„Prieš vykdami į Černobylio apylinkes gauname specialų leidimą iš Ukrainos aplinkos ministerijos. Tuomet, jo pagrindu, registruojamės nelaimės zoną saugančių kariškių kontrolės postuose. Atvykus prie evakuotos zonos ribų autobusas ir jo keleiviai griežtai tikrinami. Jei nesutampa pavardės, gabenami neleistini produktai ar ginklai – įvažiuoti negalime“ – sakė D. Liekis.

Kelionės į Černobylį vadovo teigimu, pažintis su evakuota Pripete ir jos apylinkėmis trunka dvi paras. Kelionės dalyviai nakvoja Černobylio viešbutyje. Tuo tarpu jokia Ukrainos agentūra negali pasiūlyti dviejų dienų vizito nelaimės zonoje dėl sugriežtintų saugos įstatymų.

Tokios kelionės dalyviai gauna galimybę iš arti susipažinti su apleista Pripete, kurioje iki katastrofos gyveno beveik 48 000 žmonių. Apžiūrimi technikos kapinynai, vyksta laukinių arklių pėdsekystės ir pažintis su apylinkių nepalikusiais senbuviais.

„Šį kartą planuojame artimiau susipažinti su Pripetėje dirbančiu dozimetristu Genadijumi. Šį vyrą juokais vadina „radioaktyvių dalelių medžiotoju“, nes laisvu nuo darbo metu jis šukuoja Pripetės apylinkes su dozimetru, ieškodamas katastrofos metu iš reaktoriaus išspjautų grafito dalelių“ – apie artimiausią kelionę pasakojo Daumantas.

Vyro teigimu, neretai kyla ir nesklandumų kelionėje. Pavyzdžiui, transporto priemonė, kurioje keliauja lietuvių grupė, užteršiama radioaktyviomis dalelėmis. Tuomet vyksta autobuso valymas. Kelionės dalyviai taip pat turi praeiti pro radiacinį foną fiksuojančius vartus ir įsitikinti, kad neišsitepė radioaktyviu gruntu.

Černobylio zonoje daugiau nei 15 kartų viešėjusio D. Liekio teigimu, tokia kelionė žmogaus sveikatai pavojaus nekelia.

„Nesilankome labai užterštose vietose. Daugelio lankomų objektų radiacinis fonas neviršija normų. Be to, mus visą laiką lydi dozimetrai ir po kelis kartus praeiname radiacinę patikrą prie stacionarių dozimetrų“.

Per Vėlines į Černobylį trauksianti lietuvių grupė planuoja apžiūrėti naujo reaktoriaus sarkofago statybvietę, sekti laukinius Preževalskio arklius, iš arčiau apžiūrėti įspūdingo dydžio aušinimo kanalų šamus, susipažinti su „radioaktyvių dalelių medžiotojo“ kasdienybe ir laiku nusikelti į 1986-jų metų Pripetę.

Daugiau informacijos apie kelionę cernobylis.dliekis.lt