Viena Kolumbijos turizmo kompanija pamanė, kad turistams būtų įdomu pavaikščioti gimtojo P. Escobaro miestelio, kurį nusikaltėlis devintame dešimtmetyje buvo pavertęs tikra nusikaltėlių irštva, gatvelėmis ir iš arčiau pažinti patį garsiųjų narkotikų baroną, rašo „The Guardian“.

Ekskursija, vykstanti Medeljino šiaurės vakarinėje dalyje, vadinama „P. Escobaro istorijos pažinimo turu“. Jos organizatoriai teigia, jog šis pasivaikščiojimas skirtas tiems, kurie „nori susipažinti su istorija, o ne ją neigti ar nuo jos slėptis“.

Ekskursija vienam asmeniui kainuoja 25 svarus (apie šimtą litų). Gidas smalsuolius lydi nuo senųjų P. Escobaro namų iki pat kapinių, kur garsusis narkotikų baronas atgulęs amžinojo poilsio. Ekskursijoje numatytas ir susitikimas su nusikaltėlio broliu Roberto, kurio galima paklausti dominančių dalykų, kartu nusifotografuoti ar gauti autografą.

Šios ekskursijos kritikai tvirtina, kad ji labai kenksminga miesto, norinčio atsikratyti P. Escobaro šešėlio, įvaizdžiui. Tačiau Medeljinas – puikiausias pavyzdys, kaip iš pavojingos vietos miestas gali virsti tikru traukos centru. Vos prieš du dešimtmečius Medeljinas buvo laikomas pasaulio žmogžudžių sostine, o dabar jame gausu prabangių viešbučių, tokių kaip naujutėlaitis „Art Hotel“. Be to, šį miestą pastaruoju metu ramiai ir sočiai senatvei renkasi pagyvenę amerikiečiai.

Kolumbijos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Mauricio Rodriguezas Munera aršiai priešinosi P. Escobaro vardo ekskursijos idėjai.

„Manau, kad miestui ji bus labai žalinga ir atneš priešingų nei tikėtasi rezultatų. Tikiuosi, kad ši idėja žlugs, ir jau labai greitai“, - sakė diplomatas.

Tačiau atrodo, kad skeptikams teks nusivilti – žmonės itin domisi istorija narkotikų barono, kurį nusikaltimai padarė septintu turtingiausių pasaulio asmeniu. 1993 metais policijos pareigūnai nusikaltėlį nušovė. Mieste gana įprasta matyti smalsuolius su knygos „Killing Pablo“ kopija – Marko Bowdeno parašyta P. Escobaro biografine knyga.

M. R. Munera teigia neturintis nieko prieš P. Escorabo istorijos pasakojimą, tačiau pasisako prieš nusikaltėlio mitologizavimą.

„Nemanau, kad reikia ekskursijų ar muziejų, verčiančių šį narkotikų baroną legenda“, - piktinasi diplomatas.

Dešimto dešimtmečio pradžioje pradėjusi veikti turizmo agentūra „Colombia Travel“ siūlo įvairiausių ekskursijų po šias vietoves. Jos atstovai teigia sprendimą organizuoti P. Escobarui skirtas ekskursijas priėmę po ilgų svarstymų. Anot jų, pagrindinis šios ekskursijos tikslas – parodyti žmonėms, kaip į gerą pasikeitė Medeljinas. Visas už šias populiarias ekskursijas gaunamas pelnas atitenka labdarai, remiami AIDS ir ŽIV fondai, vienas kurių pavadintas būtent P. Escobaro vardu.

Kompanijos atstovas JL Pastoras teigia: „Manęs klausia, kodėl šloviname P. Escobarą. Esame įsitikinę: jis – pats baisiausias žmogus per visą Lotynų Amerikos istoriją. Net ir jo broliui gėda dėl P. Escobaro gyvenimo. Manau, jog tai labai išmintingas sprendimas, tai kur kas daugiau nei galimybė nusifotografuoti su automatu“.

Tarptautinio turizmo įplaukos Kolumbijoje pirmąjį šių metų pusmetį išaugo 16 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją