2. Kinija yra viena seniausių civilizacijų. Kai kurie istorikai Kinijos civilizacijos pradžia laiko 6000 m. pr. Kr. Kinų raštas - ilgiausiai be pertraukų naudota rašto sistema pasaulio istorijoje.

3. Kinija yra 4 pagal plotą didžiausia valstybė pasaulyje (po Rusijos, Kanados ir JAV). Jos plotas - 9.6 milijono km², o sienų su kaimyninėmis valstybėmis ilgis - 190 tūkst. km.

4. Vienas iš 5 pasaulio žmonių yra kinas. Šalyje yra daugiau nei 1.3 milijardo gyventojų. Tai 4 kartus daugiau nei JAV.

5. Sausainėliai su linkėjimais (“fortune cookies”) nėra sena kinų tradicija. 1920 m. juos sugalvojo San Francisko “Key Heong” makaronų fabriko darbininkas.

6. Kinija dar vadinama “gėlių karalyste”, o daugelis gėlių ir vaisių (pavyzdžiui, orchidėjos ir apelsinai) dabar auginami visame pasaulyje.

7. Tualetinis popierius buvo išrastas Kinijoje XIV a. pabaigoje. Juo naudojosi tik kilmingieji.

8. Kinai išrado popierių, kompasą, paraką ir spausdinimo technologiją.

9. Prieš 3000 metų kinai išrado aitvarus. Jais mūšių metu buvo gąsdinami priešai. Pasak Marco Polo (1254-1324), aitvarai taip pat padėdavo nuspėti kelionės sėkmę. Aitvaro paleidimas be priežasties buvo laikomas nesėkmės ženklu.

10. Populiari pramoga Kinijoje yra svirplių kovos. Kinų vaikai juos dažnai laiko kaip naminius gyvūnėlius.

11. Nepaisant šalies dydžio, visa Kinija yra toje pačioje laiko zonoje.

12. Daug istorikų mano, kad futbolas atsirado Kinijoje maždaug 1000 m. pr. Kr.

13. Vienas populiariausių žaidimų Kinijoje yra ping-pongas. Tačiau šis žaidimas iš tiesų atsirado Britanijoje, kur jis vadinamas stalo tenisu.

14. Populiariausias kinų hobis - pašto ženklų kolekcionavimas.

15. Kinų valdovai laikydavo pandas, kad šios nubaidytų piktas dvasias ir apsaugotų nuo stichinių nelaimių. Pandos taip pat laikytos galios ir drąsos simboliu.

16. Eidami į laidotuves, kinai rengiasi baltos spalvos drabužiais.

17. Nors sakoma, kad pirmąjį parašiutą sukūrė Leonardo da Vinci (1452-1519), kinų alchemikai dar IV a. naudojo žmones skraidinančius aitvarus. Saugiai ir veiksmingai naudoti parašiutus Europoje pradėta tik XVIII a. pab.

18. Moterų pėdų tvarstymas lotoso žiedo forma atsirado elito sluoksniuose Song dinastijos valdymo periodu (960-1279). Mažų mergaičių pėdos būdavo tvirtai surišamos, kad laikui bėgant sulūžtų, o pirštai prisispaustų prie kulno. Pėda likdavo deformuota ir maža, atrofuodavosi kojų raumenys. Tokia pėda laikyta labai seksualia.

19. Kai kurie istorikai mano, kad augant kinų populiacijai, žmonėms prireikė taupyti maisto ruošimui sunaudojamą kurą, todėl jie pradėjo pjaustyti maistą mažais gabalėliais, kad šis greičiau išvirtų. Nereikėjo naudotis peiliu, dėl to buvo išrastos lazdelės.

20. 130 m. astronomas Zhang Heng išrado prietaisą, padedantį stebėti žemės drebėjimus. Juo buvo galima nustatyti žemės drebėjimą ir jo kryptį.

21. Kinai išrado ledus. Sklando gandai, kad Marco Polo sužinojo jų receptą (kartu su jais ir makaronų) ir atvežė juos į Europą.

22. Mechaninį laikrodį maždaug 1090 m. sukūrė valstybės tarnautojas vardu Su Song. Jis rodė dienos laiką ir sekė žvaigždynus, kad būtų galima nustatyti tikslius horoskopus.

23. Pirmasis kinų tautybės astronautas, išėjęs į atvirą kosmosą, yra Zhai Zhigang. Tai įvyko 2008 m. rugsėjo 27 d.

24. Kinai pirmieji išrado vandens ratą (31 m.). Europiečiai tai padarė tik praėjus 1200 m. Kinai pirmieji pradėjo naudoti ir geležinį plūgą. Europoje jis atsirado tik XVII a.

25. Daug kartų keitėsi Kinijos sostinės pavadinimas. Ji buvo vadinama Yanjing, Dadu ir Beijing. Pekinas arba Beidžingas reiškia “Šiaurinę sostinę”. Beidžingas yra oficialus miesto pavadinimas, kurio rašyba pin-inu yra paremta mandarinų dialektu. Tai antras pagal dydį miestas po Šanchajaus (Shanghai).

26. Vėlyvaisiais imperijos metais turtingi vyrai ir moterys auginosi kuo ilgesnius mažųjų pirštų nagus. Tai buvo jų padėties visuomenėje ženklas. Kad nagai nenulūžtų, juos lakuodavo tvirtu auksinės spalvos laku.

27. IV a. pr. Kr. kinai darydavo gręžinius ir išgaudavo natūralų kurą, kurį naudojo šildymui. Jie aplenkė vakariečius maždaug 2300 metų.

28. II a. pr. Kr. kinai išsiaiškino, kad kraujas cirkuliuoja kūnu ir kad širdis pumpuoja kraują. Europoje cirkuliaciją Williamas Harvey (1578-1657) atrado tik XVII a. pradžioje.

29. XIV a. pr. Kr. kinai jau naudojo dešimtainę sistemą. Europos matematikoje ši sistema pradėta naudoti 2300 metų vėliau.

30. Kinai išrado arbaletą. Jie taip pat pirmieji pasaulyje panaudojo cheminį ginklą.

31. Jangdzės (Yangtze) upėje yra didžiausia pasaulyje užtvanka. Ši užtvanka kelia daugybę ginčų, nes ją statant neišvengta korupcijos, žmogaus teisių pažeidimų ir techninių problemų. Be to, ji smarkiai pakeitė aplinką.

32. Pasak populiarios legendos, arbatą išrado Kinijos valdovas Shennong 2737 m. pr. Kr., kai į verdantį vandenį netyčia įkrito arbatos lapelis. Kinai be arbatos neįsivaizduoja gyvenimo.

33. Visoje Kinijoje populiarūs kovos menai. Jie išsivystė iš senovinių žemdirbystės ir medžioklės metodų.

34. Svarbiausia Kinijos šventė - Naujieji metai. Kinai sako, kad tą dieną visi žmonės pasensta vieneriais metais, todėl ši diena yra visų žmonių gimtadienis.

35. Kinų kalba šneka 92 proc. šalies žmonių. Kinų kalbą sudaro mažiausiai septynios pagrindinės šeimos, tarp jų mandarinų, kantonų, wu, hakka, gan, šiang ir min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)