Šventės rengėja – Lietuvos akordeonistų asociacija – siūlo penkis išskirtinės kokybės koncertus įvairiose Vilniaus erdvėse – šv.Kotrynos bažnyčioje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei meno fabrike „Loftas“. Tokia festivalio geografija neatsitiktinė: demokratiškumu pasižymintis renginys siekia pateikti visą akordeonu atliekamos muzikos žanrų paletę – skambės džiazas, akademiniai opusai, varjetė, tango nuevo, progresyvi roko eklektika.

Lapkričio 9 diena, 20 val.
AKORDEONO IR BŪGNŲ LIEPSNOS IŠ UNDERGROUNDO PRAGARO
Menų fabrikas „Loftas“, Švitrigailos g. 29

Kodėl reikėtų ateiti į grupės „Gurzuf“ koncertą XIV Tarptautiniame akordeono festivalyje? Ne tik dėl to, kad niūrų lapkritį įdomu sužinoti, ką siūlo grupė kurortiniu pavadinimu. Todėl, kad kaip tikina kritikai, į TAI reikia žiūrėti. Žinoma, tie, kurie matė prieš trejetą metų Kimmo Pohjoneno muzikines konvulsijas, gal labai ir nenustebs, bet ko tikėtis iš dviejų vyriokų, kurių vienas panašus į brutalų panką, o kitas – į pažįstamą traktorininką iš grupės „Akvariumas“ dainos arba į nesuskaičiuojamuose Kusturicos filmuose sutinkamą kaimo vestuvių užstalės generolą?

Jegoras Zabielovas – žymiausias baltarusių undergraundo akordeonistas, 2006 metais baigęs valstybinę Baltarusijos muzikos akademiją, laimėjęs keletą konkursų, sukūręs muziką vaikiškam spektakliui „Žydroji paukštė“ valstybiniame lėlių teatre. Artiomas Zalieskis – vaikščiojanti baltarusiško roko legenda, būgnų lazdelėmis išmaišęs alternatyviosios muzikos sroves.

Lapkričio 10 diena, 18 val.
ROMANTIKA ALSUOJANTIS AKORDEONAS
Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Didžioji salė, Gedimino pr. 42.

Šių metų pavasarį nugalėjęs visus konkursantus solistų kategorijoje Tarptautiniame akordeonistų konkurse Vilniuje Tomaszas Ostaszewskis laimėjo ir kvietimą surengti rečitalį XIV tarptautiniame akordeono festivalyje. Vienas ryškiausių savo kartos Lenkijos menininkų atliks reto grožio programą: skambės iš šiuolaikinės akordeono literatūros aukso fondo pasemti opusai – A.Nordheimo, V.Semionovo, V.Trojano, S.Gubaidulinos, A.Kusiakovo, V.Zolotariovo šedevrai. Toks pasirinkimas liudija apie itin išpuoselėtą muzikos skonį, rafinuotą techniką ir romantiškus polinkius.

Lapkričio 11 diena, 18 val.
VARJETĖ SPALVOMIS PULSUOJANTIS AKORDEONAS
Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Didžioji salė, Gedimino pr. 42.

Ilgąjį XIV tarptautinio akordeono festivalio savaitgalį įplieks nauja pramoginės muzikos žvaigždė – italų akordeonistas Pietro Adragna. Jam ploja senieji Europos lengvojo žanro meistrai, pasaulinių konkursų žiuri skiria nugalėtojo premijas. Vilniuje skambės solinė pramoginė atlikėjo programa, atliekama gracingu instrumentu.

Asmeninis Pietro žavesys puikiai dera su aukščiausios kategorijos meistriškumu. Prestižiniame Klingenthalio konkurse nušluostęs nosis visiems lengvosios muzikos kategorijos varžovams, Pietro Adragna gavo specialų Lietuvos akordeonistų asociacijos kvietimą koncertuoti tarptautiniame akordeono festivalyje Vilniuje.

Lapkričio 12 diena, 16 val.
TANGO AISTROS
Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30

XIV tarptautiniame akordeono festivalyje tradiciškai liepsnoja tango aistros. 4TANGO šiemet suvienija jėgas su fantastišku smuikininku Džeraldu Bidva, „Kremerata Baltica“ ir Lietuvos Kamerinio orkestro koncertmeisteriu. Muzikantai, sekdami legendiniais atlikėjais – Gidonu Kremeriu, Yo-Yo Ma ir Astoru Piazzolla – scenoje siekia perteikti žanro metamorfozę: kaip kupini laukinės ekspresijos ir erotiški tango virsta kamerinės muzikos šedevrais.

Muzikantai ieško savotiško tango skambesio, atverdami sau ir klausytojams dar negirdėtas erdves ir panardina į emocinę būseną, kuri apima, tango sapnui – svaiguliui pasibaigus. Atlikėjai: Džeraldas Bidva (smuikas), 4TANGO: Kristina Žebrauskaitė (akordeonas), Birutė Bagdonienė (altas), Feliksas Zakrevskis (fortepijonas), Donatas Bagurskas (kontrabosas).

Lapkričio 12 diena, 19 val.,
FESTIVALIO BAIGIAMASIS AKORDAS – FRANKO MAROCCO RANKOSE
Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30

Galutinai akordeono muzikos troškulį festivalyje numalšins ilgai laukta žvaigždė, elitinis Holivudo muzikos atlikėjas, legendinis džiazo akordeonistas Frankas Marocco. Tai skaniausia bei brandžiausia uoga čempionų pusryčių taurėje, deranti ir su ryškiausių Holivudo žvaigždžių dulkėmis, ir su prabangiais džiazo galiūnų kruizais.

Iš pažiūros kuklus garbaus amžiaus amerikietis scenoje persikūnija į personažą, jėga ir įtaigumu primenantį kentaurą, o muzikinės kalbos manieromis – anglų lordą. Frankas Marocco gros su lietuvių džiazo grandais – Eugenijumi Kanevičiumi (kontrabosas), Dariumi Rudžiu (mušamieji) ir Artūru Chalikovu (gitara).

80-metį perkopęs muzikos titanas nenuilstamai koncertuoja su talentingiausiais džiazmenais visame pasaulyje ir yra pripažintas kaip daugiausiai įrašinėjantis ir labiausiai vertinamas akordeonistas.

Vienas svarbiausių jo fantastiškos karjeros akcentų – darbas Holivudo įrašų studijose: daugiau nei 300 filmų ir 250 TV garso takelių skamba jo įrašyta muzika. Keletas iš jų – „Daktaras Živago“, „Krikštatėvis“, „Atgal į ateitį“, „La troškinys“, „Žaislų istorija“, „Lobių planeta“, „Rokis 3“, „Karibų piratai“, „Čarlio angelai“ ir t.t. Nepraleiskite progos išgirsti gyvo Franko Marocco muzikavimo!