Mažesniuose miesteliuose visos įstaigos maždaug nuo 12 iki 14 val. nedirba – tai restoranų laikas.

Visoje Prancūzijoje yra daugybė restoranų – vien tik Paryžiuje jų esama apie 5 tūkstančius. Esant tokiam dideliam kiekiui, natūralu, kad Prancūzijoje populiarūs maisto ir restoranų žinynai. Žymiausias ir populiariausias - „Michelin Guide Rouge“, kuris vertina maždaug 50 procentų restoranų rinkos.

Šis gidas turi didžiulę įtaką – vienos žvaigždutės pridėjimas restoranui gali reikšti pelno padidėjimą 25 procentais. Ir atvirkščiai – neigiamas įvertinimas gali grėsti bankrotu.

Apklausos rodo, kad dauguma žmonių gerai vertina prancūzišką maistą ir laiko prancūziškus restoranus labiau romantiškais nei itališkus.

Tyrėjai iki šiol bando paaiškinti prancūzišką paradoksą – nepaisant to, kad jų mityboje gausu prisotintųjų riebalų, sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis yra vienas mažiausių. Kai kurie tai bando paaiškinti raudonojo vyno vartojimu, prancūzų valgymo ypatumais ar tuo, kad riebalų daugiausiai gaunama iš pieno produktų.

Prancūzai suvartoja gana daug sūrio – apie 25 kilogramus vienam asmeniui, jie yra didžiausi sūrio vartotojai pasaulyje. Be to, jie patys gamina apie 300 skirtingų rūšių sūrio. Jį vartoja ne tik maisto gaminimui, bet ir valgo vieną. Sūris patiekiamas po pagrindinio patiekalo, būtinai prieš desertą. Tos užkandis susideda iš trijų ar keturių skirtingų rūšių sūrio gabalėlių, kurių svečiai patys atsipjauna pagal savo norą. Su sūriu patiekiamas ir prancūziškas batonas.

Prancūzijos virtuvės pasididžiavimas – ančių kepenėlių paštetas (foie gras), jo kilmė siekia senovės Egiptą – jau prieš 4500 metų jis iš Egipto išplito į Graikiją, vėliau jį ėmė gaminti romėnai, prancūzų protėviai.

Nors triufelių pavadinimas daug kam asocijuojasi su šokoladiniais saldainiais, Prancūzijoje triufeliai – ypatingai vertinami po žeme augantys valgomi grybai. Tikima, kad triufeliai veikia kaip afrodiziakai, tai prancūzų mėgstamas valgis. Prancūzijoje triufeliai ne tik randami natūraliai, bet ir auginami. Juos iškasti padeda specialiai tam išdresiruotos kiaulės, kurios juos užuodžia.

1652 metais pasirodė pirmoji prancūziška kulinarijos knyga. Žymaus prancūzų virėjo La Varenne parašyta „Prancūzų virtuvė“ greitai tapo žymi visoje Europoje. Knygoje buvo pateikta daugybė maisto ruošimo metodų, žymiojo roux (mišinys iš miltų ir sviesto sriuboms sutirštinti) receptas. Šis ir nemaža kitų kulinarinių atradimų suteikė prancūzų virtuvei ypatingą vietą ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje.

Prancūzijoje kasdien pasirodo vidutiniškai po dvi naujas kulinarines knygas. Prancūzų virtuve domisi ir užsieniečiai - amerikietė Julia Child, žinoma visame pasaulyje prancūzų virtuvės gerbėja, išpopuliarėjo savo debiutine knyga „Mastering the Art of French Cooking”.

Štai kuo žymi prancūziška virtuvė:

Klasikiniai prancūzų patiekalai garsūs savo padažais. Aukštoji prancūzų virtuvė (haute cuisine) pasižymi rafinuotumu ir neįprastais deriniais. Maistas patiekiamas itin elegantiškai, labai svarbi estetika. Naudojami geriausi produktai ir, žinoma, patiekalai gana brangūs.

„Nouvelle Cuisine“ (naujoji virtuvė) Prancūzijoje atsirado kaip atsvara klasikinei kulinarijos mokyklai. Patiekalai tapo paprastesni ir lengvesni. Porcijos mažesnės, imta vengti riebių padažų. Gaminimas ne toks sudėtingas, greitesnis, daugiau vartojama sezoninių ingredientų.

Dar galima išskirti ir regioninę virtuvę, jai būdingi konkrečių Prancūzijos vietovių patiekalai, ši virtuvė labiau kaimiška. Pagrindinis dėmesys kreipiamas į tai, kad maistas būtų ruošiamas iš vietinių produktų ir būtų laikomasi maisto ruošimo tradicijų. Žymiausios regioninės virtuvės:

Lotaringija - žymi „quiche Lorraine” - apkepu su šonine, sūriu ir trapios tešlos pagrindu.

Bretanė – garsi savo blyneliais (crepes) ir sviestiniais sausainėliais (galettes).

Burgundija – burgundiškai ruošta jautiena.

Provansas - „ratatouille“ (ant silpnos ugnies troškinamas baklažanų, pomidorų, cukinijų, svogūnų, česnako ir prieskoninių žolelių mišinys), Nicos salotomis, „pissaladiere" ( Provanso stiliaus pica (dažniausiai Provanso pica yra be pomidorų), „bouillabaisse” – žuvies troškiniu;

Ronos-Alpių regionas – žymiuoju bulvių apkepu „gratin dauphinois“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)