Po prieškalėdinio apsišvarinimo vilniečiai kviečiami nereikalingų daiktų neišmesti, o atvežti į sendaikčių turgų. Čia galės juos parduoti ar išsimainyti į ką nors kitą. Taip ne tik mažinamas vartotojiškumas ir tarša, bet ir skatinamas bendruomeniškumas.

“Vilnius Bazar” organizatoriai istorikai Edgaras Kryžanovskis ir Tadas Lovčikas teigė, kad rengti tokį turgų paskatino kelionės po Europą.

“Vilnius Bazar”organizatoriai Edgaras Kryžanovskis (kairėje) ir Tadas Lovčikas
“Ten kiekvienas kaimelis turi savo blusų turgų. Žmonės bent kartą per metus išsivalo namus ir su nereikalingais daiktais keliauja į tokį turgų”, - pasakojo kurį laiką Airijoje gyvenęs E. Kryžanovskis. Pasak jo, į sendaikčių turgus žmonės renkasi ne tik ką nors parduoti ar įsigyti, bet ir pabendrauti, juose visuomet galima sutikti įdomių žmonių.

“Sendaikčių turgūs – tikri lobynai, juose nuolat atrandu keisčiausių dalykų, - antrino T. Lovčikas. – Šiemet kalėdines dovanas pirksiu tik sendaikčių turguje”.

Prekiauti turguje gali kiekvienas norintis, tereikia iš anksto užsiregistruoti. Prekiauti leidžiama beveik viskuo – dėvėtais drabužiais, avalyne, naudotais buities rakandais, knygomis, muzikos įrašais, žaislais. Į turgų kviečiami ir rankdarbių gamintojai. Nebus galima prekiauti tik maistu ir perparduodamais masinės gamybos daiktais.

“Labai svarbus dalykas – draugiška turgaus atmosfera, todėl pikti nemandagūs žmonės taip pat nėra laukiami”, - pridūrė E. Kryžanovskis.

Iš prekeivių bus imamas 5 litų mokestis, bet jei žmogui nepavyks nieko parduoti, šis mokestis bus grąžintas.

Žmonės, neturintys laiko prekiauti, tačiau turintys nereikalingų daiktų, atvežę į turgų, juos galės padovanoti labdaringoms organizacijoms.

Kad “Vilnius Bazar” nebūtų vien tik įprastas turgus, o taptų ir tam tikra kūrybine bei edukacine terpe, pašnekovai planuoja organizuoti ir įvairius renginius – koncertus, paskaitas, dirbtuves, susitikimus su įdomiais žmonėmis. Pirmąjį renginį šį šeštadienį pagyvins paskaita apie oratorystę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją