Ulsterio universiteto Airijoje profesorius Andrew Cooperis teigia, kad paplūdimių papildymas smėliu nesustabdys kylančio jūros lygio. Tokie kurortai, kaip Benidormas, Torremolinos (Ispanija), Kanai (Prancūzija), West Palm Beach (Florida), Atlantic Sitis, (miestas JAV, New Jersio valstijoje, ant Atlanto vandenyno kranto), Virginia Beach (JAV), Cancunas (Meksika) ir greičiausiai besivystantis kurortinis miestas – Dubajus Jungtiniuose Arabų Emyratuose patiria realią grėsmę. Visų šių miestų laukia nemažas iššūkis, kaip išsaugoti nekilnojamąjį turtą prie pakrantės, išsaugoti paplūdimius, kuriuos po truputį pasiglemžia kylantis jūros lygis.

Specialistai teigia, kad daugelis kurortų kovoja su kylančiu vandens lygiu „maitindami“ paplūdimį – atveždami smėlio ir bandydami pakeisti tą smėlį, kurį pasiglemžė vandenynas. Tačiau jei per ateinančius 100 metų jūros lygis kils taip, kaip planuojama - 1 metru, toks būdas pareikalaus dar daugiau išlaidų ir pastangų.

Paplūdimių kurortiniai miestai – dirbtinės konstrukcijos, kenkiančios gamtai, ypač pajūrio zonai. Išsaugoti prie pat vandens pastatytus namus taps sunkiai įmanoma.

Smėlio judėjimą kiek sustabdo betoninių apsauginių sienų statymas, tačiau kylantis vanduo pliažus gali vis tiek nuskandinti.

A. Cooperis teigia, kad ne kaina svarbiausia saugant paplūdimius, o jų planavimas – natūralu, kad smėlis juda, todėl pastatai neturėtų trukdyti gamtai.

Australijos Auksinio Kranto paplūdimių tyrimai rodo, kad ši problema atsiranda netinkamai planuojant ir bandant pataisyti padėtį tik trumpalaikiais darbais. Taigi, matant kaip šylant klimatui neišvengiamai ši problema didėja, reikėtų imtis radikalesnių priemonių, sako mokslininkai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)