„West Express“ duomenimis, populiariausios Kalėdiniu ir naujametiniu laikotarpiu – užsakomųjų reisų kelionės. Keliautojai renkasi slidinėjimą Italijoje arba Austrijoje, o norintys pailsėti saulėtuose kraštuose vyksta į Egiptą ir Kanarų salas. Pavieniai keliautojai patraukia į Šri Lanką ir Tailandą. Keliaujantys į šiltus kraštus sudaro 75 proc. visų išvykusių, pasirinkusieji žiemos pramogas – 25 procentų.

„Šventinėms atostogoms lietuviai renkasi savaitės išvykas. Tradiciškai Kūčios ir pirmoji Kalėdų diena sutinkama namuose su artimaisiais, o antrąją Kalėdų dieną pradedamos savaitės atostogos toli nuo namų. Žiemos kelionės nuo vasarinių skiriasi tuo, kad į kurortus, ypač slidinėjimo, vykstama didesnėmis kompanijomis, o vasarą keliaujama poromis arba su šeima“, – sako Andrius Sideravičius.

Renkasi platesnę draudimo apsaugą

Draudimo bendrovė „PZU Lietuva“ šventiniu laikotarpiu fiksuoja 30 proc. kelionių draudimo sutarčių augimą, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Jos duomenimis, šventiniu laikotarpiu išvykstantys tautiečiai renkasi ne tik tradicinį medicinos išlaidų draudimą, bet nori platesnės draudimo apsaugos kelionių ir pramogų metu. Į 40 proc. visų draudimo sutarčių yra papildomai įtraukta slidinėjimo rizika, asmens civilinės atsakomybės draudimas, nelaimingų atsitikimų draudimas, bagažo draudimas ar neįvykusios kelionės draudimas.

Draudikai pastebi, kad 17 proc. pirkusių draudimą šventiniu laikotarpiu rinkosi platesnę draudimo apsaugą, tačiau neįtraukė įprasto medicininių išlaidų draudimo, nes tokį draudimą jiems suteikia bankų mokėjimo kortelės.

„Ši tendencija rodo didėjantį žmonių išmanymą ir sąmoningumą. Keliautojai vis geriau pasirūpina savo draudimo apsauga ir žino, kokią naudą suteikia pasirinkti draudimo sprendimai“, - sako bendrovės produktų ir rizikos valdymo departamento vyresnioji ekspertė Gitana Beinorienė.

Ekspertų skaičiavimais, žiemos kelionių metu draudimo išmokos vykstantiems džiaugtis sniego malonumais siekia nuo 1000 iki 3000 Lt, o sudėtingesniais atvejais, jei reikia operacijos, jos gali išaugti iki 10 kartų. Dažniausiai pasitaikančios slidininkų traumos – rankų ir kojų lūžiai, snieglentininkų – raktikaulio lūžiai. Vidutinės atostogaujančių šiltuose kraštuose žalos vidutiniškai tris kartus mažesnės – nuo 500 iki 1000 Lt. Dažniausiai pasitaikantys draudžiamieji įvykiai – apsinuodijimai maistu, peršalimas, smulkios traumos.

Vykstantiems į Tenerifę draudikai siūlo atkreipti dėmesį, kad daugelis privačių gydymo įstaigų dažnai nepriima Europos sveikatos draudimo kortelės. Be to, ši kortelė nepadengia dalies brangiausių rizikų, kurios susijusios su susižeidusių asmenų pargabenimu į Lietuvą, kompensacijų sergančiuosius užsienyje prižiūrintiems šeimos nariams.

Žiemos sportą pasirinkusiems asmenims taip pat aktualu pasirūpinti papildoma sveikatos apsauga, nes sveikatos draudimo kortelė nedengia žalų, susijusių su sudėtingesnių nukentėjusiųjų gabenimo būdų iš kalnų trasų į gydymo įstaigas ar slidinėjimo metu padarytos sveikatos ar turtinės žalos kitiems asmenims.

Kelionėms išleidžia apie 2000 Lt

Pasak A. Sideravičiaus, šventinėms kelionėms vienam asmeniui išleidžiama maždaug 2000 Lt. Ši suma beveik nesiskiria nuo vasaros kelionių. Per paskutinius metus ši suma tolygiai auga, nes keliautojai yra labiau linkę rinktis kokybiškesnius viešbučius: anksčiau apsistodavę 3 žvaigždučių viešbutyje, keliautojai dabar yra linkę rinktis 4 žvaigždutes, o tie, kurie rinkdavosi 4 žvaigždučių apgyvendinimą, dabar pageidauja 5 žvaigždučių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją