1. Hammerfestas

Kalbama, kad Hammerfestas – pats šiauriausias miestas pasaulyje, kuriame gyvena virš 9000 gyventojų. Tiesa, kiek šiauriau yra mažų gyvenviečių, tačiau paprastai jos nėra vadinamos miestais, nes turi ne daugiau nei 2000 gyventojų.

Hammerfestas laikomas vienu iš Sami (kitaip tariant, Laplandijos) sostinių. 1790-taisiais Hamerfestas inicijavo pirmąją medžioklės ekspediciją į Svarlbardą, tapdamas arktinės medžioklės pradininku.

Dabar šiauriausias miestas turistus traukia paplūdimio tinklinio turnyrais, alaus, muzikos festivaliais bei Karališkuoju Senuoju Baltojo Lokio klubu (The Royal and Ancient Polar Bear Club), puikia atrakcija kiekvienam, apsilankančiam Hammerfeste.

Pasiekti šį jaukų šiaurės kampelį nėra itin lengva, tačiau galima čia atkeliauti skrendant Widerøe avialinijomis iš Tromsø. Nuo oro uosto iki miesto nesunku nusigauti pėsčiomis per maždaug 25 minutes.
Hammerfestas, Šiaurės Norvegija

2. Barentsburgas

Šio miesto pavadinimas kilo iš olandų tyrėjo Willem Barentsz‘o, kuris atrado Barentsburgą 1596, pavardės. Rusijos valdoma anglių kasykla čia veikė nuo 1932-ųjų. Turistus ši vieta gali patraukti vis dar stovinčia Lenino skulptūra, Pomoro muziejumi su daugybe baltųjų lokių iškamšų ar tradicinėmis rusiškomis matrioškomis.
Barentsburgas
Norint pasiekti Barentsburgą, teks pasitelkti kantrybę – šis miestas atsidurs prieš akis tik smargiai pasistengus. Kadangi į šią vietą neveda kelias, geriausia kopti per kalnus iš Longyearbyeno (apie 2 dienas). Taip pat iš Longyearbyeno galima skristi rusų kompanijos SPARK+ straigtasparniu, tačiau skrydžius riboja anglių kasybos veikla.
MI-8

3. Ny-Ålesundas

Ši vietovė driekiasi vakarinėje Špicbergeno dalyje, Svalbarde. Ny- Alesundas žinomas kaip šiauriausia vieta, kuriuoje sėsliai apsigyvenę žmonės. Dvidešimto amžiaus pradžioje čia buvo anglių kasykla, tačiau 1962 po kasyklos sporgimo čia nuolatos gyvena tik tyrinėtojai. Turistai, norintys aplankyti šį vos šimtą gyventojų suskaičiuojantį miestelį, turės rinktis kruizą iš Longyearbyeno, kuris kursuoja tik nuo gegužės iki spalio mėnesio.
Elniukas Svalbarde, Ny-Alesundo miestelyje

4. Nordkapas

Nordkapas – tai apie 300 metrų aukščio kalva, stūksanti virš Arkties vandenyno. Vasaros mėnesiais šio grožio pamatyti atplūsta apie 200 000 žmonių. Ši vieta visada buvo svarbus orientacinis taškas praplaukiančioms valtims ir laivams. Nors kalva turėjo daugybę vardų, labiausiai prigijo anglų kapitono Richardo Chancelloro 16-tame amžiuje duotas Nordkapo vardas.

Artimiausias miestas, Honningsvågas, yra apie trisdešmt kilometrų į pietus nuo kyšulio. Lėktuvu miestą galim pasiekti iš Tromsø and Hammerfesto į Honningsvågo oro uostą arba Nordkapo oro uostą (North Cape Airport).
Šiaurės Norvegija

5. Kaanakas

Jei trokštate iššūkių, Qaanaaq’as tikrai to vertas. Tai viena šiauriausių civilių gyvenamų vietų, esanti Grenlandijos šiaurėje. Miestas susiformavo tik 1953-iaisais po Amerikos oro pajėgų bazės ekspansijos.

Geografiškai Kaanakas driekiasi labai arti Šiaurės Amerikos žemyno. Nors įkelti koją į šią atokią vietą ir tenka gauti leidimą iš Danijos užsienio reikalų departamento, turistai vis tiek keliauja čia pamatyti neįprastos vidurnakčio saulės, pažinti savotišką vietinių gyvenimo būdą, ar pavažinėti tradicine transporto priemone – šunų traukiamomis rogėmis. Į Kaanaką galima patekti skrendant lėktuvu iš Kangerlussuaqo.
Mediniai namukai Grenlandijoje

6. Longyearbyenas

Longyearbyenas – gausiausiai apgyvendinta vietovė visame Svalbardo salyne – šiame du tūkstančius nuolatinių gyventojų skaičiuojančiame miestelyje rasite ir šiauriausią komercinį oro uostą pasaulyje, ir turistams pritaikytos infrastruktūros užuomazgas. Čia veikia keli viešbučiai, restoranai, prekybos centras, taip pat yra mokykla, keli muziejai ir galerijos bei bažnyčia.
Longyearbyenas Svalbarde
Leiskites į ekskursijas po neseniai apleistas arba vis dar komercinę veiklą vykdančias kasyklas, pasimėgaukite sniegomobiliais vykdomu arktiniu safariu arba išsinuomokite jūrinį kajaką ir apsižvalgykite po salos pakrantes.
Laivas Longyearbyeno krantų, Svalbardas (Norvegija)
Longyearbyeno oro uostą nesunkiai pasieksite, skrisdami iš Tromsø su „Scandinavian Airlines“ – iš čia, esant palankioms oro sąlygoms, skrydžiai vykdomi kasdien. Taip pat, verta apsvarstyti galimybę per vieną dieną atkeliauti čia iš Lietuvos, persėdant Osle, į kurį iš mūsų šalies galima nesunkiai nusigauti pigių skrydžių oro linijų bendrovių pagalba.
Kongsbreeno ledynas, matomas nuo Ny-Alesundo pakrantės

7. Barou

Šis, beveik pusę tūkstančio kilometrų į šiaurę nuo poliarinio rato nutolęs Aliaskos miestelis – kartu ir šiauriausiai įsikūrusi Jungtinių Valstijų gyvenvietė, ir šiauriausias gyvenamas pagrindinės Šiaurės Amerikos žemyno dalies taškas. Nustebsite, sužinoję, kad sninga čia itin retai, o geriausia vieta pasivaikščioti – užšąlūsių lagūnų paviršiumi. Dėliojant žingsnius šiais, iš pirmo žvilgsnio dykumą primenančiais „laukais“, jums atsivers nuostabūs arkties kraštovaizdžio vaizdai.
Arktis

Sugerkite su vietiniais (didžiąją dalį Barou populiacijos sudaro eskimai) „Browers“ užeigoje arba paragaukite „arktinės picos“ vietiniame greito maisto restorane. Jūsų dėmesį čia neabejotinai patrauks ir palmės medžioklės stotyje arba įspūdinga banginių griaučių bei kaulų kolekcija. Paskutiniu „atspirties“ tašku, keliaujant į Barou, geriausia pasirinkti didžiausią Aliaskos miestą Anchorage – nuo čia į tolimesnę šiaurę lėktuvų skrydžiai vykdomi kasdien. Taip pat, kaip ir iš Fairbankso – šios gyvenvietės oro uostą savo ruožtu lėktuvu nesunkiai pasieksite iš Sietlo arba Vankuverio.

Arkties pakrantė ties Barou (Barrow), Aliaska

8. Upernavikas

Grenlandijos šiaurėje esantis Upernavikas (miestelio pavadinimas, išvertus iš Kalaallisut arba grenlandų kalbos reiškia „pavasario vietelę“) traukia turistus savo unikalia gamta ir šiauriausiu pasaulyje muziejumi po atviru dangumi. Jame pamatysite originalius kolonijinio laikotarpio pastatus ir susipažinsite su istorija tapusiomis vietinių gyventojų buities detalėmis. Atraskite „čiabuvių“ puoselėjamas inuitų medžioklės tradicijas bei apsilankykite žavingoje Upernaviko protestantų bažnytėlėje.

Norint pasiekti Upernaviką, tektų daryti net iki kelių persėdimų. Patogiausia kelionę pradėti Kopenhagoje, iš kur oro linijų bendrovės „Air Greenland“ pagalba galite pasiekti vakarinėje Grenlandijos dalyje esantį Kangerlusuako (Kangerlussuaq) oro uostą. Iš ten iki Upernaviko vykdomi keli tiesioginiai skrydžiai per savaitę.
Ledynai Grenlandijoje

9. Trumsė

Didžiausias Šiaurės Norvegijos miestas – septintas pagal dydį šalyje. Nuo jo iki poliarinio rato – beveik 400 kilometrų į pietus. Tačiau, nepaisant tokios nepatogios geografinės lokacijos, turistų pamiršta vieta Trumsę pavadinti būtų labai sunku.

Būtent čia plūsta įspūdingų šiaurės pašvaisčių išsiilgę europiečiai, nepamirštantys aplankyti ir šiauriausio žemėje botanikos sodo bei šiauriausios planetoje alaus daryklos. Taip pat kaip ir šiauriausių pasaulyje universiteto, mečetės bei katalikų vyskupijos.
Šiaurės pašvaistė ties Tromso, Norvegija

Kvapą gniaužiančios šiaurės pašvaistės čia įgauną naujų atspalvių, stebimos pro vitražinius vietinės katedros langus, o pakilę į kalną funikulieriumi galėsite pamiršti šiltosios golfo srovės „dovanojamus“ keturis laipsnius šalčio sausio metu – šalčiausiais žiemos mėnesiais termometro stulpelis mieste neretai pakyla ir aukščiau nulio.

Trumsės oro uostas (oficialiai vadinamas Langnes) užtikrina puikų susisiekimą su likusia Europos dalimi, tad galite patys pasirinkti, iš kurio Senojo žemyno miesto užsisakyti tiesioginį skrydį čia jums patogiausia. Lėktuvai iš Oslo čia leidžiasi vidutiniškai dešimt kertų per dieną, tuo tarpu atkeliauti į Trumsę iš Londono Getviko oro uosto su pigių skrydžių avialinijomis „Norwegian“ kainuoja nuo 90 litų į vieną pusę.

10. Murmanskas

Be vieno įspūdingiausių visoje Rusijoje laivybos istorijos muziejaus ir stalinistinės architektūros šedevrais (šiaurės pašvaisčių metu – tiesiogine prasme) žėrinčio miesto centro didžiausia žemės gyvenvietė už poliarinio rato siūlo aplankyti turtinga ekspozicijos erdve tapusį pirmąjį pasaulyje atominį ledlaužį „Leninas“ bei pasigrožėti nesuvokiamo dydžio „Aliošos“ monumentu – paminklu Arkties gynėjams Antrojo pasaulinio karo metu.
Monumentas Murmanske
Nepraleiskite galimybės sudalyvauti dienos išvykose į Kirovą žiemos metu tampančiu vietine slidinėtojų meka o vasarą žavinčiu kvapą gniaužiančiais kalnų vaizdais. Kita „pabėgimo“ galimybė – į Teriberkos kaimelį, vienintelę gyvenvietę Kolos pusiasalyje, turinčią tiesioginį priėjimą prie Barenco jūros.
Murmanskas, Rusija
Murmanską pasieksite tiesioginiais skrydžiais iš Maskvos arba Sankt Peterburgo, iš ten pat kursuoja ir apie 30 val. riedančiais traukiniais. Norite pasigrožėti vaizdais pro vagono langą, tačiau abejojate, ar lengvai pakelsite pusantros paros trunkantį dundėjimą caro laikus menančiais geležinkelio bėgiais? Šokite į „Arktikos“ traukinį ir sutrumpinkite savo kelionę beveik dvigubai.
Atominis ledlaužis „Leninas“