Iš Angkoro khmerų karaliai valdė didžiulius plotus, siekusius nuo Vietnamo iki Kinijos ir Bengalijos įlankos. Šiandien Angkore matomos struktūros – iš viso daugiau nei 100 akmeninių šventyklų – yra didžiulės religinės, socialinės ir administracinės metropolijos liekanos. Kiti šio miesto statiniai – rūmai, viešieji pastatai ir namai – buvo pastatyti iš medžio, todėl jau seniai suiro ir išnyko nuo paviršiaus, rašo sacredsites.com.

Įprastinės teorijos nurodo, kad Angkoras ir jį supančios žemės buvo pasirinktos kaip gyvenamoji vieta dėl savo strateginės karinės pozicijos ir žemės ūkio potencialo. Tuo tarpu kiti mokslininkai mano, kad Angkoro komplekso geografinė padėtis ir jo šventovių išdėstymas buvo pagrįstas planetų išsidėstymu paremta archajiškų laikų šventąja geografija.

Naudojant kompiuterines simuliacijas buvo nustatyta, kad Angkoro komplekso žemės planas – jo pagrindinių šventyklų išsidėstymas ant paviršiaus – atspindi Slibino žvaigždyno esančių žvaigždžių padėtį, kokia buvo per pavasario lygiadienį 10500 metų prieš Kristų. Nors šio astronominio išsidėstymo data yra kur kas ankstesnė nei bet kuris žinomas statybų Angkore laikotarpis, atrodo, kad taip siekta architektūriniu būdu atspindėti dangų norint prisidėti prie žemės ir žvaigždžių harmonizacijos.

Tiek Angkoro šventyklų išsidėstymas, tiek jų skulptūrų ikonografinis pobūdis, ypač asuros (demonai) ir devos (dievybės), taip pat yra skirtos parodyti lygiadienių reguliarumo dangišką fenomeną ir lėtą perėjimą nuo vieno astrologinio amžiaus į kitą.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją