„Teatro repertuare net 35 spektakliai, kurių didesnė dalis nuolat atnaujinami – sako teatro vadovas Benjaminas Želvys, neslėpdamas, kad po Naujųjų visus pakvies į Johanno Strausso operetę "Čigonų baronas". „Na, o iki to lauksime savo ištikimųjų žiūrovų ir muzikos mylėtojų spektakliuose, kurių ne vienas bus skirtas pripažintų teatro menininkų kūrybos jubiliejams – teigė B.Želvys primindamas, jog jau spalio 9-ąją teatro scenoje skambės opera „Karmen“, skirta solistės Ritos Preikšaitės kūrybos 25-mečiui.

„To paties mėnesio 30 dieną parodysime spektaklį „Margarita“, kuris skirtas režisieriaus, buvusio ilgamečio teatro vadovo Ginto Žilio 70-mečiui, o lapkričio 20-ąją į koncertą - susitikimą teatro Baltojoje salėje tokio pat jubiliejaus proga gerbėjus kviečia dainininkas Juozas Malikonis“.

Lapkričio 25 d. teatras žiūrovus pakvies į Lietuvoje dar nestatytą G.Verdi operą "Atila", kurios pirmosios premjeros šią vasarą jau buvo parodytos Estijoje Piarnu ir Tartu vykusiuose tarptautiniuose operos festivaliuose "PromFest" ir „Birgitta“. Kaip pabrėžė teatro meno vadovas Benjaminas Želvys, Kauno valstybinio muzikinio teatro indėlis, atliekant operą „Birgitos“ festivalyje, buvo minimas kaip ypač reikšmingas, stebinantis aukštu profesiniu lygiu.

Kalbėdamas apie būsimą premjerą, teatro vadovas priminė, kad šis ankstyvojo G.Verdi kūrybos periodo operinis šedevras Lietuvoje dar nebuvo statytas ir kad originalo kalba vyksiančiame spektaklyje dainuos festivalyje Estijoje dalyvavę užsienio solistai - Anatolijus Siuko (Baltarusija), Erikas Fentonas (JAV), Vladislavas Sulimskis (Baltarusija), Sandra Janušaitė, prie jų prisijungs ir teatro solistai Algirdas Janutas, Tadas Girininkas ir kiti.

„Na, o sezoną pradėsime spalio 1 dieną dar viena teatrine italų kalba atliekama Gaetano Donizetti opera "Liučija di Lamermur" – pristatydamas sezono staigmenas tęsė B.Želvys –šios operos mūsų trupės repertuare dar nebuvo. O svarbiausia, kad pastatyme pamatysite visą menininkų žvaigždyną: spektaklį stato muzikos vadovas ir dirigentas prof. Julius Geniušas, meno vadovė - Dalia Ibelhauptaitė, režisierius - Gediminas Šeduikis, scenografas ir šviesų dailininkas - Marius-Aleksandru Dumitrescu (Rumunija), kostiumų ir grimo dailininkas - Juozas Statkevičius. Operoje pagrindines partijas dainuos Raminta Vaicekauskaitė, Gitana Pečkytė, Edmundas Seilius, Vaidas Vyšniauskas, Mindaugas Zimkus, Vytautas Juozapaitis, Laimonas Pautienius, Raimondas Baranauskas ir kiti solistai.

71- ojo sezono premjerinio spektaklio "Liučija di Lamermur" režisierius Gediminas Šeduikis prisipažino, kad statydamas operą negalvojo, ar ji bus "moderni" ar "klasikinė".

„Pirmiausiai mąsčiau apie dramą, personažų kolizijas, klausiausi muzikos, kuri ir padiktavo natūralią spektaklio formą – sakė režisierius, pridurdamas, kad "Liučijos di Lamermur" estetika dvilypė – joje darniai skamba ir modernas, ir klasika. Paklaustas, kodėl opera vis dėl to statoma originalo kalba, režisierius prisipažino esantis originalo kalbos šalininkas operose.

“Kiekvienoje kalboje egzistuoja daugybė įvairių niuansų, kurių neįmanoma tiksliai išversti. Be to, kalba turi savo unikalų "skambėjimą", dermę. O kompozitorius, rašydamas operą, sujungia muzikos ir kalbos audinį - ir tai yra unikalu. Todėl vargu ar Ūdrio arija skambėtų taip pat suomiškai...“ – įsitikinęs režisierius, neslėpdamas, kad šioje operoje, kaip ir geriausioje pasaulio literatūroje svarbiausios amžinosios vertybės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją