin mėgiamas puošimo elementas - prakartėlės. Tiesa, jas statantys vietnamiečiai greičiausiai mažai gilinasi į katalikiško pasaulio tradicijas ir Jėzaus gimimo legendą, kurioje minima, kad pasaulio Išganytojas gimė labai kukliame tvartelyje.

Vietnamiečių prakartėlės kuklumu netrykšta. Atvirkščiai, jos šviečia iš labai toli. Kaip susitarę prie viešbučių, parduotuvių, kai kur tiesiog motorolerių taisyklų prieigose jie kurdina šventųjų statulėles blizgančios folijos apsuptyje. Maža to, Mariją, Juozapą, Jėzų ėdžiose ir tris Karalius apgaubia įvairiaspalvių lempučių „diskoteka“...

Vietnamietiškos Kalėdos šiek tiek kakofoniškos ir savaip interpretuotos. Kita vertus, palmių paunksmėje besiilsintys seniai besmegeniai iš putplasčio ir iš kavinių sklindanti garsioji „Jingle Bells“ vietnamietiškai, kelia ne tik šypseną, bet ir Kalėdinę nuotaiką, ypač vietiniams vaikams.